herkese merhabalar,
konu kalabaligi yapmaktansa, bu konuyu hortlatmaya karar verdim. Ilk mesaja donuldugunde, arac temizliginde kullandigim malzemelere 1 yenisini daha eklemeye karar verdim.
Mazda CX9 u gecen yaz almistim ve detayli temizlik yapmistim. Fakat aracin sedefli beyaz boyasi uzerinde nokta seklinde pas/recine..vs. artik ne oldugunu bilmedigim lekeler vardi. deride olusan "cil" muhabbeti gibi. Araba sampuanlariyla yikadim cikmadi. Pasta haric diger cilalari denedim, cikmadi. fakat mikrofiber bez ile sadece 1 nokta icin 2-3 dk ovaladigimda cikiyordu. Cok fazla olunca da hic ugrasmadim.
Gecen yaz (bu konunun ilk mesajinda), jant temizlemek icin toz vim den bahsetmistim. Su meshur balata tozlari, metal tozlari ve janttaki sararmalari temizlemek icin kullandigimi. Evet bu yontem cok saglam ama zahmetli. Zaten zahmetsiz olan hicbirsey tatmin etmiyor. Jant temizleyicilerin bile cikartamadigi bu lekeleri toz vim cizmeden cikarttigini soylemistim.
Baska bir mesajimda ise, domestos un jant temizligindeki etkisini kaynananin forester da denemistim ve etkin sonuc almistim. Tam 1 sene gecti ve jantlarda herhangi bir renk atmasi, deformasyon ..vs. yok.
Bugunku urun ise, "Cif". bayanlarin mutfak tezgahi, ocak uzerindeki yanmis yaglar ..vs. icin kullandigi amonyak icerikli temileyici. Krem kivamindaki bu urun aslinda icinde cok ince granullere sahip. yani parmaginizla ezdiginizde hafiften hissedebiliyorsunuz. Bu urunu, mazda cx9 un jantlarinda denedim. birkac ay once frenler bittigi icin epey bir toz ve metal tozlari janta yapismiti ve onlari dun guzel hava esliginde cif ile temizledim. oncesi sonrasi yapamadim cunku telefonu evde unuttum ve yukari cikip almaya usendim sadece sonrasi resimleri mevcut.
Oncelikle jantlari guzelce islattim. Sonrasinda CIF i jantin lastik tarafindaki yuzeylerine surdum.Cunku en buytuk sikayet o bolgede oluyor. parmagimizla kremi yuzeye yaydiktan sonra, bez yardimiyla tek tek ovaliyoruz. Tabi onceden kremi yaydigimiz icin kirleri yumusatiyor ve bezle uzerinden geciyoruz. gordugum kadariyla zift ve asfalt parcalarini da rahatlikla cikartiyor. Pesinden guzelce durulayarak islemi bitiriyoruz. 4 jantin temizligi ortalama 20dk ya yakin suruyor. Fakat bu detayli bir temizlik oldugu icin surekli yapilmadigini goz onunde tutarsak, buna degiyor.
Cilginlikta sinir yok.!
Jantlari temizledigim sirada gozume carpan su sari lekelere de bakalim etki edecek mi diye Cif kremi kullandim. Tamponlarda denedigimde cizmeden guzelce lekeleri cikarttigini gorunce isi daha da ileri goturmeye karar verdim. Tampon kaporta birlesimindeki boslukta sari lekenin oldugunu gordum. once islattim sonrasinda cif i o arayi dolduracak sekilde uyguladim. 1 dk kadar bekledim ve sonrasinda mikrofiber bez ile sildim. Sonuc harika. tertemiz oldu. Bu sonuctan da daha fazla gaz alinca kim tutar seni sarp. Arabayi guzelce islattim. Aldim elime mikrofiber bezi, cif i beze surdum. birazcik da islatip bezde tamamen erimesini sagladim ve bir elimde bez, diger elimde bahce hortumu butun arabayi dolastim. once uygulayacagim yuzeyi islattim, sonra cifi bezle uyguladim hemen pesinden duruladim. Cunku cif kuruyor ve boyanin yuzeyinde fazla tutma sonucu sorun teskil edip etmeyecegini bilmedigim icin maceraya gerek yok.
Bagaj kapaginda bu lekeler daha yogun vardi. ozellikle paylastigim resimdeki stop lambasi altindaki yuzeyde bariz goruluyorlardi. Hepsi tertemiz oldu. mazda logosu icin sarimsiydi orayi da bezle uygulayarak temizledim. fircam olmadigi icin detayini yapamadim. Isin ilginc yani ise, nikelaj parcalari cok guzel parlatti. 35 derece sicaklik, 2 araba. sadece dislarini yikayarak biraktim. egzos uclarina dokunmaya hava kosullari izin vermedi. Butun arabayi cifledikten sonra, supermarketten aldigim markasini daha onceden bildigim ama arac sampuanu uretimine yeni baslayan urunu deneyeyim dedim. Yesil elma kokulu gibi birsey. Simple Green diye adi var. Tazikli su makinesinin ucuna taktigim kopuk aparatiyla araci kopurtup sonrasinda guzelce yikadim ve duruladim.
