Arkadaşlar sürekli kafa karıştıran bir konuyu daha ele alayım da bu karışıklık son bulsun istiyorum.
Subaruyu yeni alan herkes bakım zamanı geldiğinde şu soruyu sorar "Arabama hangi renk antifriz koyacağım"
Subaru genel itibariyle Yeşil antifriz kulanır ancak antifrizin özelliği rengi değildir renk için sadece renklendirici kullanılır bu renk antifrizi ayırt etmenizi sağlar motoru soğutmaya herhangi katkısı yoktur. Ayrıca antifriz kaçaklarının daha kolay tespitinin yapılabilmesi açısından renklendirilir. Ülkemizde antifriz konusunda yasal bir prosedür yoktur. Bu da suistimallere kapı açmaktadır. Sohbet esnasında hemen herkesin duymuşluğu vardır muhabbet aynen şu şekildedir "Geçen antifriz değiştirecektim sanayide bir yere girdim X marka var çok iyi fiyatı 3 litresi 60 lira dedi sonra baktım X Markette 4 litresi 12 liraydı aldım koydum antifirize o kadar para mı verilir " diye böbürlenerek yaptığı tasarrufu anlatan tiplere denk gelirsiniz sonra o kişi conta yakmış halde sanayide ucuza conta ararken de görmeniz mümkündür.
Ama siz kırmızı mı mavi mi diye sorarken yine sanayide Turuncusuna Pembesine Sarısına da rastlarsınız sonra seçenekleriniz artmış kafanız daha da karışmış halde bulursunuz kendinizi.
Peki nedir bu renklerin özellikleri ?
Antifriz alkol bazlı bir sıvıdır ve normal şartlarda renksizdir. bu renklendirmedeki asıl amaç antifrizlerin konulduğu kapları ve gezdiği parçalarda sızıntı ve delinmelere sebep olmasından ötürü sudan ayrılarak sızıntının kolay anlaşılmasıdır. Antifrizin renkli olmasının bir diğer sebebi de ürün tiplerinin ayırt edilmesini kolaylaştırmaktır.Ancak ülkemizde antifriz konusunda yasal bir prosedür olmadığından renklere çok güvenmek yerine özelliklerine dikkat etmek daha doğrudur.
Yeşil Renk Ne İfade Eder?
İnorganik antifrizler bünyelerinde fosfat ve silikat asit bulundurur. Bu sıvının uzun süre kullanılması motorda tahribata yol açabilir; dolayısıyla 50 bin kilometrede bir yenilenmesi önerilir. Ancak bünyesinde bulundurduğu kimyasallar sayesinde donma ve hararete karşı etkili bir koruma sağlar.
YANİ PERFORMANSLI KULANIM SUNAN SUBARULARDA YEŞİL/MAVİ TERCİH EDİLMELİDİR.
Kırmızı Pembe Turuncu Renk Ne İfade Eder?
(HOAT) antifriz turuncu ya da sarı renktedir.
(Bu arada Hybrid (Hibrit) Melez demektir yani karışım, kırma, karma anlamları taşır )
Bunların yanı sıra organik inorganik karışımı olan yada Nitritli Organik antifrizlerde piyasada bulunmaktadır.
Örneğin nitritli Organik antifriz 1 milyon KM ömrü vardır ve pahalıdır.
Ayrıca sanayide ustalar size sormadan antifrinizi boca edebileceklerinden uzun ömürlü olması için dünyanın parasını verdiğiniz antifrizi ziyan olur diyerek koymamanız daha isabetli olur.
Uzun Süre Antifriz Koyulmadan Kullanılmış Araca Antifriz Koymak ?
