Bu eski bir rekor haberi. Ban yeni rastladım. İlgileneneler için bulunsun istedim. Bu vesileyle legacylerin bazı modelleri modifiye için de kullanılıyor. Güç artırımı yapılabiliyor. Bilen arkadaşlar bu konuda da bilgi eklerlerse fikrimiz olur.
Otomotiv firmaları uçak gemisindeki tanıtımlardan uzaya araç göndermeye kadar yeni dönemde teknolojiden yararlanarak yeni modellerini tanıtıyorlar.
Ama bir zamanlar tanıtım etkinlikleri daha klasik ve daha dayanaklılık üzerine kurulu olurdu.

" />
Subaru markası henüz ralli parkurlarında başarılar kazanmamıştı. Japonya dışında tanınmıyordu. Gözünü Amerika pazarına çevirmişti ve bunun için ant içen kamikaze bir mühendislik ve tanıtım ekibine sahipti. Bu ekip, ciddi suratlarla, antlar içerek, Subaru için unutulmaz bir başarıya imza atmaya karar verdi.

" />
Boxer motora adapte edilmiş simetrik dört çeker sisteminin dayanıklılığını kanıtlamak için bir proje geliştirdiler. Yıl 1989’u gösteriyordu.
Motoru çalıştırdıktan sonra hiç kapatmadan ne kadar yol alınabileceğini göstereceklerdi. Hedefe arabayı çalıştırdıktan sonra hiç kontak kapatmadan 100 bin km menzili koydular. Bu rekor girişimi için de Amerika’nın Arizona Bölgesi’ndeki çölde kurulu 9170 metre uzunluğundaki devasa oval piste yöneldiler.

" />
Japon mühendisler ve mekanikerlerinin yemin töreni ile uçağa yüklenen dört adet Legacy RS ve kamyonlar dolusu yedek ekipman ile yolculuğa başladılar.
Rekora konu olan Legacy modelinin turbo versiyonu ülkemize sadece 13 adet getirildi. Rekor denemesinde kullanılan RS versiyonu 4 silindirli boxer motor ve 220 hp gücündeydi.
1989 yılına kadar hiç akla gelmemiş olan bu deneme Subaru markasının Leone modelinden sonra piyasaya sunduğu Legacy için bir reklam ve tanıtım niteliğindeydi.
Otomobillere uygulanan güvenlik donanımları olan takla kafesi, rüzgar direncini önleyici özel jantları ve yüksek ısıya dayanım için takılan özel egzoz sisteminin dışında tamamen yol otomobili olarak piste çıktılar.
Çöldeki pist, deneme öncesi özenle temizlendi. Bu süre zarfında otomobiller sadece sürücü değişimi ve gerekli yakıt ikmali yada yağ ve diğer sıvıların değişimi için pit alanına geldiler.

" />
Takvimler 2 Ocak 1989 tarihini gösterirken marşa basan üç Legacy, 21 Ocak gününe kadar kesintisiz olarak oval pistte döndüler. 19 gün süren bu rekor denemesinde gece ve gündüz arasındaki çöl sıcaklığı farkları, yağışlı hava, rüzgar gibi etkenler otomobillere güç saatler yaşatsa da zor olanı başardılar.
24 sürücü ve 447 saat 44 dakika 9 saniye zamanı ile 100 bin km rekoru kırıldı. Bu zaman dilimi içinde her 96 saatte bir lastik değişimi yapıldı. 96 saatte otomobillerin kat ettiği menzil ise 21.600 km oldu.

" />
2 saat ara ile sürücü değiştiren otomobiller ortalama 223 km hız ile bu dayanıklılık testini bitirmeyi başardılar. Sürücü yakıt ikmalleri sadece 90 saniye süren bu deneme 18 buçuk gün boyunca 223 km hız ile yol alıp herhangi bir teknik sorun yaşamadan 3 otomobilde finişe gelmeyi başardılar.

" />
Bu dünya rekoru o dönem için limitleri belirlerken bir rekor daha geldi. Subaru Legacy wagon versiyonu ile Amerikanın hız denemelerinin yapıldığı tuz gölünde 249.981 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı wagonu olmuştur. Bu rekoru Legacy’nin ikinci nesil wagonu ile 1998 yılında 270 km hıza ulaşarak yine küçük Japon markası kırmayı başarmıştır.
Kaynak:Otoajanda