Aracınızla yola çıktığınızda olası risklerle karşılaşabileceğiniz ihtimalini göz ardı etmemeniz gerekir. Ülkemizde trafik kazası oranı ne yazık ki çok fazladır.
Bunun bilincinde olmalı ve önlemler alınmalıdır. Bunun dışında aracın uzun ya da kısa yolda arızalanması, yakıtsız kalması, çalınması gibi durumlarda yardıma ihtiyacınız olacaktır.
Bu nedenle kasko sigortası yaptırmanız büyük önem taşır. Kasko ana teminatları olan çarpma, çarpılma, yanma, çalınma gibi ana teminatları içerir. Bunların dışında ek teminatlar da satın alınabilir.
Ayrıca kasko yol yardım hizmetlerini içinde barındırır.
Bu doğrultuda sigorta şirketleri yol yardım paketlerini müşterilerine sunmaktadır. Bu paketler her sigorta şirketinde farklılık gösterebilir. Paketlerin teminatları aracın bulunduğu yere göre değişebilir ve bazı şirketler teminatları bulunan bölgeye göre sınırlarken bazılarının teminatları her yerde geçerlidir.
Yol yardım hizmetlerinin genel olarak aşağıdaki teminatları içerir.
Aracın çalınması durumunda ise hemen polise haber verilmelidir. Hırsızlık kaskonun ana teminatları altında yer alır. Bu nedenle sigorta şirketine de hemen haber verilmelidir.
Araç sigortası türlerinden biri olan kasko mal sigortası çeşitlerinden biri olarak değerlendirilir.Türk Ticaret Kanunu’na göre sigorta şirketi ve sigortalı kasko kapsamında yer alan riskleri paylaşır.
Kasko sigortasının konusu; aracın park veya hareket halinde gördüğü zararı başta olmak üzere, üçüncü kişilerin kötü niyetli yaptıkları hareketler, aracın yanması, depremde hasar görmesi, sele kapılması gibi riskleri içerir.
Olası bu risklerin neden olduğu hasarın tazmini için kasko bedeli belirlenir.
Bu bedel belirlenirken sürücünün kusur oranı dikkate alınır ve sigorta ödemesi bu şekilde yapılır. Kasko sigortası içerisinde değerlendirilen ve özellikle büyük şehirlerde yaşanan risklerden biri aracın çalınmasıdır.
Kaskolu aracın Çalınması halinde yapılacaklar
· En yakınınızda bulunan karakola hemen gidin ve tutanak tutturun.
· Aracınızın çalındığını hemen sigorta şirketinize veya aracı kuruma bildirin.
· Oto hırsızlığında hasarın meydana gelmesinden itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde aracınız bulunamazsa; arabanızın bulunamadığını mutlaka sigorta şirketinize bildirin.
· Sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracınızın bulunup bulunamadığını soran bir yazı yazmasını isteyin.
· Bu yazıyı karakol ve oto hırsızlık masasına ilettikten sonra cevabını yazılı olarak alın ve şirketinize iletin.
· Bu yazıların birer kopyasını aldıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidin. Burada aracınızın trafikten silinmesi için gerekli bazı işlemler vardır onları tamamlayın ve aracınız için "çalınmıştır" ibaresiyle kaşelenmiş ruhsatı alın.
· Aracınızın vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığınız tüm evrakları sigorta şirketinize teslim edin.
Dosyanız sigorta şirketi tarafından incelendikten sonra, gerekli kontrol ve onaylardan geçer ve sonrasında poliçenizde yer alan teminatlara uygun şekilde araç değeri tarafınıza ödenir.
Bütün işlemler sigorta şirketinin ve sigortalının uzlaşma sağladıkları durumlarda yapılır. Ancak hırsızlığın gerçekleşmesinde sürücünün ihmali söz konusuysa sigortalı ve sigorta şirketi arasında bir takım sorunlar olabilir. Aracın aracın çalınması ile ilgili, sigorta şirketi ile sigortalıyı anlaşmazlığa sürükleyen birkaç çalınma şekli vardır.
