OArkadaşlar internet aleminde her platformun ya otomobil ve ya sohbet kısmında çokça sorulan dile getirilen bizim de hayallerimizi süsleyen bir konuyu daha ele almışlar. Teknik olarak da izah edilmiş hüsranla sonuçlanan bir hikaye de mevcut buyrun hep beraber göz atalım olaylara.
Gürcistan’dan araba satın almak şüphesiz son zamanların en çok merak edilen konularından bir tanesi. Bilindiği üzere ülkemizde otomobillere uygulanan ciddi bir vergi söz konusu. Özellikle de 1600cc üzeri araçlar için, gerek satın alırken gerekse de yıllık olarak ciddi bir miktarda vergi ödemeniz gerekmekte. Hal böyle olunca birçok kişi vergisiz olarak otomobil almanın ve kullanmanın yollarını arıyor. Bu yöntemlerden bir tanesi ve şu sıralar en popüleri de şüphesiz Gürcistan’dan araba satın almak diyebiliriz. Biz de çok merak edilen bu konuyu araştırmalarımız sonunda sizlere izah etmeye çalışacağız. Takipçilerimizin eklemek istedikleri noktalar varsa mutlaka bekliyoruz.
Öncelikle Türkiye’ye araç getirtebileceğini söyleyen kişilerin, Gürcistan’da satılan araçlarını ve fiyatlarını inceleyelim.
Gürcistan araba fiyatları
Tablomuzdaki fiyatlar Türkiye’ye araç getirebileceğini belirten kişilerin belirttiği fiyatlar. Biz bu araçların Gürcistan piyasasındaki fiyatlarını da merak ettik ve araştırdık. Gürcistan piyasasında emsal ikinci el araçların, yukarıdaki listedeki fiyatlarının yarısından biraz pahalıya listelendiğini gördük. Araya %10 civarında pazarlık payı da koyarsak araçların normalde yarı fiyatına satıldıklarını söyleyebiliriz. (www.autopapa.com ve www.myauto.ge sitelerinden ikinci el araç ilanlarına bakılabilir.)
Listemizdeki markalara biraz göz gezdirince büyük çoğunluğunun Alman markaları olduğunu görülebilir. Biz de bu tabloyu hazırlarken en fazla BMW ve Mercedes-Benz marka araçlarla, ondan sonra da Audi ve VW marka araçlarla karşılaştığımızı belirtmeden geçmeyelim. Bunun esas sebebi ise Almanya’nın dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olması altında yatıyor. Almanya’da kişi başı düşen gelirin de yüksekliği ile, ciddi bir otomobil satışı ve fiyat rekabeti var. Ayrıca ülkenin her tarafına yayılmış kimi yerlerinde hız sınırı olmayan otobanlar dolayısıyla yüksek kilometredeki araçlar sonucu ikinci el piyasasında otomobil fiyatları çok düşebiliyor. Yani yüksek vergiler nedeniyle ülkemizde 10-15 yaşındaki ikinci el araçlar 25.000-30.000TL ve üstü bedellerle tıpkı emlak gibi fiyatlanırken, Almanya’da otomobillerin ülkemizdeki cep telefonları gibi yıl ve kullanımla doğru orantılı olarak düşerek fiyatlandığını, 7-10 yıllık araçların artık eskidiğini ve tercih edilmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Konumuza dönecek olursak; Almanya’da artık tercih edilmeyen, yaşı 7-10 yaş arasında 150.000km’yi geçmiş (belki de km’si düşürülmüş), uzun süreli yüksek devirli kullanım sonucu motoru yorulmuş, bakımlarının yapılıp yapılmadığı bilinemeyen bu araçlar Avrupa Birliği’nin gelir düzeyi daha düşük olan ülkelerine Almanya fiyatının yaklaşık iki katına satılıyor. Tahmin edersiniz ki bu ülkelerden biri de Gürcistan. Bu araçlar Gürcistan’ın ardından da üçüncü dünya ülkeleri diye tabir edilen, alım gücü daha da düşük ülkelere de tekrardan satılmakta.
Kısacası Gürcistan’daki araçların kaynağını ve neden bu kadar ucuz olduklarını öğrenmiş olduk. Şimdi Gürcistan’dan araç alıp Türkiye’de kullanıp, Gürcistan’a tekrar götürmeyi üç ana başlık halinde inceleyelim.
Ancak bir şekilde orada araç sahibi oldunuz ve aracı Türkiye’ye getirmek istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre eğer 185 gün yurtdışında ikame eden bir Türk vatandaşı iseniz yanınızda kendi aracınızı getirebiliyor ve 2 yıl süresince kullanabiliyorsunuz. Buna da geçici ithalat denmekte çünkü iki yıl sonunda o aracı yurt dışına çıkartmanız gerekiyor. Sonuç olarak oturma ve çalışma izni ile 185 gün Gürcistan’da kalmışsanız, ne aracı alırken ne de Türkiye’ye sokarken mevcut yasalar itibariyle 2 yıl boyunca herhangi bir problem yaşamazsınız.
bu yazıyı okuyan çoğu kişinin aklında “Günü birlik Gürcistan’a gidip, “bir şekilde” aracı alıp ülke içine sokmak mümkün mü?”, diye bir soru oluşmuştur. Baştan uyarmakta fayda var, “bir şekilde” bu işi yaptığını iddia eden kişiler yasal olarak bu işi yapmıyorlar ve bu işe siz de ortak olduğunuz için resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçırmak suçlarından dava edilmeniz ve ceza almanız işten bile değil.
Aracın ruhsatını Gürcistan’da orada oturma ve çalışma izniniz olmadan yaptırmanın yolu olarak yazımızda “bir şekilde” ifadesini kullandık. Şimdi de bu konuyu açalım ve bunun için iki farklı yöntem kullanılıyor.
Birincisi; Gürcistan ile ülkemiz arasındaki anlaşmadan dolayı nüfus cüzdanınızla giriş çıkış yapabilmektesiniz. Aracı satın alacağınız yer bunu bildiği için size pasaportunuzu kendilerine vermenizi ve 185 gün içinde geri dönüp oturma ve çalışma iznine başvurmanızı isteyebilirler. Tabi bu durumda da Adalet Evine iş sözleşmeniz gibi oturduğunuzu ve çalışacağınızı kanıtlar nitelikte belgeler sunmanız gerekmekte.
İkincisi; Gürcistan’da 35.000 Dolar üzeri gayrimenkul satın alınması durumunda geçici oturma iznine sahip olabiliyorsunuz. Ancak 35.000 Doları kel alaka bir ülkeye bağlayıp, satın alınacak araçta 30.000-40.000TL avantaj sağlamaya çalışmak da bize pek mantıklı gelmiyor.
Oturma ve çalışma izniniz olmadan, Gürcistan’da bir aracı beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Galeri size bu aracı direkt olarak satmayacaktır. Onun yerine galerinin önerdiği “güvenilir Gürcistan Vatandaşı’nın üzerine ruhsatı yapılacaktır. Gürcistan vatandaşı öncelikle bu iş için sizden kendi keyfine göre en az 1000 USD para isteyecektir. Parayı vermeniz durumunda notere gidilip gerekli devir işlemleri yapılacak ve adınıza bir vekalet kağıdı çıkartılacaktır. Tabi bu işlemler yapılırken bütün belgeler Gürcüce olacak ve 150-200 USD masraf çıkartacaktır ve bu esnada tüm yol, yemek gibi masrafları da sizin karşılamanız beklenecektir.