Diyelim ki Türkiye'nin sıcak bölgelerinden bir araç aldınız ve soğuk olmuyor diye suyla kullanılmış bir araç denk geldi şansınıza bu araca antifriz koymak ne gibi sonuç verir? Konuyu bu boyutuyla da ele almak lazım şayet bu araca antifriz koyarsanız motorunuzda su kaçakları, radyatör delinmesi, kalorifer peteğinden kabine su gelmesi, bu kaçakları farketmediğinizde motorun hararet yaparak kilitlenmesi problemine kadar gider bu işin ucu en basiti hortum kelepçelerinden su kaçağı yapmasıdır şayet böyleyse ucuz atlattınız demektir kademeli olarak radyatör delinmesi ve ya kalorifer peteği delinmesi de maliyeti yükseltir ama motoru yine kurtardınız demektir ancak farketmediniz ve ya önlem almadınız diyelim o zaman 3-4 bin lirayla başlayıp araca göre 15-20 bin liraya mal olacak iş açtınız başınıza diyebiliriz. Sıcak bir memleketten, misal Adana'dan araç aldınız ve sahibi hiç antifriz koymadığını söylüyorsa kendi şehrinize gidene kadar dokunmamanızı tavsiye ederim yoksa %80 yolda kalıp evinize çekiciyle döner aracı da tamircinin önüne indirmek zorunda kalırsınız. Bu hususa dikkat etmekte fayda var.
Kışın Antifriz Olmayan Araç Kullanmak?
Böyle bir gaflette bulunmamanızı tavsiye etmekle başlayayım işe, oldu ki araç aldınız kışa girerken antifrizi ölçtürmediniz gece aracı park ettiniz hava eksi derecelere düşüp don yaptıysa sakın marşa basayım demeyin muhtemelen blok çatlatırsınız tabi çatlamadıysa çünkü aracın içinde donan su genleşir ve motor bloğunu yumurta kabuğu gibi çatlatır hiç affetmez haberiniz olsun. Araba konusunda cahilseniz en azından her hangi bir tamirciye gidin her ne kadar araçların tamir görmesini ve para kazanmayı arzulasalar da motor bloğu çatlatmanızı arzu edecek kadar da sadist değillerdir.
Her kış başlangıcında antifrizinizi ölçtürmeyi de ihmal etmeyin.
Antifriz Nasıl Değiştirilir Değiştirirken Nelere Dikkat Edilir?
Antifriz değişimi yapacaksanız öncelikle lastikçide, benzinlikte, yıkamacıda bu işi ucuza kapatmaya çalışmaktan vazgeçin bu 1. kaideniz olsun çünkü lastikçide yağ değişimi yaptıran bir arkadaşım vardı (Evet engel olamadım maalesef dinlemedi o tipleri çok da şaapmamak lazım
) yağı ve yağ filtresini değiştirdi ben hava filtresini değiştirmeyecek misin usta (!) dedim -Yok LPG li araba kirli hava filtresini sever dedi bizim arkadaş da karışma ustanın işine dedi
Neyse şayet buraları okuyorsanız bir şeyleri öğrenmek ve bilinçli bir kullanıcı olmaya azim etmişsinizdir diye düşünüyorum o bakımdan doğru düzgün bir ustaya gidin. Ustanız iyi bir ustaysa radyatör alt hortumunu açıp eski antifrizi boşaltıp hemen üzerine yenisini koymayacaktır. Ne yapacaktır derseniz radyatör alt hortumunu açacak eski antifrizi boşaltacak sonra araca su koyacaktır aracı fan açana kadar çalıştıracak sonra yine alt hortumu açacak ve eski antifriz kalıntılarını da temiz suyla devir daim yaptırıp durulamış olup boşaltacaktır ve ya su koyma işlemini iki defa yapacaktır sonrasında yeni antifrizi koyacaktır kelepçeleri düzgün sıkacak motor fan açana kadar çalışacak su kaçağı olup olmadığı kontrol edilecek araca arada sırada gaz verilip basınç altında kaçak yapıp yapmadığına bakıldıktan sonra size tertemiz bir motor teslim edecektir. Böyle işlem yapan usta ne isterse istesin verdiğiniz ücreti de hak etmiş olacaktır. Özellikle antifriz renk değişimi yapılıyorsa önceden kırmızı konup şimdi maviye geçiş yapıyorsanız motor durulamayı iki kere yapmanızı öneririm. Aracınıza daha önce su konmuş ve siz antifrize dönüş yapıyorsanız mutlaka aracınızdan pas çıkacaktır bu gibi durumla karşı karşıya kalırsanız temiz su çıkana kadar devir daim işlemini tekrarlayın 3 kere olur 5 kere olur artık motor o pastan temizlensin de sayı çok önemli değil.