Kaskolu aracın
· Kapılarının veya camların açık unutulması sonucu çalınması,
· Kontak anahtarın unutulması nedeniyle çalınması,
· Anahtarının sınırları ve adresi belli otopark işletmesinin görevlisine teslim edilmesi sonucu çalınması,
· Belediyeye ait otopark görevlisine teslim edilmesi sonucunda çalınması,
· Araç satın alma bahanesiyle deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
· Trafik halinde telaşlı deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
· Bar ve benzeri yerlerde otopark görevlisi ya da kendini otopark görevlisi olarak tanıtan kişilerce çalınması,
Yukarıda bahsedilen örneklerdeki ortak nokta aracın çalınmasını, sigortalının kolaylaştırmasıdır. Yani bu örneklerde sigortalının kusur oranı yüksektir. Bunlara benzer şekilde yaşanan hırsızlık olaylarında sigortalı ile sigorta şirketinin anlaşamaması sonucu iş hukuksal bir boyut kazanabilir. Bu bilgiler kasko poliçesi üzerinde yazar ama pek çok sigortalı poliçesini okumadığı için bu ayrıntıları atlar, bu yüzden sigorta poliçelerinin detaylıca okunması gereklidir.
Araç Anahtarı ile Çalınma Durumunda Kasko Ödeme Yapar mı?
Her araç sahibinin karşılaşabileceği en zorlu risklerden biri de araç anahtarı ile çalınması durumudur. Kasko Sigortası Genel Şartları kapsamında bu konuda ödeme yapılmasını gerektiren bir durumdan söz edilmemektedir.
Ancak aracın anahtarı ile çalınması konusundaki belirsizlikleri ve mağduriyeti önlemek amacıyla 20.06.2006 tarihinde yapılan bir düzenleme ile Kasko Sigortası Genel Şartlarının “A4.Ek Sözleşme ile Teminat Kapsamına Dahil Edilebilecek Zararlar” başlıklı 4.11. maddesi ile, “ Araç anahtarının ek sözleşmede belirlenen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarların” poliçe teminat kapsamına alınabileceği kabul edilmiştir. Yani, araç anahtarı ile çalınır veya bu nedenle bir zarar görürse, ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek, eğer böyle bir ek sözleşme yapılmazsa teminat kapsamı dışında tutulacaktır.
Ek sözleşmedeki uygulamalar “özel şartlar” kapsamında olduğu için şirketlere göre farklılık göstermektedir. Burada standart bir yaklaşım beklenemeyeceği için, kasko poliçesi yaptırırken araç anahtarı ile çalınma hususundaki uygulamalarını özenle inceleyip, kararınızı buna göre vermenizi tavsiye ederiz.
Araç Anahtarı Çalınması Teminatının Uygulamaları Nasıldır?
Muafiyet oranları ya da süreç takibi konusunda bazı farklılıklarla beraber birkaç şirketin uygulaması şu şekilde olmaktadır:
Bazı sigorta şirketleri otopark görevlisine belge ile teslim edilen aracın çalınması sonucu meydana gelecek hasarları teminat altına almakta ve her bir hasarda hasar bedeli üzerinden %20 muafiyet uygulamaktadır. Ancak %20 muafiyetinin uygulanmadığı koşullar da olabilmektedir. Örneğin rizikonun gerçekleştiği otopark hizmeti veren kuruluşun yeterli teminatı içeren 3. şahıs mali mesuliyet poliçesinin bulunması, giriş-çıkışları kayıt altında tutması ve otopark hizmeti veren kuruluşun vergi yükümlüsü olması hallerinin tamamının gerçekleştiği durumlarda %20 muafiyet uygulanmamaktadır.
Bir diğer uygulamada ise;
Araç anahtarlarının ele geçirilmek suretiyle çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi,aracın dolandırıcılık yoluyla çalınması ve/veya araç anahtarının dolandırıcılık yoluyla ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi ve bundan doğacak zararlar kapsam dahiline alınabilmektedir.
Ayrıca belge karşılığında otopark, servis/tamirhane, oto yıkama vb. işletmelere bakım, onarım, gözetim amacıyla bırakılan araçların ilgili işletmeden çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar da teminat kapsamına alınabilmektedir.
Eğer anahtar araç üzerinde unutulduğu veya bırakıldığı için gerçekleşen araç çalınması yaşanmışsa bir önceki paragrafta söz edilen durumlar dışında araç anahtarının/aracın kişinin kendi iradesiyle 3. şahıslara teslim edilmesi ve araç anahtarını/aracı teslim alan 3. şahıslar tarafından aracın emniyeti suistimal yoluyla çalınması teminat kapsamı dışında tutulmakatadır.
Farklı yorumlama ve uygulamalara rağmen sonuç
Çalışırken veya durduğu sırada anahtar ile çalınıyorsa sigorta teminatı dışında tutulmasıdır.
Ancak birtakım muafiyetlerle ve koşullarla bu tür çalınmalar teminat kapsamına alınabilmektedir.
Bu nedenle kasko sigortası satın alırken uzman kişilerden hizmet almaya ve özel şartların sizin için uygun olup olmadığına dikkat ediniz.
Yol Yardım Hizmeti Hangi Hallerde Sağlanmaz?