İşlemlerin sonunda elinizde parasını sizin verdiğiniz hiç tanımadığınız bir insanın sahibi olduğu bir otomobil ve elinizde Gürcüce bir vekalet belgesi olacaktır. Bu vekalet belgesinin Gürcistan dışında hiçbir geçerliliği olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan sonraki iş ise Türkiye’ye araç ile giriş yapmaktır. Aracı Türkiye’ye sadece yasal sahibi yani ruhsat sahibi olan kişi sokabilmekte. Bu durumda aracı birlikte sınırdan geçirebilmeniz için anlaştığınız Gürcistan vatandaşı tarafından sizden para istenecektir. Bu paranın miktarı artık tamamıyla Gürcü araç sahibinin keyfine kalmıştır, çünkü başka birinin bu aracı sınırdan geçirmeye imkanı yoktur. 2.000 USD’de bu iş için verdiğinizi tahmin edip sınırda gümrüğe girdik diyelim.
Burada da;
harç, vergi gibi masraflar nedeniyle 1500 USD civarı bir harcamanız olacak. Tabi bu masraf araç yılı ve modeline göre değişkenlik gösterebilmekte. Bütün masrafları karşılayıp Türkiye’ye araç ile giriş yaptınız. Eğer aracın sahibi kişi aynı sınır kapısından araçsız olarak geri döner ise büyük cezalar ile karşılaşır. Bu yüzden o kişinin uçak ile geri dönmesi gerekir. Tabi bu noktada da uçak biletini sizin karşılamanız lazım. Uçak bileti sağlandıktan sonra ülkesine dönen vatandaş sınırda acil bir iş dolayısıyla geri döndüğünü ve arabasını Türkiye’de bırakması gerektiğini belirtecek. Bu durumda aracını ya gümrüğe bırakması ya da Türkiye’de olan 1. dereceden yakınına vekalet ile emanet etmesi gerekmekte. Ancak siz ne 1. dereceden yakınısınız ne de Türkiye’de geçerli bir vekaletname sahibisinizdir. Yani elinizde çalıntı bir araca eşdeğer bir aracınız var ve ilk çevirmede aracınız elinizden alınacak ve hakkınızda gerekli davalar açılacaktır. Aracı emniyet otoparkından çıkartmak için ise yasal sahibini Türkiye’ye getirtmeniz gerekecektir.
Ruhsat sahibine ulaşabilirseniz, tekrardan belirli bir meblağ karşılığı Türkiye’ye gelecek ve aracı otoparktan çıkartıp size geri verecektir. Tabi bu durumda araç sahibinin Türkiye’ye gelmek için isteyeceği paranın yanında Türkiye’ye gidiş geliş uçak bileti, otel masrafları ve günlük üzerinden hesaplanmış emniyet otoparkı ücretini sizin ödemeniz gerekmekte. Bir sonraki çevirmede de aynı olayları hatta daha ağırlarını da yaşayabilirsiniz.
Bu yöntemde ise Gürcistan’da araç satışı sırasında eski ruhsatın teslim edilme zorunluluğu olmamasından dolayı oluşan açık kullanılıyor. Tekrardan bir Gürcistan vatandaşına ihtiyacınız olacak ve bu kişi sizden bu iş için 1.000 USD civarında para isteyecek. Sonrasında araç size “bir şekilde” satılıyor ve ruhsatı üzerinize yapılıyor. Ardından galeri oturma izninizin olmaması dolayısıyla aracı size satamayacağını ve “güvenilir” Gürcistan vatandaşına satmak istediğini belirtecek. Satış işleminde ise eski ruhsatın “kaybolduğu” söylenecek. Böylelikle elinizde iptal damgası vurulmamış ve sizin adınıza olan bir ruhsat ve aracın bir Gürcü vatandaşa ait olduğunu gösteren daha güncel bir ruhsat bulunacak.
Aracı Türkiye’ye sokmak istiyorsunuz, ülkemizdeki yasalardan dolayı bunu yapamıyorsunuz ve aracı Türkiye’ye sadece ve sadece ruhsat sahibi sokabilir. Bu durumda ruhsat sahibi sizden tekrar para isteyebilir. Bu parayı vermeniz durumunda tıpkı bir önceki anlattığımız yöntemde olduğu gibi sınırdan birlikte geçecek, gerekli tüm gümrük vergilerini, harçlarını ödeyecek, aracı kişinizi en yakın hava limanından geri gönderecek ve tüm masraflarını karşılayacaksınız. Tabi bu yöntemde elinizde olmaması gereken bir ruhsat olduğu için o ruhsatı sınır kapısından “çaktırmadan” sokmanız gerekmekte. Tüm bunlardan sonra ilk çevirmede yakalanacak olan aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabi eğer ruhsat sahibi aracının çalıntı olarak bildirir ve sizi de şüpheli olarak gösterirse, araç çalma, kaçakçılık, evrakta sahtecilik gibi birçok farklı konuda yargılanabilirsiniz.
Bunun için de tekrardan aracı olarak kullandığınız Gürcistan vatandaşını çağırmanız gerekmekte. Tabi tekrardan istediği kadar meblağı ona vermeniz de cabası. Tüm bunlara eliniz mahkum ve dünya kadar uçak ve otel masrafı ile tekrar Türkiye’ye getirdiğiniz ruhsat sahibi ile gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Gümrükte ruhsat sahibine aracın Türkiye içinde iken nerede olduğunu soracaklar. Eğer araç gümrükte kalsa idi, iki yıllık gümrük otopark ücreti ödenip kurtulmak mümkündü ancak aracı kullandığınız için ruhsat sahibinden istenecek olan ya 1. dereceden yakına vekaletname olacaktır ya da özel bir otoparkın iki yıllık fişi. Haliyle elinizde ikisi de olmadığı için sizden cezaları ile birlikte ceza keseceklerdir ve bu da iki yıl için hesaplanacaktır. Tabi bu masrafı ödeyecek kişi de doğal olarak sizsiniz.
Aslında bu konudaki Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı oldukça net ancak tabir-i caiz ise “Kapıdan atılanın bacadan girmesine” benzer bazı usulsüz yöntemler mevcut. Tabi bu yöntemler yasal değil ve oldukça da can sıkıcı sonuçları olabiliyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının çok daha iyi araçlara binmeye hakkı var ve maalesef yüksek vergiler nedeniyle bu doğal hakkını kullanamıyor ancak “Lüks araçta en kolay yol” gibi algılanan Gürcistan’dan araba satın almak yukarıdaki nedenlerden dolayı oldukça maceralı bir iş olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle yazının her satırını dikkatli bir şekilde okuyarak tercihinizi yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Alıntı: www.sekizsilindir.com
BU DA HİKAYESİ
Son yıllarda Gürcistan'dan araba almak ve Türkiye'ye sokmak oldukça yaygınlaştı ve sürekli yeni hevesli kişilerde bu işe kalkışmakta. Hatta trafikte onlarca Gürcü plaka otomobil görmekteyiz. Gürcistan'dan araba almanın bu denli çekici hale gelmesi ise tamamen ülkemizde ki otomobil fiyatları ve vergilerin yüksek olmasından dolayı gerçekleşti.