Aşağıya da kısaca her araç için geçerli olan bir antifriz konusunu da paylaşıyorum ben Subaru için yazdım ama sitemiz ziyarteçileri ille de Subaru kulanıcısı olacak diye bir kaidemiz olmadığı için tüm otomobil severleri aydınlatalım.
Antifiriz Nedir ?
Motor soğutucu olarak bilinen Antifriz, sıcaklığının muhafaza edilmesi için araç motorunda radyatörüne konularak kullanılan glikol bazlı bir sıvıdır. Donma önleyici etkisi ise kışın daha çok kullanılan özelliğidir. Kışın yüksek derecedeki soğuklara karşı soğutma suyunun donmasını engeller. Yazın ise yüksek ısıya çıkan suyun stabil kalmasını sağlar. Bazı su sistemlerinde ise donma önleyici olarak dolaşım suyuna ilave edilir.
Antifiriz ne yapar?
Bir soğutucu olarak kullanıldığında, Adından anlaşılacağı gibi antifiriz soğuk havalarda Radyatördeki suyun donmasını engeller. Konvektif ısı transferi gibi sıvı fonksiyonları bir aracın motorunun aşırı ısınmasını önlemek için de Antifiriz görev yapmaktadır. Peki Antifiriz çeşitleri neye göre belirlenir. Aracınıza uygun antifriz hangisidir. Hiç sorguladınız mı çünkü sorgulamanız gerekir. Araç için çok önemli bir üründür. Sabah aracınızı çalıştırmaya gittiğinizde kontol etmeniz gereklidir. Donmuş bir soğutma suyu aracınız için oldukça risklidir.
Antifriz Araçta Nerede Bulunur?
Araç soğutma suyu katkısı olarak araca konur. Araçta motoru radyatörüne gider oradan dolaşıma sokulur. Satın almak isterseniz bir çok araç tamir bakım veya benzinliklerde satılmaktadır. Kendinizde ilave edebilirsiniz. Yada tamircinize koydurma imkanınız vardır.
Antifriz Nasıl Yapılır?
Antifriz kullanılan antifriz türüne bağlı olarak farklı kimyasal kompozisyonları vardır. İnorganik asit teknolojisi (TBD) antifriz etilen glikol (EG) ve propilen glikol (PG) olabilir. Organik Asit Teknolojisi (OAT) antifriz esas etilen glikol (EG) bazlıdır. Hibrid Organik Asit Teknolojisi (HOAT) antifriz İnorganik Asit Teknolojisi (TBD) ve Organik Asit Teknolojisi (OAT) 'in bir bileşimidir.
Antifiriz Ambalaj miktarları?
Daha çok piyasa koşullarına baktığınızda tüm çeşitler mevcuttur. Fakat antifiriz endüstriyel boylarına baktığınızda daha çok 30 litrelik ambalajlar ile başlar. 210 litrelik variller ile devam eder. 1000 litrelik IBC tanklar ve 16000 litre tanker olarak biter. Daha çok inşaat firmaları toplu alımlarında tercihi IBC tank ve tankerdir. Çok kullanıma dayalı daha uygun maliyet için önemli bir etkendir. Çeşitliliğe doğru orantılı olarak üretici firmalar ve satıcı firmalar arasında farklar mevcuttur. Üretici firmalar genellikle doğru ürüne bakar. satıcı firmalar ise uygun fiyat düşünerek hata yaparlar. Çünkü bu malzemeyi yukarıda yazdığımız gibi çok çeşitli üretmek mümkündür. Bunlara kıyasla doğru ürün seçimi bilinçli tüketiciye kalıyor.