Yol yardım hizmeti Türkiye sınırları içerisinde ve kara yolu olarak tanımlanan yollar dahilinde geçerli olan bir hizmettir.
Sigorta şirketlerinin acil yol yardımı numarası. Lazım olan olur belki. Umarım gerekmez.
Su gibi akan yolculuklar güvenli sürüşler.
SİGORTA ŞİRKETLERİ
YOL YARDIM
ANADOLU SİGORTA
444 0350
AXA OYAK SİGORTA
444 1999
AK SİGORTA
444 27 27
FİNANS SİGORTA
0216 444 81 81
GÜNEŞ SİGORTA
0212 355 65 75
GÜVEN SİGORTA
417 88 17
HDİ SİGORTA
441 65 35
RAY SİGORTA
0212 444 47 29
TEB SİGORTA
444 0665
ANKARA SİGORTA
0212 444 19 36
BAŞAK SİGORTA
444 3888
ŞEKER SİGORTA
419 05 65
AIG SİGORTA
466 67 00
AVİVA SİGORTA
440 73 96
Y.KREDİ SİGORTA
435 51 00
GENEL SİGORTA
431 38 88
AVİVA SİGORTA
440 73 96
KOÇALLİANZ SİGORTA
457 30 00
GARANTİ SİGORTA
444 0336
BİRLİK SİGORTA
212 19 24
GENERAL SİGORTA
442 88 00
Bunun bilincinde olmalı ve önlemler alınmalıdır. Bunun dışında aracın uzun ya da kısa yolda arızalanması, yakıtsız kalması, çalınması gibi durumlarda yardıma ihtiyacınız olacaktır.
Bu nedenle kasko sigortası yaptırmanız büyük önem taşır. Kasko ana teminatları olan çarpma, çarpılma, yanma, çalınma gibi ana teminatları içerir. Bunların dışında ek teminatlar da satın alınabilir.
Ayrıca kasko yol yardım hizmetlerini içinde barındırır.
Bu doğrultuda sigorta şirketleri yol yardım paketlerini müşterilerine sunmaktadır. Bu paketler her sigorta şirketinde farklılık gösterebilir. Paketlerin teminatları aracın bulunduğu yere göre değişebilir ve bazı şirketler teminatları bulunan bölgeye göre sınırlarken bazılarının teminatları her yerde geçerlidir.
Yol yardım hizmetlerinin genel olarak aşağıdaki teminatları içerir.
- Aracın yolda kalması ya da arızalanması durumunda aracın alınarak en yakın anlaşmalı servise götürülmesi. Bu taşıma işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirilir fakat serviste yapılan işlemlerin ücretini bazı şirketler karşılarken bazıları karşılamaz.
- Aracın anahtarının çalınması, unutulması vs. durumunda kilit hizmeti verilir. Bu hizmet ile anahtarcı gönderilir ve bu kişinin masraflarını sigorta şirketi karşılar.
- Lastik sorunlarıyla karşılaşan sigortalı için lastiğin değişimiyle ilgili hizmet verilir. Bu hizmette işçilik masrafını şirket, malzeme masrafını da sigortalı karşılar.
- Yakıtı biten aracın çekilmesi için hizmet sağlanır. Araç bölgenin en yakınında olan bezinciye çekilir.
- Satın alınan kasko sigortasında teminatı varsa eğer sigortalıya aracının arızalanması durumunda ikame araç temin edilebilir.
Aracın çalınması durumunda ise hemen polise haber verilmelidir. Hırsızlık kaskonun ana teminatları altında yer alır. Bu nedenle sigorta şirketine de hemen haber verilmelidir.
Araç sigortası türlerinden biri olan kasko mal sigortası çeşitlerinden biri olarak değerlendirilir.Türk Ticaret Kanunu’na göre sigorta şirketi ve sigortalı kasko kapsamında yer alan riskleri paylaşır.
Kasko sigortasının konusu; aracın park veya hareket halinde gördüğü zararı başta olmak üzere, üçüncü kişilerin kötü niyetli yaptıkları hareketler, aracın yanması, depremde hasar görmesi, sele kapılması gibi riskleri içerir.
Olası bu risklerin neden olduğu hasarın tazmini için kasko bedeli belirlenir.
Bu bedel belirlenirken sürücünün kusur oranı dikkate alınır ve sigorta ödemesi bu şekilde yapılır. Kasko sigortası içerisinde değerlendirilen ve özellikle büyük şehirlerde yaşanan risklerden biri aracın çalınmasıdır.
Kaskolu aracın Çalınması halinde yapılacaklar
· En yakınınızda bulunan karakola hemen gidin ve tutanak tutturun.
