Öncelikle hayırlı olsun aracınız.
Bazı konulara dikkat ederseniz hem DPF ömrünü hem de paralelinde motor ömrünü uzatmış olursunuz. Ne kadar yapabilirsiniz bilmiyorum ancak ne kadar uyarsanız o kadar uzun ömürlü DPF olur. Çalışan bir DPF.i gereksiz yere söktürmeyin lüften.
1. Aracınızı kısa mesafede kullanmamak, çok fazla dur kalklı trafiğe girmemek. Haftada bir 50-100 km.lik trafiksiz bir yolda 2000 - 2500 devir aralığında sürüş yapmak. Uzun rampalarda 2500 - 3000 devir aralığında sürmek aracı pasif rejenerasyona sokarak kurumların kendiliğinden yakılmasına yardımcı olur. Bu yüzden rampa gördünüz mü hakkını verin.
2. Mümkün oldukça soğuk çalıştırmaya maruz bırakmamak. Örneğin aracı çalıştırdınız 3-5 km gittiniz daha motor ısınmadan stop ettiniz. Bu şekilde tekrarlayan sürüşler DPF.nin tam anlamıyla katilidir. Start stop varsa devre dışı bırakın.
3. Muhakkak ek katkı kullanın. Bu konuda en başarılı ürün PSA grubun kullandığı EOLYS (ADM sıvısı). Citroen/Peugeot/Ford parçacılarından bulunabilir. Çok az dozajla bile (60 lt bir depoya 5-10 ml) çok başarılı. Görevi yakıta dozlanarak aktif rejenerasyon sırasında kurumlara yapışıp egzoz sıcaklığının kısa sürede yükselmesini sağlamak ve işlemi kısa sürede bitirmek. Örneğin bu katkı olmadan sizin aktif rejenerasyon işleminiz en az 15-18 km arası sürerken bu katkı ile 8-10 km arasında işlem tamamlanıyor. Liqui Moly ya da Tunap.ın da bu tür ürünleri var. (DPF koruyucu diye geçiyorlar.) PSA grubu araçlarda ve Volvo dizellerde yukarda bahsettiğim sıvı araçta ayrı bir depoda fabrika çıkışı kullanılıyor.
4. 5w30 ACEA C2 sınıfı düşük kül içerikli, midsaps motor yağı kullanmak. (Liqui Moly Toptec 4300 5w30 / Motul ECO Clean 5w30 / Ravenol FEL 5w30 / Shell AP-L 5w30 / Valvoline ENV C2 5w30 vb.
5. Düşük kükürt içerikli yakıt kullanmak. Kullandığım araçta deneyimim bu konuda 4 büyükler arasında en başarılı Petrol Ofisi, en kötü Opet.