Subaruyu yeni alan herkes bakım zamanı geldiğinde şu soruyu sorar "Arabama hangi renk antifriz koyacağım"
Subaru genel itibariyle Yeşil antifriz kulanır ancak antifrizin özelliği rengi değildir renk için sadece renklendirici kullanılır bu renk antifrizi ayırt etmenizi sağlar motoru soğutmaya herhangi katkısı yoktur. Ayrıca antifriz kaçaklarının daha kolay tespitinin yapılabilmesi açısından renklendirilir. Ülkemizde antifriz konusunda yasal bir prosedür yoktur. Bu da suistimallere kapı açmaktadır. Sohbet esnasında hemen herkesin duymuşluğu vardır muhabbet aynen şu şekildedir "Geçen antifriz değiştirecektim sanayide bir yere girdim X marka var çok iyi fiyatı 3 litresi 60 lira dedi sonra baktım X Markette 4 litresi 12 liraydı aldım koydum antifirize o kadar para mı verilir " diye böbürlenerek yaptığı tasarrufu anlatan tiplere denk gelirsiniz sonra o kişi conta yakmış halde sanayide ucuza conta ararken de görmeniz mümkündür.
Ama siz kırmızı mı mavi mi diye sorarken yine sanayide Turuncusuna Pembesine Sarısına da rastlarsınız sonra seçenekleriniz artmış kafanız daha da karışmış halde bulursunuz kendinizi.
Peki nedir bu renklerin özellikleri ?
Antifriz alkol bazlı bir sıvıdır ve normal şartlarda renksizdir. bu renklendirmedeki asıl amaç antifrizlerin konulduğu kapları ve gezdiği parçalarda sızıntı ve delinmelere sebep olmasından ötürü sudan ayrılarak sızıntının kolay anlaşılmasıdır. Antifrizin renkli olmasının bir diğer sebebi de ürün tiplerinin ayırt edilmesini kolaylaştırmaktır.Ancak ülkemizde antifriz konusunda yasal bir prosedür olmadığından renklere çok güvenmek yerine özelliklerine dikkat etmek daha doğrudur.
Yeşil Renk Ne İfade Eder?
- İnorganik, demir ve alüminyum koruyucu içermektedir.
- Demir motor bloklu araçlarda kullanılır ve sirkülasyon pompası alüminyum olan araçları korur.
- 2 yıl yada 50 bin Km ömrü vardır.
İnorganik antifrizler bünyelerinde fosfat ve silikat asit bulundurur. Bu sıvının uzun süre kullanılması motorda tahribata yol açabilir; dolayısıyla 50 bin kilometrede bir yenilenmesi önerilir. Ancak bünyesinde bulundurduğu kimyasallar sayesinde donma ve hararete karşı etkili bir koruma sağlar.
YANİ PERFORMANSLI KULANIM SUNAN SUBARULARDA YEŞİL/MAVİ TERCİH EDİLMELİDİR.
Kırmızı Pembe Turuncu Renk Ne İfade Eder?
- Organiktir. Çok kuvvetli koruyucu değildir.
- Motora geç yerleşir ancak çok daha uzun ömürlü koruma sağlar.
- 5 yıl yada 200 bin km Ömrü vardır.
- Organik Asit Teknolojisi (OAT) antifriz, kırmızı, turuncu, yeşil, pembe veya mavi.
- Organik antifrizler ise çok daha uzun ömürlüdür.Ancak bünyelerinde silikat ya da fosfat bulundurmadıkları için inorganik tipe kıyasla daha verimsizdir.