· Aracınızın çalındığını hemen sigorta şirketinize veya aracı kuruma bildirin.
· Oto hırsızlığında hasarın meydana gelmesinden itibaren yasal olarak bekleme süresi 30 gündür. Bu süre içinde aracınız bulunamazsa; arabanızın bulunamadığını mutlaka sigorta şirketinize bildirin.
· Sigorta şirketinizden Hırsızlık Masası, Karakol ve Asayiş Şube Müdürlüğü’ne aracınızın bulunup bulunamadığını soran bir yazı yazmasını isteyin.
· Bu yazıyı karakol ve oto hırsızlık masasına ilettikten sonra cevabını yazılı olarak alın ve şirketinize iletin.
· Bu yazıların birer kopyasını aldıktan sonra Trafik Tescil Müdürlüğü’ne gidin. Burada aracınızın trafikten silinmesi için gerekli bazı işlemler vardır onları tamamlayın ve aracınız için "çalınmıştır" ibaresiyle kaşelenmiş ruhsatı alın.
· Aracınızın vergi borçlarını da kapattıktan sonra aldığınız tüm evrakları sigorta şirketinize teslim edin.
Dosyanız sigorta şirketi tarafından incelendikten sonra, gerekli kontrol ve onaylardan geçer ve sonrasında poliçenizde yer alan teminatlara uygun şekilde araç değeri tarafınıza ödenir.
Bütün işlemler sigorta şirketinin ve sigortalının uzlaşma sağladıkları durumlarda yapılır. Ancak hırsızlığın gerçekleşmesinde sürücünün ihmali söz konusuysa sigortalı ve sigorta şirketi arasında bir takım sorunlar olabilir. Aracın aracın çalınması ile ilgili, sigorta şirketi ile sigortalıyı anlaşmazlığa sürükleyen birkaç çalınma şekli vardır.
Kaskolu aracın
· Kapılarının veya camların açık unutulması sonucu çalınması,
· Kontak anahtarın unutulması nedeniyle çalınması,
· Anahtarının sınırları ve adresi belli otopark işletmesinin görevlisine teslim edilmesi sonucu çalınması,
· Belediyeye ait otopark görevlisine teslim edilmesi sonucunda çalınması,
· Araç satın alma bahanesiyle deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
· Trafik halinde telaşlı deneme sürüşü yapan kişilerce çalınması,
· Bar ve benzeri yerlerde otopark görevlisi ya da kendini otopark görevlisi olarak tanıtan kişilerce çalınması,
Yukarıda bahsedilen örneklerdeki ortak nokta aracın çalınmasını, sigortalının kolaylaştırmasıdır. Yani bu örneklerde sigortalının kusur oranı yüksektir. Bunlara benzer şekilde yaşanan hırsızlık olaylarında sigortalı ile sigorta şirketinin anlaşamaması sonucu iş hukuksal bir boyut kazanabilir. Bu bilgiler kasko poliçesi üzerinde yazar ama pek çok sigortalı poliçesini okumadığı için bu ayrıntıları atlar, bu yüzden sigorta poliçelerinin detaylıca okunması gereklidir.
Araç Anahtarı ile Çalınma Durumunda Kasko Ödeme Yapar mı?
Her araç sahibinin karşılaşabileceği en zorlu risklerden biri de araç anahtarı ile çalınması durumudur. Kasko Sigortası Genel Şartları kapsamında bu konuda ödeme yapılmasını gerektiren bir durumdan söz edilmemektedir.
Ancak aracın anahtarı ile çalınması konusundaki belirsizlikleri ve mağduriyeti önlemek amacıyla 20.06.2006 tarihinde yapılan bir düzenleme ile Kasko Sigortası Genel Şartlarının “A4.Ek Sözleşme ile Teminat Kapsamına Dahil Edilebilecek Zararlar” başlıklı 4.11. maddesi ile, “ Araç anahtarının ek sözleşmede belirlenen haller sonucunda ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması ve çalınmaya teşebbüsü sonucu meydana gelecek ziya ve hasarların” poliçe teminat kapsamına alınabileceği kabul edilmiştir. Yani, araç anahtarı ile çalınır veya bu nedenle bir zarar görürse, ek sözleşme ile teminat kapsamına alınabilecek, eğer böyle bir ek sözleşme yapılmazsa teminat kapsamı dışında tutulacaktır.
Ek sözleşmedeki uygulamalar “özel şartlar” kapsamında olduğu için şirketlere göre farklılık göstermektedir. Burada standart bir yaklaşım beklenemeyeceği için, kasko poliçesi yaptırırken araç anahtarı ile çalınma hususundaki uygulamalarını özenle inceleyip, kararınızı buna göre vermenizi tavsiye ederiz.