Durulama sonrasi, Turtle Wax islak cila(hizli cila) yi araca puskurttum. Sonrasinda tekrar tazikli suyla duruladim ve mikrofiber bez ile kuruladim. Her iki araci da ayni sekilde temizledim ve sonuc resimdeki gibi.
Jant temizleyiciler
Arac sahibi olup da kendisi yikayanlarin, bagajinda olmazsa olmazlardan birtanesidir. Bazi videolar paylasiliyor. Janta puskurtuyor ve bekletiyor. Jant komple mor renge donuyor, suyu tutuyor ve piril piril oluyor. Ilk once bunun hikaye oldugunu ve hileli oldugunu soyleyeyim. Hikaye olmasindaki sebebi once soyleyeyim, hilesini yazinin ilerleyen kisminda soyleyecem.
Neden hikaye?
Evet urun temizliyor ve urunu kotulemiyoruz. Fakat dikkat edin, urunun uygulandigi jantta sadece balata tozu var. Yani uflediginizde cikacak sekilde bir toz ve geri kalani ise sadece su ve sabunla cikacak sekilde. Dikkat ettiniz mi hicbir urun testinde 1 yil boyunca toz kir yapismis jant kullanilmiyor. Iste hikaye dememin nedeni bu. Yani herhangi bir jant temizleyiciyle de bu temizlik yapilabiliyor. En azindan kullandigim urunler.
Jant temizleyici icerigi?
Acikcasi, arabasini kendigisi yikayan ve jant temizleyicisi kullanan kisiler urunu uyguladiklarinda bir koku hissederler. Eger bu kisi kimya muhendisiyse zaten urun icerigini kokudan anlar. Ama bu urun tam olarak ne? Acikcasi emin degilim fakat tahmin ettigim 2 madde var.
Amonyak: Jantlari temizledigim toz vim ve krem cif in iceriginde amonyak var. Temizleme urunlerinin bircogunda da amonyaklidir ibaresi gorulebilir. Cam sillerde bile amonyak bir donem kullanilmisti. Bu urunler her zaman guzel sonuc vermistir.
Tuz Ruhu: Eskiler bilir. WC ve banyolarin fayans olmadigi tas oldugu zamanlarda lekeleri temizlemek icin annelerimiz kullaniyordu. Amerikada halen daha kullaniliyor. beton yuzeylerdeki lekeleri temizlemek icin. Fakat bu tuz ruhunun icerigi ne? HCL - Hidro Klorik Asit. Oldukca guzlu bir asittir ve buharina maruz kalirsaniz cigerlerinizde yanma ve hatta zehirlenmeler soz konusudur. Camasir suyuyla da karistirmayin diye uyarilar vardir. Youtube da jant temizlik videolarinda eger denk geldiyseniz, "Muriatic Acid" ile jant temizleme var. Adamlar janta puskurtuyor ve duman cikiyor. Jant uzerindeki kirli yuzeylerde Sari - Turuncu renge donuyor. Yani asit tepkimeye giriyor. Bu noktaya dikkat ettigimizde, jant temizleyicilerindeki renk degistirme olayina da fikir yurutebiliyorsunuz. Bazi jant temizleyiciler HCL - tuz ruhu gibi kokuyor ve hatta direkt koklarsaniz cigerlerinizi yakiyor. Bu demek oluyorki, seyreltilmis HCL kullaniliyor. Seyreltmeden kasit, su katilarak zayiflatiliyor. Peki mor renk nasil olusuyor. Iste bu tamamen pazaralama stratejisi ve balata tozuyla tepkimeye girdiginde mor renk olusturacak asit kullaniliyor.
Sarp, HCL i jant temizlemede kullandin mi?
Oncelikle hayir. Cunku kullanan kisilerin uyarisi, aluminyum jantlarin temizliginde sorun olmadigi ama alasim jantlarda dikkatli davranmak lazim. Yani saf HCL yerine seyreltilmis kullanilmali ve yuzeye puskurtuldukten sonra uzun sure bekletilmemesi lazim deniyor.
Kullanacak miyim? Acikcasi evet. arkadasin galerisinde depoda buldugum atil durumdaki jantlari alip satmayi planliyorum. oncesinde de temizlemem gerekecek. agirlik takilan kisimlarini HCL ile temizlemeyi dusunuyorum ve sonuclari sizlerle paylasacagim.