Özellikle gençler Türkiye'de Renault Megane alabileceği fiyata Gürcistan'dan Porsche, BMW, Maserati gibi lüks otomobiller alma hayaliyle internetten çeşitli araştırmalar yapıyor ve malesef ki Gürcistan'dan otomobil getirdiğini iddia eden dolandırıcıların eline düşüyor. Aşağı da tamamen alıntı olan, bu maceraya girişmiş ve pişmanlığını dile getiren bir kişinin yazısını paylaşıyorum sizinle. Genellikle Gürcistan'dan araba getirme ile ilgili hep ucu açık ifadeler veren, bu işi yaptığını iddia eden kişilere karşın işleyişi, dolandırıcılığı ve yasal olmayan işlemleri detaylı bir şekilde yazmış. Bu sayede kafanızda soru işaretleri kalmayacaktır diye düşünüyorum. Yazıyı paylaşmamın sebebi daha fazla mağduriyet yaşanmaması için.
![[Resim: proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.yigitde...6da0247b2c]](https://forum.shiftdelete.net/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.yigitdedeoglu.com%2Fuploads%2Fthumb%2F9764278d02.jpeg&hash=eae95b5dda43863d5f44ae6da0247b2c)
Ben de sizler gibi aylar önce forum forum dolaşıp, mantıklı bir açıklama görmediğim için gittiğim Gürcistan'dan arabayı alıp geldim.
Toplanın hele, süreci anlatıyorum. Dikkatle okuyunuz :
Şimdi bu facede gördüğünüz sayfalar var ya bunların hepsini oraya zamanında gitmiş, işin detaylarını gördükten sonra da kar yaparım düşüncesine sahip kişiler açıyor.
Neyse ben de heveslenip "abii çok ucuz araba yiaaa" diye tl mi dolar yaptım aldım gittim. 12000 dolarım vardı giderken. Yer farketmiyor, Tiflis veya Batum'da süreçler aynı. Tiflis'e gittim ben. 2 abi karşıladı, melek gibi insanlar. Abicim hoşgeldin nasılsın iyi misin falan filan. Sabahtan akşama kadar koştura koştura tüm galerileri gezdirdiler. Ancak arabaların üstündeki rakamları pek görmenizi istemiyorlar anladığım kadarıyla. "Abi şu araba çok ucuz bunu alamaz mıyız" "-Boşver abi onu" diyorlar. Neyse tüm gün gezdirdiler. Sonunda bir araba bulduk çünkü bütçenize göre araba gösteriyorlar. 12000 usd. Ertesi gün aracın sahibi geldi noterde üzerime arabayı devretti. Evet, ruhsat artık benim adımaydı. Ama sonra bir ışık parladı kapıdan. Ve evet, gelen kişi kurtarıcım, şoförüm, kapıdan geçirecek olan şahıstı. Ordaki iki abi, şimdi bu kişiye vekalet vereceksin gümrükten geçmek için. Onlar gürcüce konuşacak sen de herşeye kafa salla ve onayla yes de dediler.
Gelişmelere anlam veremezken plakamızı seçip, sonra şoförle başka bir deske geçtik. görevli polis memuru kadınla pasaportum olduğu için ingilizce soru sordu biliyor musun diye. Ben de evet dedim. Konuşmamıza ingilizce devam ediyorduk. Gürcüler kızarmıştı, ben de durumu anlamadım tabi. Neyse kadın "do you confirm that you are selling this car to this man." (Bu aracı bu kişiye sattığını onaylıyor musun) dedi. Ben de abi böyle bi soru soruyo deyince "he de kardeş he de yoksa nasıl geçecek bu araba gümrükten" dediler. "vekalet bu merak etme" dediler. Bu arada Gürcistan'da ruhsatı geri almıyor polisler devir işlemlerinde. Benim kartı aldı abilerden biri. Sonra ordaki kadın, şoföre de benim ruhsatımın aynısını verdi. Ben kıllanmaya başlamıştım, ama soru soracak başka kimse yoktu. Bu abilere veya şoföre sormak birşeyi değiştirmiyordu. Çok iyi niyetli davranıyorlar sürekli çay kahve gazoz içer misin diyorlardı.
Neyse, abiler ben ne zaman geçerim gümrükten diye sordum. Bu akşam dediler, gümrükte adamlarımız var vs dediler. Herşey bittikten sonra bu şoför seninle şehrine kadar gelecek, oradan da uçağa bindirip geri göndereceksin dediler. Haydaa, son dk gol 1. Bunu dikkate alarak 600 tl lik uçak bileti için parayı bütçenize ekleyin.
Evet, tiflisten çıktık yola akşamüstü. Gümrüğe geldik. Dediler ki geçince sigorta yapılacak 3 aylık. 170 tl vereceksin. Gol 2.
Benim ruhsatı bana verdiler. Bu ruhsatı gizle bi yerine sok, gidene kadar da çıkartma. Abi neden, araba benim değil mi. "Ya öyle de şimdi alıcıdan 24 saat sonra sana transfer oluyo araba Gürcistan yasalarına göre" dediler. Tamam abi.
Çıktık yola, Ankara'ya geliyoruz. Polis çevirme yapsa, şoför kendi ruhsatını gösterecek, geç diyecekler.Çünkü benim ruhsat münasip bi yerde.
Geldik Ankara'ya, şoföre ertesi güne bilet aldık. Otelde konaklattık mecburen. Gönderdik. Dedi ki artık ruhsatınla arabayı kullanabilirsin. Ve gitti.
Arabayı hevesle kullanıyoruz. Dediler ki sigorta yaptıracaksınız zorunlu. Fiyat alıyoruz. 3900 tl bi rakam çıkıyo yıllık.
Bu sırada da bir polis abimizle konuştuk. Gümrükten arkadaşını aradı benimle konuşturdu. Ne yap ne et arabayı geri geçir dediler. Uygulama yapıldığında gümrük arabaya el koyacak. Mahkemeye sevk edileceksin kaçakçılıktan ve idari para cezası yiyeceksin dediler. Kıllanmaya başlayıp şevkim kırılınca arabayı 3 ay dolmadan geri götürmek istedim. Onlara da bu kıllanmadan bahsetmeyip, başka bahanelerle arabayı geri götürmem gerektiğini söyledim.
Hayır, o arabaya ordan müşteri bul veya getirme parçalat dediler. Abi parçalatma kolay değil, kaçakçılıktan içeri atarlar dediysem de inat ettiler. Yalvardım yakardım 3 ay dolmadan şu arabayı geri getireyim dedim. Şoförle konuştular. Şoför 1000 usd para istedi. Yoksa gelmem dedi. Yalvar yakar şoförü ikna edip istediği paraya belirlenen tarihler için uçak bileti aldım. Bu sırada o abilerle konuşuyoruz. Hala iyi niyetliler, gel kardeşim, getir halledeceğiz satacağız burada arabayı. 12000 usd ın 2000 doları masraf diyolardı ya en baştan. Ben de arabayı 10 bin dolara satarım diye düşünüyorum.
