Arkadaşlar sekizsilindir'de dört mevsim lastiklerle ilgili bir yazı paylaşılmış. İlginizi çekeceğini düşünüyorum. Testler yazıda da bahsedildiği gibi belirsiz koşullar altında yapılmış fakat Michelin'in ezici üstünlüğü var
4 Mevsim lastikler kışın ne kadar faydalı?
Türkiye dört mevsimin oldukça farklı yaşandığı ülkelerden bir tanesi ve bazı bölgelerinde yumuşak bir kış mevsimi yaşanırken bazı bölgelerinde oldukça sert bir şekilde yaşanıyor. Tabii bu durum özellikle trafik koşullarını fazlasıyla etkileyebiliyor. Son yıllarda ise; kış mevsimine uygun lastikler konusunda hem toplumda ciddi bir bilinçlenme var, hem de devletin bu konuda çıkarttığı kanunlar ve yaptığı denetimler sonuç vermeye başladı.
Lastik alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Ancak kış lastiklerinin adından da anlaşıldığı gibi kışlık ürünler olması ve yaz mevsiminde kullanılmasının sakıncalı olması nedeniyle, araç sahipleri her yıl lastik değiştirmek zorunda kalıyor. Bu durum hem vakit açısından bir kayıp, hem de araç tipine göre 4 adedinin 60-100TL arasında değiştiriliyor olması önemli bir maliyete neden oluyor. 1 takım lastiğin ortalama olarak 4-5 yılda bir değiştirildiği düşünüldüğü zaman ortaya 250-300TL ile 500-600TL arasında bir maliyet çıkıyor da diyebiliriz. Tabii bir de lastikler için depolama alanı olmayıp lastikçilere yılda 50TL-150TL arası ödeme yapan kişiler mevcut. Yaygın olarak kullanılan 205/55/16 ölçülerinde bir lastiğin markaya bağlı olarak 150-350TL arasında bir fiyata sahip olduğu düşünüldüğünde ise, bu durum 3-4 lastik parasının 4-5 yıllık zaman zarfında sök-tak ve depolama işlemleri için harcandığını gösteriyor.
İşte tam da bu noktada; Son 2-3 yılda oldukça fazla duymaya başladığımız Snow Flake (kar tanesi) işaretli 4 mevsim lastikler oldukça merak edilmeye başlandı. Bu tip lastikler için markalar, yazın yaz lastiği, kışın da kış lastiği özelliklerini büyük oranda gösterdiğini iddia ediyorlar. Yani sök-tak yok, depolama yok ve siz bu lastiklerle yaz-kış, lastikler özelliğini 4-5 yılda kaybedene kadar ve dişleri de 2mm altına düşene kadar kullanabiliyor-muşsunuz. Yani lastiklere adeta sihirli bir değnek değiyor gibi görünüyor.
Şimdi gelelim konumuzun esas noktasına;
Almanya'da faaliyet gösteren ünlü otomobil dergisi Auto Bild oldukça önemli bir teste imza attı. Ayrıca bu test tyrereviews sitesi tarafından İngilizce'ye çevrilerek yorumlanmış ve grafiklerle izah edilmiş. Biz de bu grafikler eşliğinde kendi düşüncelerimizi kullanarak testi analiz edeceğiz. Ancak gerek testin yapılışı gerekse de kullanılan alternatif lastiklerin belirsizliği bize göre testi gölgede bırakıyor. Biz yine de sonuçları sizlerle paylaşıp yorumlayacağız ve son olarak da kendi düşüncelerimiz belirteceğiz.
Öncelikle teste katılan lastiklerden bahsedelim;
Testin en güzel tarafı hem yeni, hem 4mm hem de 2mm diş kalıncaya kadar aşındırılmış Michelin Cross Climate Plus ve Goodyear Vector 4 Season Gen 2 lastikler yer alıyor, hem de aynı şekilde yeni ve aşındırılmış 1 takım kış ve 1 takım da yaz lastikleri dahil edilmiş. Bu lastikler B Segmenti Opel Corsa'da denenmiş. Lastik ölçüsü ise 185/65 15. Bu arada Teste katılan 4 farklı 4 mevsim lastiği daha mevcut. Bunlar Pirelli Cinturato All Season, Hankoon Kinergy 4S, Vredestein Quatrac 5 ve Nokian WeatherProof. Ancak bu lastiklerle ilgili olarak 2-4mm ayrımı yapılmamış gibi görünüyor. Test sonucunda ise sıralamada Michelin ve Goodyear'ın arkasından geliyorlar.
