Merhaba 1,5 aydır 2019 Xv Xclusive kullanıyorum. Araç 137 binde. 120 binde seviste ağır bakımları yapılmış. Aldığımda 135 binde idi ve normal periyodik bakımlarını yaptırdım. Araçtan genel olarak memnunum. Dikkatimi çeken konu vites D konumunda kırmızı ışıkta vs. frende beklerken (ister kendim frene basayım ister autohold açıkken) araç eğer çalışıyorsa (start stop devrede değilken) ileri gitme isteğinden dolayı hafif sarsıntı oluyor. N konumuna aldığımda araç bariz rahatlıyor ve sarsıntı gidiyor bu arada devir de yarım puan düşüyor neredeyse. Xv kullanıyorsanız sizde de aynı oluyor mu? Frene tam basıldığında cvt kendini boşa alıyor mu? Yoksa yaşadığım durum normal mi?
Kullanıdığım diğer araç çift kavramalı edc şanzımanlı. Onda frene bastığımda D konumunda iken boşa alıyor ve P konumundaki gibi davranıyor. Subarulardaki cvt bunu yapmıyor mu?
Benim aracım da CVT ve aynı şeyleri yaşıyorum. Yetkili servis ışıkta falan beklerken boşa almanın faydalı olacağını söylüyor. EDC, DSG ve DCT gibi çift kavramalı şanzımanlar gaza basmadığınız sürece boştaymış gibi davranır ama ne CVT ne de Tork Konvertörlü tam otomatik şanzımanlar D konumunda iken ne yaparsanız yapın kendilerini boşa almazlar. Yani kısacası yaşadığınız durum normal.
Not: Aracınız 137binde ise en az bir kere şanzıman yağının değişmiş olması lazım (60bin kontrol, 120bin değişim). Eğer değiştiğini teyit edemiyorsanız değiştirmekte fayda var. O bile sarsıntı miktarını etkiler.
Cvtler hafif frende durmayı pek sevmiyor biraz daha güçlü basın. Ayrıca boşa almak zamanla aracınız da hantal lık ve vuruntuya sebep olacaktır. Ama süre sayacı olan ışıklarda uzun beklemelerde boşa alıp kalkışa 10 saniye kala D konumuna alırsanız bu şanzıman da diğer tam otomatikler gibi yap basıncıyla çalıştığından o 10 saniyelik sürede yeterli basıncı dolduracağından bir sıkıntı yaşamazsınız. Işığın yeşile dönme süresini tahmin edemiyorsan yapmayın kazara yaparsanız da D ye alır almaz gaz vermeyin araç kendi yürümeye başlayınca hafiften gaz vererek yola devam edebilirsiniz. Yetkili servis 60 bin de kontrol 120 binde değişim diyor ama 120 bin ömürlü bir yağ çeşidi yok 4 yıl veya 60 binde direk değişim yapın en sağlıklısı odur. Ayrıca bu şanzımanın kapasite yaklaşık 12 litre dir, makineyle değiştiren yerler var bazı şehirlerde onlar %90ınını değiştirebiliyor. Aksi halde karterdeki çıkan yağ kadar koyun tapayı açıp bir kaç saat süzdürünce 7litreye kadar değişim mümkün, bu değişimden en az 1000 km sonra bir daha değiştirin yağ bayağı bir saflaşmış olur.
Cevaplarınız için çok teşekkürler. Dediklerinizi uygulayacağım. Cvt yağı 120 binde değişmiş servis kaydına göre. 170 bin civarı değiştireceğim. Herkese uzun ve sağlıklı kilometreler dilerim.