Ordaki abi dediki : kardeşim gelirken yanında bi miktar fazla para getir. Hani olmaz ya belki sarp sınır kapısında ceza falan yersin. Neden abi? Nedeni yok türk tarafında bazen sorun yaratabiliyorlar. Hani gümrükte adamınız vardı? Ya sen getir kardeşim nolur nolmaz işte.
Neyse şoför geldi, çıktık yola, gittik Batum Sarp sınır kapısına. Ben yayadan geçtim o arabayla.
Şoför beni aradı ben geçince. Ben geçemiyorum. Ceza kesecekler arabaya ya da bağlayacaklar. Neden? Çünkü ben Türkiye'ye gelip arabayı bırakıp geri döndüğüm için ve arabayı gümrüklü sahaya park etmediğim için ceza istiyorlar. Ne kadarmış? 1700 tl. E nasıl vereceğiz? Dışarı geliyorum bekle alıcam senden. Evet, bu para dolandırma değil, gerçekten gümrüğün kestiği bi ceza evrağı da gelince eline veriyor şoför. (Araba yeni modelse 2007 sonrası, yandınız, fiyatlar 2-3-5 e katlanabiliyor.) Verdik parayı arabayı gümrükten Batum'a geçirdik. Tabi bitmedi. Asıl heyecan şimdi başlıyor.
Bastık Tiflis'e doğru devam ettik. Sabahleyin bu iki abi geldi. Hoşgeldin falan filan. Hadi emniyete şu arabanın satışını şoförden üstümüze alalım. Neden 2 iş yapıyoruz? Arabayı satalım sattığımız kişinin üstüne verelim. Sen ne demek istiyorsun? Abi iki iş yapmanın mantığı yok satalım arabayı orda veririz üstüne. İyi, yarın gel galerilere gösterelim autopapanın olduğu yerde.
Yarın oldu, galeriye gittik. Hepsinin kendi arkadaşları olduğu belli. İlk galeriye gittik. Arabayı inceledi 1000 dolar veririm dedi. Ne diye çığlık attım. Kafayı yemiş bu başkasına gösterelim. Gittik gösterdik, 1300 den 1 dolar bile yukarı vermem. Ona git 1000 buna git 1300. Abi bu arabayı 12000 e sattınız nasıl 1000 dolara geri alırsınız. E burda böyle Şoföre veriyoruz seni buraya gönderen sayfanın sahibine veriyoruz. Biz alıyoruz. vs vs başladılar hikayeye. Anladım kurtlar sofrasından çıkış olmadığını. Aldım 1300 doları sinirden ağlaya ağlaya döndüm. Ağlıyorsunuz. Çünkü sağlam dolandırıldınız.
Evet şimdi gelelim çıkarılacak derslere :
1- Araba sizin değil. Ruhsatı size veriyorlar ilk. Sonra arabayı başkasına satınca ona yeni ruhsat veriyorlar. Yani sizin ruhsat eski ruhsat. ("ÇİFTE RUHSAT") diye aratın nette. Türkiye'de polise gösterdiğinizde sizi doğrudan gümrük müdürlüğüne çekeceklerdir. Arabayı bağlayacaklar üstüne de arabanın Türkiye'deki değerine göre ceza kesecekler. Min 8 binden başlar sonsuza kadar gider.
2- 6 ay orda yaşamadığınız için bu arabayı sizin çıkarmanız imkansız. İm-kan-sız. Siz çıkaracaksınız diyenlere inanmayın. Şoför boşuna gelmiyor sizinle. Çevirme olduğunda da onun ruhsatı gösteriliyor ki başı derde girmesin dönene kadar.
3- Araba sizin olmadığı için Batum'da karşıya geçtiğinizde adam yandan basıp gitse gidebilir. Çünkü araba onun. Başına gelen arkadaş var. Porsche Cayennesini kaptırdı. Gerçi zaten onun değildi.
4- Şoförle iyi geçinmişim iyi ki en baştan. Yoksa bazı şoförler yok gelemem diyor veya 1000-3000-5000 dolar para istiyorlar.
5- Gürcistan'da arabalar çok ama çok ucuz. Sizin o sayfalarda gördüğünüz rakamların içindeki karı anlamışsınızdır. 2009 model bmw 530 u 4300 usd olarak gördüm. Ama sayfada yaklaşık 50-60 bin lira talep ediyorlar.
6- He bu arada 2 sene falan yok olm. Yemeyin. 3 aylık turistik geçiş oluyomuş sadece. O 3 ayın içinde götürdüğüm halde de bu olay başıma geldi ve gümrükte ceza yedik. 2 sene olayı emekli olan kişilere ve bazı özel durumda olan vatandaşlara veriliyor. Yasayı iyi okuyun.
7- 12000 doların yanı sıra ne kadar masraf ettiğinizi görün. Yakıt + uçak biletleri + geri dönüşte şoföre verilen para + gümrük cezası + trafik sigortası vs. vs. vs.
8- Herkes farkında olmadığı için kullanmaya devam ediyor. Çevrenizdekileri uyarın. Yazık günah. Ben yandım eller yanmasın. İlk çevirmede gideceksiniz bilginiz olsun.
9- Arabayı sakın parçalatmayın. Aksi takdirde araç şoförün üstüne olduğu için problem yaşarsınız. Gürcü gümrüğü şoföre ulaşıp nerde araba dediğinde Türkiye'de derse bu kez Türk polisi devreye giriyor. Başlıyorlar arabayı aramaya. O şoförün de geri götürmediği için başı yanacağından Türkiye'ye geliyor ve diyor ki benim arabamı çaldılar şu kişiden şüpheleniyorum. Polis geliyor size arabanın son parçalarını buldurtturuyor. Parça kaçakçılığından içeri giriyorsunuz. Üstüne para cezası ve uluslararası işlemler.
10- Bu kardeşinizi dinleyin. Teşekkür istemiyorum, sizi çok feci bir dolandırıcılıktan kurtarıyorum. Olay 2 yıl sonra insanlar geri dönmeye başladığında patlayacak asıl, artık kan gövdeyi götürür mü bilmiyorum oralarda.
11- Tavsiyem, seve seve ötv li kdv li Türk plaka aracınıza binip yolunuza devam etmeniz. 3-5 kuruş fazla verin böyle dolandırıcıların oyununa gelmeyin.
Alıntı: https://forum.shiftdelete.net
Gürcistan’dan araba satın almak şüphesiz son zamanların en çok merak edilen konularından bir tanesi. Bilindiği üzere ülkemizde otomobillere uygulanan ciddi bir vergi söz konusu. Özellikle de 1600cc üzeri araçlar için, gerek satın alırken gerekse de yıllık olarak ciddi bir miktarda vergi ödemeniz gerekmekte. Hal böyle olunca birçok kişi vergisiz olarak otomobil almanın ve kullanmanın yollarını arıyor. Bu yöntemlerden bir tanesi ve şu sıralar en popüleri de şüphesiz Gürcistan’dan araba satın almak diyebiliriz. Biz de çok merak edilen bu konuyu araştırmalarımız sonunda sizlere izah etmeye çalışacağız. Takipçilerimizin eklemek istedikleri noktalar varsa mutlaka bekliyoruz.