Şimdi grafiklere geçelim;
1. Grafik - Karda Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 46mt, 4mm diş: 49mt, 2mm diş: 50mt
Kış lastiği: Yeni: 29mt, 4mm diş: 33mt, 2mm diş: 35mt
Michelin Cross Climate +: 31mt, 4mm diş: 34mt, 2mm diş: 35mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 27mt, 4mm diş: 32mt, 2mm diş: 37mt
Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi yeni ve 4mm dişe sahip Goodyear, markası belirtilmeyen kış lastiğinden bile iyi frenlemeye sahipken, aynı şekilde Michelin Cross Climate +'dan da iyi karda frenleme performansı gösteriyor. Ancak diş derinliği 2mm'ye düştüğü zaman hem kış hem de Michelin'in gerisine düşüyor.
Kazanan: Goodyear Vector 4 Season G2
2. Grafik - Karda Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 39km/s
Kış lastiği: Yeni: 56km/s, 4mm diş: 53km/s , 2mm diş: 49km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 53km/s, 4mm diş: 53km/s , 2mm diş: 48km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 55km/s, 4mm diş: 52km/s , 2mm diş: 47km/s
Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi yeni kış lastiği ve Goodyear yeni kondisyonda Michelin'den hissedilir oranda daha iyi yol tutuş performansına sahipken, 3'ü de 4mm'de bezner performans gösteriyor. Diğer taraftan 2mm diş derinliğinde Michelin, diğer 2 lastikten hissedilir oranda daha iyi performans gösteriyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
3. Grafik - Kuruda Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 39,8mt, 4mm diş: 39,6mt, 2mm diş: 39,4mt
Kış lastiği: Yeni: 43,5mt, 4mm diş: 38,6mt, 2mm diş: 38,4mt
Michelin Cross Climate +: 39mt, 4mm diş: 38,6mt, 2mm diş: 37,5mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 43mt, 4mm diş: 40,2mt, 2mm diş: 39,4mt
En ilginç sonuçlardan bir tanesi de bu testte meydana gelmiş gibi görünüyor. Hangi lastik olursa olsun yeni lastikler 4mm ve 2mm aşınmış lastiklere göre daha uzun fren mesafesine sahip. Bu durum uzun ve yeni diş yapısının daha fazla esnemesinden kaynaklanıyor diye düşünüyoruz. Diğer taraftan Michelin lastikler burada tartışmasız en iyi performansı sergiliyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, testin gerçekleştirildiği sıcaklık belirtilmiyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
4. Grafik - Kuruda Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 79km/s, 4mm diş: 79,9km/s , 2mm diş: 80,2km/s
Kış lastiği: Yeni: 77,2km/s, 4mm diş: 79,9km/s , 2mm diş: 81km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 78,7km/s, 4mm diş: 79,7km/s , 2mm diş: 80,8km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 77,6km/s, 4mm diş: 79,7km/s , 2mm diş: 80,2km/s
Bir üstteki kuru sürüşe benzer olarak tüm lastiklerin diş deriniliği azaldıkça yol tutuş seviyeleri iyileşmiş gibi görünüyor. Bu durum lastik dişlerinin esnemesinin azalması nedeniyle ortaya çıkıyor diye düşünüyoruz. Ayrıca lastikler suni bir şekilde diş azaltılmasına tabii tutulmasa, işin içine kauçuğun sertleşmesi de girecek ve bize göre grafik hem üstte hem de burada tersine çıkacaktı.