BURADA KAFA KARIŞTIRICI BİR DURUM MEVCUT TÜM RENKLERİ SAYDIK BU GİBİ BİR DURUMDA ANTİFRİZ KABINI OKUYACAKSINIZ (OAT) VE YA (İOAT) YAZISINI DİKKATE ALACAKSINIZ ÇÜNKÜ ÜRETİCİ HEM ORGANİK HEM DE İNORGANİK ANTİFRİZİ AYNI RENKTE ÜRETMİŞ OLABİLİYOR VE YA ZIT RENKTE ÜRETMİŞ OLABİLİYOR.
(HOAT) antifriz turuncu ya da sarı renktedir.
(Bu arada Hybrid (Hibrit) Melez demektir yani karışım, kırma, karma anlamları taşır )
Bunların yanı sıra organik inorganik karışımı olan yada Nitritli Organik antifrizlerde piyasada bulunmaktadır.
Örneğin nitritli Organik antifriz 1 milyon KM ömrü vardır ve pahalıdır.
Ayrıca sanayide ustalar size sormadan antifrinizi boca edebileceklerinden uzun ömürlü olması için dünyanın parasını verdiğiniz antifrizi ziyan olur diyerek koymamanız daha isabetli olur.
Uzun Süre Antifriz Koyulmadan Kullanılmış Araca Antifriz Koymak ?
Diyelim ki Türkiye'nin sıcak bölgelerinden bir araç aldınız ve soğuk olmuyor diye suyla kullanılmış bir araç denk geldi şansınıza bu araca antifriz koymak ne gibi sonuç verir? Konuyu bu boyutuyla da ele almak lazım şayet bu araca antifriz koyarsanız motorunuzda su kaçakları, radyatör delinmesi, kalorifer peteğinden kabine su gelmesi, bu kaçakları farketmediğinizde motorun hararet yaparak kilitlenmesi problemine kadar gider bu işin ucu en basiti hortum kelepçelerinden su kaçağı yapmasıdır şayet böyleyse ucuz atlattınız demektir kademeli olarak radyatör delinmesi ve ya kalorifer peteği delinmesi de maliyeti yükseltir ama motoru yine kurtardınız demektir ancak farketmediniz ve ya önlem almadınız diyelim o zaman 3-4 bin lirayla başlayıp araca göre 15-20 bin liraya mal olacak iş açtınız başınıza diyebiliriz. Sıcak bir memleketten, misal Adana'dan araç aldınız ve sahibi hiç antifriz koymadığını söylüyorsa kendi şehrinize gidene kadar dokunmamanızı tavsiye ederim yoksa %80 yolda kalıp evinize çekiciyle döner aracı da tamircinin önüne indirmek zorunda kalırsınız. Bu hususa dikkat etmekte fayda var.
Kışın Antifriz Olmayan Araç Kullanmak?
Böyle bir gaflette bulunmamanızı tavsiye etmekle başlayayım işe, oldu ki araç aldınız kışa girerken antifrizi ölçtürmediniz gece aracı park ettiniz hava eksi derecelere düşüp don yaptıysa sakın marşa basayım demeyin muhtemelen blok çatlatırsınız tabi çatlamadıysa çünkü aracın içinde donan su genleşir ve motor bloğunu yumurta kabuğu gibi çatlatır hiç affetmez haberiniz olsun. Araba konusunda cahilseniz en azından her hangi bir tamirciye gidin her ne kadar araçların tamir görmesini ve para kazanmayı arzulasalar da motor bloğu çatlatmanızı arzu edecek kadar da sadist değillerdir.
Her kış başlangıcında antifrizinizi ölçtürmeyi de ihmal etmeyin.
Antifriz Nasıl Değiştirilir Değiştirirken Nelere Dikkat Edilir?