Öncelikle Türkiye’ye araç getirtebileceğini söyleyen kişilerin, Gürcistan’da satılan araçlarını ve fiyatlarını inceleyelim.
Gürcistan araba fiyatları
Tablomuzdaki fiyatlar Türkiye’ye araç getirebileceğini belirten kişilerin belirttiği fiyatlar. Biz bu araçların Gürcistan piyasasındaki fiyatlarını da merak ettik ve araştırdık. Gürcistan piyasasında emsal ikinci el araçların, yukarıdaki listedeki fiyatlarının yarısından biraz pahalıya listelendiğini gördük. Araya %10 civarında pazarlık payı da koyarsak araçların normalde yarı fiyatına satıldıklarını söyleyebiliriz. (www.autopapa.com ve www.myauto.ge sitelerinden ikinci el araç ilanlarına bakılabilir.)
Peki bu araçlar neden bu kadar ucuz?
Listemizdeki markalara biraz göz gezdirince büyük çoğunluğunun Alman markaları olduğunu görülebilir. Biz de bu tabloyu hazırlarken en fazla BMW ve Mercedes-Benz marka araçlarla, ondan sonra da Audi ve VW marka araçlarla karşılaştığımızı belirtmeden geçmeyelim. Bunun esas sebebi ise Almanya’nın dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olması altında yatıyor. Almanya’da kişi başı düşen gelirin de yüksekliği ile, ciddi bir otomobil satışı ve fiyat rekabeti var. Ayrıca ülkenin her tarafına yayılmış kimi yerlerinde hız sınırı olmayan otobanlar dolayısıyla yüksek kilometredeki araçlar sonucu ikinci el piyasasında otomobil fiyatları çok düşebiliyor. Yani yüksek vergiler nedeniyle ülkemizde 10-15 yaşındaki ikinci el araçlar 25.000-30.000TL ve üstü bedellerle tıpkı emlak gibi fiyatlanırken, Almanya’da otomobillerin ülkemizdeki cep telefonları gibi yıl ve kullanımla doğru orantılı olarak düşerek fiyatlandığını, 7-10 yıllık araçların artık eskidiğini ve tercih edilmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Konumuza dönecek olursak; Almanya’da artık tercih edilmeyen, yaşı 7-10 yaş arasında 150.000km’yi geçmiş (belki de km’si düşürülmüş), uzun süreli yüksek devirli kullanım sonucu motoru yorulmuş, bakımlarının yapılıp yapılmadığı bilinemeyen bu araçlar Avrupa Birliği’nin gelir düzeyi daha düşük olan ülkelerine Almanya fiyatının yaklaşık iki katına satılıyor. Tahmin edersiniz ki bu ülkelerden biri de Gürcistan. Bu araçlar Gürcistan’ın ardından da üçüncü dünya ülkeleri diye tabir edilen, alım gücü daha da düşük ülkelere de tekrardan satılmakta.
Kısacası Gürcistan’daki araçların kaynağını ve neden bu kadar ucuz olduklarını öğrenmiş olduk. Şimdi Gürcistan’dan araç alıp Türkiye’de kullanıp, Gürcistan’a tekrar götürmeyi üç ana başlık halinde inceleyelim.
- Gürcistan’dan Kendi Üzerinize Otomobil Almak
Ancak bir şekilde orada araç sahibi oldunuz ve aracı Türkiye’ye getirmek istiyorsunuz. Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre eğer 185 gün yurtdışında ikame eden bir Türk vatandaşı iseniz yanınızda kendi aracınızı getirebiliyor ve 2 yıl süresince kullanabiliyorsunuz. Buna da geçici ithalat denmekte çünkü iki yıl sonunda o aracı yurt dışına çıkartmanız gerekiyor. Sonuç olarak oturma ve çalışma izni ile 185 gün Gürcistan’da kalmışsanız, ne aracı alırken ne de Türkiye’ye sokarken mevcut yasalar itibariyle 2 yıl boyunca herhangi bir problem yaşamazsınız.
Ama öyle düşünüyoruz ki;
bu yazıyı okuyan çoğu kişinin aklında “Günü birlik Gürcistan’a gidip, “bir şekilde” aracı alıp ülke içine sokmak mümkün mü?”, diye bir soru oluşmuştur. Baştan uyarmakta fayda var, “bir şekilde” bu işi yaptığını iddia eden kişiler yasal olarak bu işi yapmıyorlar ve bu işe siz de ortak olduğunuz için resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, vergi kaçırmak suçlarından dava edilmeniz ve ceza almanız işten bile değil.
Aracın ruhsatını Gürcistan’da orada oturma ve çalışma izniniz olmadan yaptırmanın yolu olarak yazımızda “bir şekilde” ifadesini kullandık. Şimdi de bu konuyu açalım ve bunun için iki farklı yöntem kullanılıyor.
Birincisi; Gürcistan ile ülkemiz arasındaki anlaşmadan dolayı nüfus cüzdanınızla giriş çıkış yapabilmektesiniz. Aracı satın alacağınız yer bunu bildiği için size pasaportunuzu kendilerine vermenizi ve 185 gün içinde geri dönüp oturma ve çalışma iznine başvurmanızı isteyebilirler. Tabi bu durumda da Adalet Evine iş sözleşmeniz gibi oturduğunuzu ve çalışacağınızı kanıtlar nitelikte belgeler sunmanız gerekmekte.
İkincisi; Gürcistan’da 35.000 Dolar üzeri gayrimenkul satın alınması durumunda geçici oturma iznine sahip olabiliyorsunuz. Ancak 35.000 Doları kel alaka bir ülkeye bağlayıp, satın alınacak araçta 30.000-40.000TL avantaj sağlamaya çalışmak da bize pek mantıklı gelmiyor.
- Otomobili Türkiye’ye Getirme
1. Vekalet Yöntemi
Oturma ve çalışma izniniz olmadan, Gürcistan’da bir aracı beğendiniz ve almaya karar verdiniz. Galeri size bu aracı direkt olarak satmayacaktır. Onun yerine galerinin önerdiği “güvenilir Gürcistan Vatandaşı’nın üzerine ruhsatı yapılacaktır. Gürcistan vatandaşı öncelikle bu iş için sizden kendi keyfine göre en az 1000 USD para isteyecektir. Parayı vermeniz durumunda notere gidilip gerekli devir işlemleri yapılacak ve adınıza bir vekalet kağıdı çıkartılacaktır. Tabi bu işlemler yapılırken bütün belgeler Gürcüce olacak ve 150-200 USD masraf çıkartacaktır ve bu esnada tüm yol, yemek gibi masrafları da sizin karşılamanız beklenecektir.