Sonuçlara geçecek olursak; Yeni Michelin'in yaz lastiklerine bezner bir performans gösterdiğini hatta diş derinliği azaldıkça Michelin'in yaz lastiklerinden daha iyi yol tuttuğunu görüyoruz. Kış lastikleri ise diş derinlikleri azaldıkça tüm lastiklerden daha iyi bir yol tutuş sergiliyor. Goodyear ise genel anlamda burada en geriye düşmüş gibi görünüyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
5. Grafik - Islakta Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 31,3mt, 4mm diş: 33,3mt, 2mm diş: 36mt
Kış lastiği: Yeni: 34mt, 4mm diş: 34,9mt, 2mm diş: 37,9mt
Michelin Cross Climate +: 30mt, 4mm diş: 34mt, 2mm diş: 34,5mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 32,2mt, 4mm diş: 34,1mt, 2mm diş: 36mt
Michelin bu testte rakiplerini hem yeni hem 2mm diş hem de 4mm diş olarak adeta ezip geçmiş. Diğer taraftan kış lastiklerinin ıslak zeminde kötü fren performansı bu grafikte bariz bir şekilde belli oluyor ve gerçekten de açık ara kötü bir sonuç almış. Goodyear da kış lastiklerine benzer sonuçlara imza atmış gibi görünüyor. Yaz lastikleri ve Goodyear ise birbirlerine oldukça yakın değerlere sahip.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
6. Grafik - Islakta Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 77,3km/s, 4mm diş: 76,0km/s , 2mm diş: 72,2km/s
Kış lastiği: Yeni: 77,7km/s, 4mm diş: 76,0km/s , 2mm diş: 70,5km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 78,7km/s, 4mm diş: 76,2km/s , 2mm diş: 73,8km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 78km/s, 4mm diş: 76km/s , 2mm diş: 73,6km/s
Bir önceki grafikte de olduğu gibi burada da Michelin, 3 farklı lastik dişi yüksekliğinde de rakiplerinin önünde yer alıyor. Ancak farklar bu sefer oldukça az ve Goddyear michelin'in adeta ensesinde gibi görünüyor. Diğer taraftan kış lastiklerinin diş yüksekliği azaldıkça, ıslakta yol tutuş özellikleri de azalıyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
Analiz
Her ne kadar Michelin Cross Climate ne kış lastiği ne de rakip lastikleri dinlemeden ortalığı tarumar etmiş olsa da, Auto Bild'in yaptığı test eksik bilgiler ve bazı yöntemler nedeniyle bize göre gerçek bir sonuç vermek yerine ancak bir fikir verebilecek düzeye sahip. Her şeyden önce testin kuru, ıslak ve kar aşamalarındaki ortam sıcaklığı belirtilmiyor. Bu olmazsa olmaz bir durum çünkü kış lastiklerini kullanmak için ideal başlangıç sıcaklığı 7°C olarak belirtiliyor ve çok düşük sıcaklıklara kadar da devam ediyor.
Tabii burada karlı zemin için tahmini sıcaklığı 0°C - ve - 10°C olarak kafamızda belirleyebiliriz. Islak zemin için ise diyelim ki 0°C üstü olsun. Kuru için ise tahmin yapmak bile mümkün değil. Üstelik yaz lastiklerinin kuru zemin performansına bakıldığı zaman kış lastiklerinden biraz daha üstün olduğu görülebilir. Belli bir sıcaklığa kadar bu durum mümkün olabilecekken özellikle çok düşük sıcaklıklarda yaz lastiklerinin hamurları sertleştiği için bu performans çok da mümkün olmayabilir.
Bir diğer önemli nokta ise lastikleri eskitme yöntemi. 4mm ve 2mm diş derinliği ile test edilen lastikler normal sürüş şartları ile değil de, aşındırıcı yüzeyi dönen mekanizmaya sahip bir makina ile gerçekleştirilmiş. Belki de 1 gün gibi kısa bir zamanda bahsi geçen 2mm-4mm diş derinlikleri elde edilmiş olabilir ve bu durumda lastiğin kullanım koşullarına bağlı yıpranma ve zamana bağlı sertleşmesi de bir kenara koyulmuş oluyor. Tabii burada bu durumun etkisini azaltan bir durum, tüm lastiklerin aynı şartlarda eskitilmiş olması diyebiliriz. Ancak yine de farklı markaların farkla zamanlarda sertleştiği göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyoruz. Bu da testi etkileyebilir.