Antifriz değişimi yapacaksanız öncelikle lastikçide, benzinlikte, yıkamacıda bu işi ucuza kapatmaya çalışmaktan vazgeçin bu 1. kaideniz olsun çünkü lastikçide yağ değişimi yaptıran bir arkadaşım vardı (Evet engel olamadım maalesef dinlemedi o tipleri çok da şaapmamak lazım


Aşağıya da kısaca her araç için geçerli olan bir antifriz konusunu da paylaşıyorum ben Subaru için yazdım ama sitemiz ziyarteçileri ille de Subaru kulanıcısı olacak diye bir kaidemiz olmadığı için tüm otomobil severleri aydınlatalım.
Antifiriz Nedir ?
Motor soğutucu olarak bilinen Antifriz, sıcaklığının muhafaza edilmesi için araç motorunda radyatörüne konularak kullanılan glikol bazlı bir sıvıdır. Donma önleyici etkisi ise kışın daha çok kullanılan özelliğidir. Kışın yüksek derecedeki soğuklara karşı soğutma suyunun donmasını engeller. Yazın ise yüksek ısıya çıkan suyun stabil kalmasını sağlar. Bazı su sistemlerinde ise donma önleyici olarak dolaşım suyuna ilave edilir.
Antifiriz ne yapar?
Bir soğutucu olarak kullanıldığında, Adından anlaşılacağı gibi antifiriz soğuk havalarda Radyatördeki suyun donmasını engeller. Konvektif ısı transferi gibi sıvı fonksiyonları bir aracın motorunun aşırı ısınmasını önlemek için de Antifiriz görev yapmaktadır. Peki Antifiriz çeşitleri neye göre belirlenir. Aracınıza uygun antifriz hangisidir. Hiç sorguladınız mı çünkü sorgulamanız gerekir. Araç için çok önemli bir üründür. Sabah aracınızı çalıştırmaya gittiğinizde kontol etmeniz gereklidir. Donmuş bir soğutma suyu aracınız için oldukça risklidir.
Antifriz Araçta Nerede Bulunur?
Araç soğutma suyu katkısı olarak araca konur. Araçta motoru radyatörüne gider oradan dolaşıma sokulur. Satın almak isterseniz bir çok araç tamir bakım veya benzinliklerde satılmaktadır. Kendinizde ilave edebilirsiniz. Yada tamircinize koydurma imkanınız vardır.
Antifriz Nasıl Yapılır?
Antifriz kullanılan antifriz türüne bağlı olarak farklı kimyasal kompozisyonları vardır. İnorganik asit teknolojisi (TBD) antifriz etilen glikol (EG) ve propilen glikol (PG) olabilir. Organik Asit Teknolojisi (OAT) antifriz esas etilen glikol (EG) bazlıdır. Hibrid Organik Asit Teknolojisi (HOAT) antifriz İnorganik Asit Teknolojisi (TBD) ve Organik Asit Teknolojisi (OAT) 'in bir bileşimidir.
Antifiriz Ambalaj miktarları?
Daha çok piyasa koşullarına baktığınızda tüm çeşitler mevcuttur. Fakat antifiriz endüstriyel boylarına baktığınızda daha çok 30 litrelik ambalajlar ile başlar. 210 litrelik variller ile devam eder. 1000 litrelik IBC tanklar ve 16000 litre tanker olarak biter. Daha çok inşaat firmaları toplu alımlarında tercihi IBC tank ve tankerdir. Çok kullanıma dayalı daha uygun maliyet için önemli bir etkendir. Çeşitliliğe doğru orantılı olarak üretici firmalar ve satıcı firmalar arasında farklar mevcuttur. Üretici firmalar genellikle doğru ürüne bakar. satıcı firmalar ise uygun fiyat düşünerek hata yaparlar. Çünkü bu malzemeyi yukarıda yazdığımız gibi çok çeşitli üretmek mümkündür. Bunlara kıyasla doğru ürün seçimi bilinçli tüketiciye kalıyor.