İşlemlerin sonunda elinizde parasını sizin verdiğiniz hiç tanımadığınız bir insanın sahibi olduğu bir otomobil ve elinizde Gürcüce bir vekalet belgesi olacaktır. Bu vekalet belgesinin Gürcistan dışında hiçbir geçerliliği olmadığını da belirtmek gerekir. Bundan sonraki iş ise Türkiye’ye araç ile giriş yapmaktır. Aracı Türkiye’ye sadece yasal sahibi yani ruhsat sahibi olan kişi sokabilmekte. Bu durumda aracı birlikte sınırdan geçirebilmeniz için anlaştığınız Gürcistan vatandaşı tarafından sizden para istenecektir. Bu paranın miktarı artık tamamıyla Gürcü araç sahibinin keyfine kalmıştır, çünkü başka birinin bu aracı sınırdan geçirmeye imkanı yoktur. 2.000 USD’de bu iş için verdiğinizi tahmin edip sınırda gümrüğe girdik diyelim.
Burada da;
harç, vergi gibi masraflar nedeniyle 1500 USD civarı bir harcamanız olacak. Tabi bu masraf araç yılı ve modeline göre değişkenlik gösterebilmekte. Bütün masrafları karşılayıp Türkiye’ye araç ile giriş yaptınız. Eğer aracın sahibi kişi aynı sınır kapısından araçsız olarak geri döner ise büyük cezalar ile karşılaşır. Bu yüzden o kişinin uçak ile geri dönmesi gerekir. Tabi bu noktada da uçak biletini sizin karşılamanız lazım. Uçak bileti sağlandıktan sonra ülkesine dönen vatandaş sınırda acil bir iş dolayısıyla geri döndüğünü ve arabasını Türkiye’de bırakması gerektiğini belirtecek. Bu durumda aracını ya gümrüğe bırakması ya da Türkiye’de olan 1. dereceden yakınına vekalet ile emanet etmesi gerekmekte. Ancak siz ne 1. dereceden yakınısınız ne de Türkiye’de geçerli bir vekaletname sahibisinizdir. Yani elinizde çalıntı bir araca eşdeğer bir aracınız var ve ilk çevirmede aracınız elinizden alınacak ve hakkınızda gerekli davalar açılacaktır. Aracı emniyet otoparkından çıkartmak için ise yasal sahibini Türkiye’ye getirtmeniz gerekecektir.
Ruhsat sahibine ulaşabilirseniz, tekrardan belirli bir meblağ karşılığı Türkiye’ye gelecek ve aracı otoparktan çıkartıp size geri verecektir. Tabi bu durumda araç sahibinin Türkiye’ye gelmek için isteyeceği paranın yanında Türkiye’ye gidiş geliş uçak bileti, otel masrafları ve günlük üzerinden hesaplanmış emniyet otoparkı ücretini sizin ödemeniz gerekmekte. Bir sonraki çevirmede de aynı olayları hatta daha ağırlarını da yaşayabilirsiniz.
2. Çift Ruhsat Yöntemi
Bu yöntemde ise Gürcistan’da araç satışı sırasında eski ruhsatın teslim edilme zorunluluğu olmamasından dolayı oluşan açık kullanılıyor. Tekrardan bir Gürcistan vatandaşına ihtiyacınız olacak ve bu kişi sizden bu iş için 1.000 USD civarında para isteyecek. Sonrasında araç size “bir şekilde” satılıyor ve ruhsatı üzerinize yapılıyor. Ardından galeri oturma izninizin olmaması dolayısıyla aracı size satamayacağını ve “güvenilir” Gürcistan vatandaşına satmak istediğini belirtecek. Satış işleminde ise eski ruhsatın “kaybolduğu” söylenecek. Böylelikle elinizde iptal damgası vurulmamış ve sizin adınıza olan bir ruhsat ve aracın bir Gürcü vatandaşa ait olduğunu gösteren daha güncel bir ruhsat bulunacak.
Aracı Türkiye’ye sokmak istiyorsunuz, ülkemizdeki yasalardan dolayı bunu yapamıyorsunuz ve aracı Türkiye’ye sadece ve sadece ruhsat sahibi sokabilir. Bu durumda ruhsat sahibi sizden tekrar para isteyebilir. Bu parayı vermeniz durumunda tıpkı bir önceki anlattığımız yöntemde olduğu gibi sınırdan birlikte geçecek, gerekli tüm gümrük vergilerini, harçlarını ödeyecek, aracı kişinizi en yakın hava limanından geri gönderecek ve tüm masraflarını karşılayacaksınız. Tabi bu yöntemde elinizde olmaması gereken bir ruhsat olduğu için o ruhsatı sınır kapısından “çaktırmadan” sokmanız gerekmekte. Tüm bunlardan sonra ilk çevirmede yakalanacak olan aracınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabi eğer ruhsat sahibi aracının çalıntı olarak bildirir ve sizi de şüpheli olarak gösterirse, araç çalma, kaçakçılık, evrakta sahtecilik gibi birçok farklı konuda yargılanabilirsiniz.
- Gürcistan’a geri götürüp satma
Bunun için de tekrardan aracı olarak kullandığınız Gürcistan vatandaşını çağırmanız gerekmekte. Tabi tekrardan istediği kadar meblağı ona vermeniz de cabası. Tüm bunlara eliniz mahkum ve dünya kadar uçak ve otel masrafı ile tekrar Türkiye’ye getirdiğiniz ruhsat sahibi ile gümrüğe gitmeniz gerekiyor. Gümrükte ruhsat sahibine aracın Türkiye içinde iken nerede olduğunu soracaklar. Eğer araç gümrükte kalsa idi, iki yıllık gümrük otopark ücreti ödenip kurtulmak mümkündü ancak aracı kullandığınız için ruhsat sahibinden istenecek olan ya 1. dereceden yakına vekaletname olacaktır ya da özel bir otoparkın iki yıllık fişi. Haliyle elinizde ikisi de olmadığı için sizden cezaları ile birlikte ceza keseceklerdir ve bu da iki yıl için hesaplanacaktır. Tabi bu masrafı ödeyecek kişi de doğal olarak sizsiniz.
Gürcistan’a geri geldiğinizde ise önünüzde üç farklı seçenek olacak.
- Aracın plakasını değiştirip, devredip tekrardan aynı maceraları yaşamak
- Aracı yok pahasına satmak
- Aracı yok pahasına takaslayıp bir başka araç ile aynı maceraları yaşamak
Son olarak bazı önemli noktalara da değinmeden geçmeyelim,
- Yurt dışından getirdiğiniz aracınızın sigortasını fahiş fiyatlara yaptırmanız gerekecek
- Gürcistan’a geri götürdüğünüz zaman araç sizin üzerinize olmadığı için onların verdiği fiyatı kabul etmek durumda kalacaksınız ve aldığınız fiyatın 10’da 1’inden bile düşük olabilir.
- Hak iddia edebileceğiniz hiçbir belge olmadığı için husumet olması durumunda sizi polise bile şikayet edebilirler.