Ayrıca kullanılan yaz ve kış lastiklerinin markalarının verilmemiş olması çok ama çok önemli bir eksik diye düşünüyoruz. Böyle bir testte 4 mevsim olarak Michelin ve Goodyear kullanıldıysa, her 2 markanın benzer fiyata sahip kış ve yaz lastikleri tercih edilmeliydi. Örneğin bu 2 markaya denk sayılan Continental marka yaz veya kış lastikleri bile yanıltıcı olurdu.
Son olarak bu testin bu eksikleri giderildikten sonra bir de yazın yapılmış bir versiyonu olması, gerçek bir karşılaştırma açısından şart diye düşünüyoruz. Bu sayede eksik de olsa kış performansı görülen 4 mevsim lastiklerinin yüksek sıcaklıkta yapılması birçok soru işaretin azalmasını sağlayabilir.
Sonuç
Bize göre Snow Flake amblemine sahip 4 mevsim lastikleri günden güne daha faydalı oluyor ve doğru yoldalar ancak bu tip soru işareti bol, eksik testler insanların kafasından tersi bir etkiye de neden olabilir. Bugüne kadar yaşadığımız tecrübelerden, en gelişmişi de dahil olmak üzere, düşük sıcaklıklarda 4 mevsim lastiklerin, kış lastiklerine alternatif olması zor diye düşünüyoruz. Ancak İstanbul ve benzeri iklime sahip bölgelerde de Michelin Cross Climate , Good Year 4 Seasons G2 ve benzeri lastikler oldukça mantıklı görünüyor. Bu sayede sök-tak ve depolama gibi masraflı ve vakit alan uygulamalardan kurtularak orta-alt düzeyde kış şartları ile rahatlıkla baş edilebilir.
Yaz ve kış lastikleri hariç teste katılan tüm 4 mevsim lastiklerin sıralaması
Not: Alıntıladığım yazının linki aşağıdadır.
http://www.sekizsilindir.com/2017/12/4-m...zarar.html
4 Mevsim lastikler kışın ne kadar faydalı?
Türkiye dört mevsimin oldukça farklı yaşandığı ülkelerden bir tanesi ve bazı bölgelerinde yumuşak bir kış mevsimi yaşanırken bazı bölgelerinde oldukça sert bir şekilde yaşanıyor. Tabii bu durum özellikle trafik koşullarını fazlasıyla etkileyebiliyor. Son yıllarda ise; kış mevsimine uygun lastikler konusunda hem toplumda ciddi bir bilinçlenme var, hem de devletin bu konuda çıkarttığı kanunlar ve yaptığı denetimler sonuç vermeye başladı.
Lastik alırken nelere dikkat etmek gerekir?
Ancak kış lastiklerinin adından da anlaşıldığı gibi kışlık ürünler olması ve yaz mevsiminde kullanılmasının sakıncalı olması nedeniyle, araç sahipleri her yıl lastik değiştirmek zorunda kalıyor. Bu durum hem vakit açısından bir kayıp, hem de araç tipine göre 4 adedinin 60-100TL arasında değiştiriliyor olması önemli bir maliyete neden oluyor. 1 takım lastiğin ortalama olarak 4-5 yılda bir değiştirildiği düşünüldüğü zaman ortaya 250-300TL ile 500-600TL arasında bir maliyet çıkıyor da diyebiliriz. Tabii bir de lastikler için depolama alanı olmayıp lastikçilere yılda 50TL-150TL arası ödeme yapan kişiler mevcut. Yaygın olarak kullanılan 205/55/16 ölçülerinde bir lastiğin markaya bağlı olarak 150-350TL arasında bir fiyata sahip olduğu düşünüldüğünde ise, bu durum 3-4 lastik parasının 4-5 yıllık zaman zarfında sök-tak ve depolama işlemleri için harcandığını gösteriyor.