Araç Anahtarı Çalınması Teminatının Uygulamaları Nasıldır?
Muafiyet oranları ya da süreç takibi konusunda bazı farklılıklarla beraber birkaç şirketin uygulaması şu şekilde olmaktadır:
Bazı sigorta şirketleri otopark görevlisine belge ile teslim edilen aracın çalınması sonucu meydana gelecek hasarları teminat altına almakta ve her bir hasarda hasar bedeli üzerinden %20 muafiyet uygulamaktadır. Ancak %20 muafiyetinin uygulanmadığı koşullar da olabilmektedir. Örneğin rizikonun gerçekleştiği otopark hizmeti veren kuruluşun yeterli teminatı içeren 3. şahıs mali mesuliyet poliçesinin bulunması, giriş-çıkışları kayıt altında tutması ve otopark hizmeti veren kuruluşun vergi yükümlüsü olması hallerinin tamamının gerçekleştiği durumlarda %20 muafiyet uygulanmamaktadır.
Bir diğer uygulamada ise;
Araç anahtarlarının ele geçirilmek suretiyle çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi,aracın dolandırıcılık yoluyla çalınması ve/veya araç anahtarının dolandırıcılık yoluyla ele geçirilmesi suretiyle aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi ve bundan doğacak zararlar kapsam dahiline alınabilmektedir.
Ayrıca belge karşılığında otopark, servis/tamirhane, oto yıkama vb. işletmelere bakım, onarım, gözetim amacıyla bırakılan araçların ilgili işletmeden çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi sonucu meydana gelecek ziya ve hasarlar da teminat kapsamına alınabilmektedir.
Eğer anahtar araç üzerinde unutulduğu veya bırakıldığı için gerçekleşen araç çalınması yaşanmışsa bir önceki paragrafta söz edilen durumlar dışında araç anahtarının/aracın kişinin kendi iradesiyle 3. şahıslara teslim edilmesi ve araç anahtarını/aracı teslim alan 3. şahıslar tarafından aracın emniyeti suistimal yoluyla çalınması teminat kapsamı dışında tutulmakatadır.
Farklı yorumlama ve uygulamalara rağmen sonuç
Çalışırken veya durduğu sırada anahtar ile çalınıyorsa sigorta teminatı dışında tutulmasıdır.
Ancak birtakım muafiyetlerle ve koşullarla bu tür çalınmalar teminat kapsamına alınabilmektedir.
Bu nedenle kasko sigortası satın alırken uzman kişilerden hizmet almaya ve özel şartların sizin için uygun olup olmadığına dikkat ediniz.
Yol Yardım Hizmeti Hangi Hallerde Sağlanmaz?
Yol yardım hizmeti Türkiye sınırları içerisinde ve kara yolu olarak tanımlanan yollar dahilinde geçerli olan bir hizmettir.
- Sürücünün narkotik madde, ilaç etkisinde olması, alkol oranının yasaların öngördüğü limitin üzerinde olması gibi durumlarda yol yardım hizmeti sağlanmaz.
- Doğal felaketlerden ve savaş, iç savaş, ayaklanma, grev, tehlikeli hobiler, volkanik patlamalar, meteor düşmesi gibi nedenlerden kaynaklı hallerde de trafik yol yardım hizmeti sağlanmaz.
Sigorta şirketlerinin acil yol yardımı numarası. Lazım olan olur belki. Umarım gerekmez.
Su gibi akan yolculuklar güvenli sürüşler.
SİGORTA ŞİRKETLERİ
YOL YARDIM
ANADOLU SİGORTA
444 0350
AXA OYAK SİGORTA
444 1999
AK SİGORTA
444 27 27
FİNANS SİGORTA
0216 444 81 81
GÜNEŞ SİGORTA
0212 355 65 75
GÜVEN SİGORTA
417 88 17
HDİ SİGORTA
441 65 35
RAY SİGORTA
0212 444 47 29
TEB SİGORTA
444 0665
ANKARA SİGORTA
0212 444 19 36
BAŞAK SİGORTA
444 3888
ŞEKER SİGORTA
419 05 65
AIG SİGORTA
466 67 00
AVİVA SİGORTA
440 73 96
Y.KREDİ SİGORTA
435 51 00
GENEL SİGORTA
431 38 88
AVİVA SİGORTA
440 73 96
KOÇALLİANZ SİGORTA
457 30 00
GARANTİ SİGORTA
444 0336
BİRLİK SİGORTA
212 19 24
GENERAL SİGORTA
442 88 00