Aslında bu konudaki Türkiye Cumhuriyeti Mevzuatı oldukça net ancak tabir-i caiz ise “Kapıdan atılanın bacadan girmesine” benzer bazı usulsüz yöntemler mevcut. Tabi bu yöntemler yasal değil ve oldukça da can sıkıcı sonuçları olabiliyor. Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının çok daha iyi araçlara binmeye hakkı var ve maalesef yüksek vergiler nedeniyle bu doğal hakkını kullanamıyor ancak “Lüks araçta en kolay yol” gibi algılanan Gürcistan’dan araba satın almak yukarıdaki nedenlerden dolayı oldukça maceralı bir iş olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle yazının her satırını dikkatli bir şekilde okuyarak tercihinizi yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Kaynaklar;
- Bu konudaki Gürcistan mevzuatı
- Bu konudaki Türkiye Cumhuriyeti mevzuatı
Alıntı: www.sekizsilindir.com
BU DA HİKAYESİ
Son yıllarda Gürcistan'dan araba almak ve Türkiye'ye sokmak oldukça yaygınlaştı ve sürekli yeni hevesli kişilerde bu işe kalkışmakta. Hatta trafikte onlarca Gürcü plaka otomobil görmekteyiz. Gürcistan'dan araba almanın bu denli çekici hale gelmesi ise tamamen ülkemizde ki otomobil fiyatları ve vergilerin yüksek olmasından dolayı gerçekleşti.
Özellikle gençler Türkiye'de Renault Megane alabileceği fiyata Gürcistan'dan Porsche, BMW, Maserati gibi lüks otomobiller alma hayaliyle internetten çeşitli araştırmalar yapıyor ve malesef ki Gürcistan'dan otomobil getirdiğini iddia eden dolandırıcıların eline düşüyor. Aşağı da tamamen alıntı olan, bu maceraya girişmiş ve pişmanlığını dile getiren bir kişinin yazısını paylaşıyorum sizinle. Genellikle Gürcistan'dan araba getirme ile ilgili hep ucu açık ifadeler veren, bu işi yaptığını iddia eden kişilere karşın işleyişi, dolandırıcılığı ve yasal olmayan işlemleri detaylı bir şekilde yazmış. Bu sayede kafanızda soru işaretleri kalmayacaktır diye düşünüyorum. Yazıyı paylaşmamın sebebi daha fazla mağduriyet yaşanmaması için.
![[Resim: proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.yigitde...6da0247b2c]](https://forum.shiftdelete.net/proxy.php?image=http%3A%2F%2Fwww.yigitdedeoglu.com%2Fuploads%2Fthumb%2F9764278d02.jpeg&hash=eae95b5dda43863d5f44ae6da0247b2c)
Ben de sizler gibi aylar önce forum forum dolaşıp, mantıklı bir açıklama görmediğim için gittiğim Gürcistan'dan arabayı alıp geldim.
Toplanın hele, süreci anlatıyorum. Dikkatle okuyunuz :
Şimdi bu facede gördüğünüz sayfalar var ya bunların hepsini oraya zamanında gitmiş, işin detaylarını gördükten sonra da kar yaparım düşüncesine sahip kişiler açıyor.
Neyse ben de heveslenip "abii çok ucuz araba yiaaa" diye tl mi dolar yaptım aldım gittim. 12000 dolarım vardı giderken. Yer farketmiyor, Tiflis veya Batum'da süreçler aynı. Tiflis'e gittim ben. 2 abi karşıladı, melek gibi insanlar. Abicim hoşgeldin nasılsın iyi misin falan filan. Sabahtan akşama kadar koştura koştura tüm galerileri gezdirdiler. Ancak arabaların üstündeki rakamları pek görmenizi istemiyorlar anladığım kadarıyla. "Abi şu araba çok ucuz bunu alamaz mıyız" "-Boşver abi onu" diyorlar. Neyse tüm gün gezdirdiler. Sonunda bir araba bulduk çünkü bütçenize göre araba gösteriyorlar. 12000 usd. Ertesi gün aracın sahibi geldi noterde üzerime arabayı devretti. Evet, ruhsat artık benim adımaydı. Ama sonra bir ışık parladı kapıdan. Ve evet, gelen kişi kurtarıcım, şoförüm, kapıdan geçirecek olan şahıstı. Ordaki iki abi, şimdi bu kişiye vekalet vereceksin gümrükten geçmek için. Onlar gürcüce konuşacak sen de herşeye kafa salla ve onayla yes de dediler.
Gelişmelere anlam veremezken plakamızı seçip, sonra şoförle başka bir deske geçtik. görevli polis memuru kadınla pasaportum olduğu için ingilizce soru sordu biliyor musun diye. Ben de evet dedim. Konuşmamıza ingilizce devam ediyorduk. Gürcüler kızarmıştı, ben de durumu anlamadım tabi. Neyse kadın "do you confirm that you are selling this car to this man." (Bu aracı bu kişiye sattığını onaylıyor musun) dedi. Ben de abi böyle bi soru soruyo deyince "he de kardeş he de yoksa nasıl geçecek bu araba gümrükten" dediler. "vekalet bu merak etme" dediler. Bu arada Gürcistan'da ruhsatı geri almıyor polisler devir işlemlerinde. Benim kartı aldı abilerden biri. Sonra ordaki kadın, şoföre de benim ruhsatımın aynısını verdi. Ben kıllanmaya başlamıştım, ama soru soracak başka kimse yoktu. Bu abilere veya şoföre sormak birşeyi değiştirmiyordu. Çok iyi niyetli davranıyorlar sürekli çay kahve gazoz içer misin diyorlardı.
Neyse, abiler ben ne zaman geçerim gümrükten diye sordum. Bu akşam dediler, gümrükte adamlarımız var vs dediler. Herşey bittikten sonra bu şoför seninle şehrine kadar gelecek, oradan da uçağa bindirip geri göndereceksin dediler. Haydaa, son dk gol 1. Bunu dikkate alarak 600 tl lik uçak bileti için parayı bütçenize ekleyin.
Evet, tiflisten çıktık yola akşamüstü. Gümrüğe geldik. Dediler ki geçince sigorta yapılacak 3 aylık. 170 tl vereceksin. Gol 2.
Benim ruhsatı bana verdiler. Bu ruhsatı gizle bi yerine sok, gidene kadar da çıkartma. Abi neden, araba benim değil mi. "Ya öyle de şimdi alıcıdan 24 saat sonra sana transfer oluyo araba Gürcistan yasalarına göre" dediler. Tamam abi.
Çıktık yola, Ankara'ya geliyoruz. Polis çevirme yapsa, şoför kendi ruhsatını gösterecek, geç diyecekler.Çünkü benim ruhsat münasip bi yerde.
Geldik Ankara'ya, şoföre ertesi güne bilet aldık. Otelde konaklattık mecburen. Gönderdik. Dedi ki artık ruhsatınla arabayı kullanabilirsin. Ve gitti.
Arabayı hevesle kullanıyoruz. Dediler ki sigorta yaptıracaksınız zorunlu. Fiyat alıyoruz. 3900 tl bi rakam çıkıyo yıllık.
Bu sırada da bir polis abimizle konuştuk. Gümrükten arkadaşını aradı benimle konuşturdu. Ne yap ne et arabayı geri geçir dediler. Uygulama yapıldığında gümrük arabaya el koyacak. Mahkemeye sevk edileceksin kaçakçılıktan ve idari para cezası yiyeceksin dediler. Kıllanmaya başlayıp şevkim kırılınca arabayı 3 ay dolmadan geri götürmek istedim. Onlara da bu kıllanmadan bahsetmeyip, başka bahanelerle arabayı geri götürmem gerektiğini söyledim.