İşte tam da bu noktada; Son 2-3 yılda oldukça fazla duymaya başladığımız Snow Flake (kar tanesi) işaretli 4 mevsim lastikler oldukça merak edilmeye başlandı. Bu tip lastikler için markalar, yazın yaz lastiği, kışın da kış lastiği özelliklerini büyük oranda gösterdiğini iddia ediyorlar. Yani sök-tak yok, depolama yok ve siz bu lastiklerle yaz-kış, lastikler özelliğini 4-5 yılda kaybedene kadar ve dişleri de 2mm altına düşene kadar kullanabiliyor-muşsunuz. Yani lastiklere adeta sihirli bir değnek değiyor gibi görünüyor.
Şimdi gelelim konumuzun esas noktasına;
Almanya'da faaliyet gösteren ünlü otomobil dergisi Auto Bild oldukça önemli bir teste imza attı. Ayrıca bu test tyrereviews sitesi tarafından İngilizce'ye çevrilerek yorumlanmış ve grafiklerle izah edilmiş. Biz de bu grafikler eşliğinde kendi düşüncelerimizi kullanarak testi analiz edeceğiz. Ancak gerek testin yapılışı gerekse de kullanılan alternatif lastiklerin belirsizliği bize göre testi gölgede bırakıyor. Biz yine de sonuçları sizlerle paylaşıp yorumlayacağız ve son olarak da kendi düşüncelerimiz belirteceğiz.
Öncelikle teste katılan lastiklerden bahsedelim;
Testin en güzel tarafı hem yeni, hem 4mm hem de 2mm diş kalıncaya kadar aşındırılmış Michelin Cross Climate Plus ve Goodyear Vector 4 Season Gen 2 lastikler yer alıyor, hem de aynı şekilde yeni ve aşındırılmış 1 takım kış ve 1 takım da yaz lastikleri dahil edilmiş. Bu lastikler B Segmenti Opel Corsa'da denenmiş. Lastik ölçüsü ise 185/65 15. Bu arada Teste katılan 4 farklı 4 mevsim lastiği daha mevcut. Bunlar Pirelli Cinturato All Season, Hankoon Kinergy 4S, Vredestein Quatrac 5 ve Nokian WeatherProof. Ancak bu lastiklerle ilgili olarak 2-4mm ayrımı yapılmamış gibi görünüyor. Test sonucunda ise sıralamada Michelin ve Goodyear'ın arkasından geliyorlar.
Şimdi grafiklere geçelim;
1. Grafik - Karda Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 46mt, 4mm diş: 49mt, 2mm diş: 50mt
Kış lastiği: Yeni: 29mt, 4mm diş: 33mt, 2mm diş: 35mt
Michelin Cross Climate +: 31mt, 4mm diş: 34mt, 2mm diş: 35mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 27mt, 4mm diş: 32mt, 2mm diş: 37mt
Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi yeni ve 4mm dişe sahip Goodyear, markası belirtilmeyen kış lastiğinden bile iyi frenlemeye sahipken, aynı şekilde Michelin Cross Climate +'dan da iyi karda frenleme performansı gösteriyor. Ancak diş derinliği 2mm'ye düştüğü zaman hem kış hem de Michelin'in gerisine düşüyor.
Kazanan: Goodyear Vector 4 Season G2
2. Grafik - Karda Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 39km/s
Kış lastiği: Yeni: 56km/s, 4mm diş: 53km/s , 2mm diş: 49km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 53km/s, 4mm diş: 53km/s , 2mm diş: 48km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 55km/s, 4mm diş: 52km/s , 2mm diş: 47km/s
Sonuçlardan da anlaşılacağı gibi yeni kış lastiği ve Goodyear yeni kondisyonda Michelin'den hissedilir oranda daha iyi yol tutuş performansına sahipken, 3'ü de 4mm'de bezner performans gösteriyor. Diğer taraftan 2mm diş derinliğinde Michelin, diğer 2 lastikten hissedilir oranda daha iyi performans gösteriyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
3. Grafik - Kuruda Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 39,8mt, 4mm diş: 39,6mt, 2mm diş: 39,4mt
Kış lastiği: Yeni: 43,5mt, 4mm diş: 38,6mt, 2mm diş: 38,4mt
Michelin Cross Climate +: 39mt, 4mm diş: 38,6mt, 2mm diş: 37,5mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 43mt, 4mm diş: 40,2mt, 2mm diş: 39,4mt
En ilginç sonuçlardan bir tanesi de bu testte meydana gelmiş gibi görünüyor. Hangi lastik olursa olsun yeni lastikler 4mm ve 2mm aşınmış lastiklere göre daha uzun fren mesafesine sahip. Bu durum uzun ve yeni diş yapısının daha fazla esnemesinden kaynaklanıyor diye düşünüyoruz. Diğer taraftan Michelin lastikler burada tartışmasız en iyi performansı sergiliyor. Ancak daha önce de belirttiğimiz gibi, testin gerçekleştirildiği sıcaklık belirtilmiyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
4. Grafik - Kuruda Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 79km/s, 4mm diş: 79,9km/s , 2mm diş: 80,2km/s
Kış lastiği: Yeni: 77,2km/s, 4mm diş: 79,9km/s , 2mm diş: 81km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 78,7km/s, 4mm diş: 79,7km/s , 2mm diş: 80,8km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 77,6km/s, 4mm diş: 79,7km/s , 2mm diş: 80,2km/s
Bir üstteki kuru sürüşe benzer olarak tüm lastiklerin diş deriniliği azaldıkça yol tutuş seviyeleri iyileşmiş gibi görünüyor. Bu durum lastik dişlerinin esnemesinin azalması nedeniyle ortaya çıkıyor diye düşünüyoruz. Ayrıca lastikler suni bir şekilde diş azaltılmasına tabii tutulmasa, işin içine kauçuğun sertleşmesi de girecek ve bize göre grafik hem üstte hem de burada tersine çıkacaktı.
Sonuçlara geçecek olursak; Yeni Michelin'in yaz lastiklerine bezner bir performans gösterdiğini hatta diş derinliği azaldıkça Michelin'in yaz lastiklerinden daha iyi yol tuttuğunu görüyoruz. Kış lastikleri ise diş derinlikleri azaldıkça tüm lastiklerden daha iyi bir yol tutuş sergiliyor. Goodyear ise genel anlamda burada en geriye düşmüş gibi görünüyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
5. Grafik - Islakta Frenleme (Düşük daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 31,3mt, 4mm diş: 33,3mt, 2mm diş: 36mt
Kış lastiği: Yeni: 34mt, 4mm diş: 34,9mt, 2mm diş: 37,9mt
Michelin Cross Climate +: 30mt, 4mm diş: 34mt, 2mm diş: 34,5mt
Goodyear Vector 4 Season G2: 32,2mt, 4mm diş: 34,1mt, 2mm diş: 36mt
Michelin bu testte rakiplerini hem yeni hem 2mm diş hem de 4mm diş olarak adeta ezip geçmiş. Diğer taraftan kış lastiklerinin ıslak zeminde kötü fren performansı bu grafikte bariz bir şekilde belli oluyor ve gerçekten de açık ara kötü bir sonuç almış. Goodyear da kış lastiklerine benzer sonuçlara imza atmış gibi görünüyor. Yaz lastikleri ve Goodyear ise birbirlerine oldukça yakın değerlere sahip.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
6. Grafik - Islakta Yol Tutuş (Yüksek daha iyi)
Yaz lastiği: Yeni: 77,3km/s, 4mm diş: 76,0km/s , 2mm diş: 72,2km/s
Kış lastiği: Yeni: 77,7km/s, 4mm diş: 76,0km/s , 2mm diş: 70,5km/s
Michelin Cross Climate +: Yeni: 78,7km/s, 4mm diş: 76,2km/s , 2mm diş: 73,8km/s
Goodyear Vector 4 Season G2: Yeni: 78km/s, 4mm diş: 76km/s , 2mm diş: 73,6km/s
Bir önceki grafikte de olduğu gibi burada da Michelin, 3 farklı lastik dişi yüksekliğinde de rakiplerinin önünde yer alıyor. Ancak farklar bu sefer oldukça az ve Goddyear michelin'in adeta ensesinde gibi görünüyor. Diğer taraftan kış lastiklerinin diş yüksekliği azaldıkça, ıslakta yol tutuş özellikleri de azalıyor.