Hayır, o arabaya ordan müşteri bul veya getirme parçalat dediler. Abi parçalatma kolay değil, kaçakçılıktan içeri atarlar dediysem de inat ettiler. Yalvardım yakardım 3 ay dolmadan şu arabayı geri getireyim dedim. Şoförle konuştular. Şoför 1000 usd para istedi. Yoksa gelmem dedi. Yalvar yakar şoförü ikna edip istediği paraya belirlenen tarihler için uçak bileti aldım. Bu sırada o abilerle konuşuyoruz. Hala iyi niyetliler, gel kardeşim, getir halledeceğiz satacağız burada arabayı. 12000 usd ın 2000 doları masraf diyolardı ya en baştan. Ben de arabayı 10 bin dolara satarım diye düşünüyorum.
Ordaki abi dediki : kardeşim gelirken yanında bi miktar fazla para getir. Hani olmaz ya belki sarp sınır kapısında ceza falan yersin. Neden abi? Nedeni yok türk tarafında bazen sorun yaratabiliyorlar. Hani gümrükte adamınız vardı? Ya sen getir kardeşim nolur nolmaz işte.
Neyse şoför geldi, çıktık yola, gittik Batum Sarp sınır kapısına. Ben yayadan geçtim o arabayla.
Şoför beni aradı ben geçince. Ben geçemiyorum. Ceza kesecekler arabaya ya da bağlayacaklar. Neden? Çünkü ben Türkiye'ye gelip arabayı bırakıp geri döndüğüm için ve arabayı gümrüklü sahaya park etmediğim için ceza istiyorlar. Ne kadarmış? 1700 tl. E nasıl vereceğiz? Dışarı geliyorum bekle alıcam senden. Evet, bu para dolandırma değil, gerçekten gümrüğün kestiği bi ceza evrağı da gelince eline veriyor şoför. (Araba yeni modelse 2007 sonrası, yandınız, fiyatlar 2-3-5 e katlanabiliyor.) Verdik parayı arabayı gümrükten Batum'a geçirdik. Tabi bitmedi. Asıl heyecan şimdi başlıyor.
Bastık Tiflis'e doğru devam ettik. Sabahleyin bu iki abi geldi. Hoşgeldin falan filan. Hadi emniyete şu arabanın satışını şoförden üstümüze alalım. Neden 2 iş yapıyoruz? Arabayı satalım sattığımız kişinin üstüne verelim. Sen ne demek istiyorsun? Abi iki iş yapmanın mantığı yok satalım arabayı orda veririz üstüne. İyi, yarın gel galerilere gösterelim autopapanın olduğu yerde.
Yarın oldu, galeriye gittik. Hepsinin kendi arkadaşları olduğu belli. İlk galeriye gittik. Arabayı inceledi 1000 dolar veririm dedi. Ne diye çığlık attım. Kafayı yemiş bu başkasına gösterelim. Gittik gösterdik, 1300 den 1 dolar bile yukarı vermem. Ona git 1000 buna git 1300. Abi bu arabayı 12000 e sattınız nasıl 1000 dolara geri alırsınız. E burda böyle Şoföre veriyoruz seni buraya gönderen sayfanın sahibine veriyoruz. Biz alıyoruz. vs vs başladılar hikayeye. Anladım kurtlar sofrasından çıkış olmadığını. Aldım 1300 doları sinirden ağlaya ağlaya döndüm. Ağlıyorsunuz. Çünkü sağlam dolandırıldınız.
Evet şimdi gelelim çıkarılacak derslere :
1- Araba sizin değil. Ruhsatı size veriyorlar ilk. Sonra arabayı başkasına satınca ona yeni ruhsat veriyorlar. Yani sizin ruhsat eski ruhsat. ("ÇİFTE RUHSAT") diye aratın nette. Türkiye'de polise gösterdiğinizde sizi doğrudan gümrük müdürlüğüne çekeceklerdir. Arabayı bağlayacaklar üstüne de arabanın Türkiye'deki değerine göre ceza kesecekler. Min 8 binden başlar sonsuza kadar gider.
2- 6 ay orda yaşamadığınız için bu arabayı sizin çıkarmanız imkansız. İm-kan-sız. Siz çıkaracaksınız diyenlere inanmayın. Şoför boşuna gelmiyor sizinle. Çevirme olduğunda da onun ruhsatı gösteriliyor ki başı derde girmesin dönene kadar.
3- Araba sizin olmadığı için Batum'da karşıya geçtiğinizde adam yandan basıp gitse gidebilir. Çünkü araba onun. Başına gelen arkadaş var. Porsche Cayennesini kaptırdı. Gerçi zaten onun değildi.
4- Şoförle iyi geçinmişim iyi ki en baştan. Yoksa bazı şoförler yok gelemem diyor veya 1000-3000-5000 dolar para istiyorlar.
5- Gürcistan'da arabalar çok ama çok ucuz. Sizin o sayfalarda gördüğünüz rakamların içindeki karı anlamışsınızdır. 2009 model bmw 530 u 4300 usd olarak gördüm. Ama sayfada yaklaşık 50-60 bin lira talep ediyorlar.
6- He bu arada 2 sene falan yok olm. Yemeyin. 3 aylık turistik geçiş oluyomuş sadece. O 3 ayın içinde götürdüğüm halde de bu olay başıma geldi ve gümrükte ceza yedik. 2 sene olayı emekli olan kişilere ve bazı özel durumda olan vatandaşlara veriliyor. Yasayı iyi okuyun.
7- 12000 doların yanı sıra ne kadar masraf ettiğinizi görün. Yakıt + uçak biletleri + geri dönüşte şoföre verilen para + gümrük cezası + trafik sigortası vs. vs. vs.
8- Herkes farkında olmadığı için kullanmaya devam ediyor. Çevrenizdekileri uyarın. Yazık günah. Ben yandım eller yanmasın. İlk çevirmede gideceksiniz bilginiz olsun.
9- Arabayı sakın parçalatmayın. Aksi takdirde araç şoförün üstüne olduğu için problem yaşarsınız. Gürcü gümrüğü şoföre ulaşıp nerde araba dediğinde Türkiye'de derse bu kez Türk polisi devreye giriyor. Başlıyorlar arabayı aramaya. O şoförün de geri götürmediği için başı yanacağından Türkiye'ye geliyor ve diyor ki benim arabamı çaldılar şu kişiden şüpheleniyorum. Polis geliyor size arabanın son parçalarını buldurtturuyor. Parça kaçakçılığından içeri giriyorsunuz. Üstüne para cezası ve uluslararası işlemler.
10- Bu kardeşinizi dinleyin. Teşekkür istemiyorum, sizi çok feci bir dolandırıcılıktan kurtarıyorum. Olay 2 yıl sonra insanlar geri dönmeye başladığında patlayacak asıl, artık kan gövdeyi götürür mü bilmiyorum oralarda.
11- Tavsiyem, seve seve ötv li kdv li Türk plaka aracınıza binip yolunuza devam etmeniz. 3-5 kuruş fazla verin böyle dolandırıcıların oyununa gelmeyin.
Alıntı: https://forum.shiftdelete.net