Kazanan: Michelin Cross Climate +
Analiz
Her ne kadar Michelin Cross Climate ne kış lastiği ne de rakip lastikleri dinlemeden ortalığı tarumar etmiş olsa da, Auto Bild'in yaptığı test eksik bilgiler ve bazı yöntemler nedeniyle bize göre gerçek bir sonuç vermek yerine ancak bir fikir verebilecek düzeye sahip. Her şeyden önce testin kuru, ıslak ve kar aşamalarındaki ortam sıcaklığı belirtilmiyor. Bu olmazsa olmaz bir durum çünkü kış lastiklerini kullanmak için ideal başlangıç sıcaklığı 7°C olarak belirtiliyor ve çok düşük sıcaklıklara kadar da devam ediyor.
Tabii burada karlı zemin için tahmini sıcaklığı 0°C - ve - 10°C olarak kafamızda belirleyebiliriz. Islak zemin için ise diyelim ki 0°C üstü olsun. Kuru için ise tahmin yapmak bile mümkün değil. Üstelik yaz lastiklerinin kuru zemin performansına bakıldığı zaman kış lastiklerinden biraz daha üstün olduğu görülebilir. Belli bir sıcaklığa kadar bu durum mümkün olabilecekken özellikle çok düşük sıcaklıklarda yaz lastiklerinin hamurları sertleştiği için bu performans çok da mümkün olmayabilir.
Bir diğer önemli nokta ise lastikleri eskitme yöntemi. 4mm ve 2mm diş derinliği ile test edilen lastikler normal sürüş şartları ile değil de, aşındırıcı yüzeyi dönen mekanizmaya sahip bir makina ile gerçekleştirilmiş. Belki de 1 gün gibi kısa bir zamanda bahsi geçen 2mm-4mm diş derinlikleri elde edilmiş olabilir ve bu durumda lastiğin kullanım koşullarına bağlı yıpranma ve zamana bağlı sertleşmesi de bir kenara koyulmuş oluyor. Tabii burada bu durumun etkisini azaltan bir durum, tüm lastiklerin aynı şartlarda eskitilmiş olması diyebiliriz. Ancak yine de farklı markaların farkla zamanlarda sertleştiği göz önünde bulundurulmalı diye düşünüyoruz. Bu da testi etkileyebilir.
Ayrıca kullanılan yaz ve kış lastiklerinin markalarının verilmemiş olması çok ama çok önemli bir eksik diye düşünüyoruz. Böyle bir testte 4 mevsim olarak Michelin ve Goodyear kullanıldıysa, her 2 markanın benzer fiyata sahip kış ve yaz lastikleri tercih edilmeliydi. Örneğin bu 2 markaya denk sayılan Continental marka yaz veya kış lastikleri bile yanıltıcı olurdu.
Son olarak bu testin bu eksikleri giderildikten sonra bir de yazın yapılmış bir versiyonu olması, gerçek bir karşılaştırma açısından şart diye düşünüyoruz. Bu sayede eksik de olsa kış performansı görülen 4 mevsim lastiklerinin yüksek sıcaklıkta yapılması birçok soru işaretin azalmasını sağlayabilir.
Sonuç
Bize göre Snow Flake amblemine sahip 4 mevsim lastikleri günden güne daha faydalı oluyor ve doğru yoldalar ancak bu tip soru işareti bol, eksik testler insanların kafasından tersi bir etkiye de neden olabilir. Bugüne kadar yaşadığımız tecrübelerden, en gelişmişi de dahil olmak üzere, düşük sıcaklıklarda 4 mevsim lastiklerin, kış lastiklerine alternatif olması zor diye düşünüyoruz. Ancak İstanbul ve benzeri iklime sahip bölgelerde de Michelin Cross Climate , Good Year 4 Seasons G2 ve benzeri lastikler oldukça mantıklı görünüyor. Bu sayede sök-tak ve depolama gibi masraflı ve vakit alan uygulamalardan kurtularak orta-alt düzeyde kış şartları ile rahatlıkla baş edilebilir.
Yaz ve kış lastikleri hariç teste katılan tüm 4 mevsim lastiklerin sıralaması
Not: Alıntıladığım yazının linki aşağıdadır.
http://www.sekizsilindir.com/2017/12/4-m...zarar.html