Arkadaşlar ilk Subaru'm olan 1.5 İmpreza bana 2 yıl 1 ay hizmet etmişti ben de almadan önce çok araştırmıştım böyle bir konunun eksikliğini ta o zamandan hissetmiştim yine bana kısmetmiş bu ortama böyle bir paylaşım yapmak.
Subaru'nun beginner aracı olan İmpreza 1.5 incelemesi forumda en çok lazım olan konuların başında geliyor. Her Subaru'ya niyetlenen kişinin gelip 1.5 ne yakar , Lpg ile uyumlu mu? gibi soruları sormadan önce burayı okuması elzemdir.
1.5 İmpreza da ilk merak edilen konuyla giriş yapayım.
1. YAKIT
Evet 1.5 İmpreza ne yakar? sorusuyla muhatap olayım ilk önce.
1.5 İmpreza benim kullandığım güzergahta hiçbir zaman 10lt altına düşüremediğim bir araçtır 5 tane trafik ışığına fix takılarak 2,3km yolu her gün katetmek zorunda olduğum işe gidiş geliş güzergahım var. Bu yolda 1 depo LPG 41 lt ile yazın 350 kışın 310 km yol yapıyordum. Şehiriçi yakıtım bu değerlerdeydi.
Şehirlerarası yolda ise ulaşabildiğim en uzun menzil 560 km dir. Hız sabitleyici ile 120 yi ara ara sollama yaparken geçerek Sivas Antalya güzergahında bu menzile ulaşmıştım.
Genelde sakin kullanmadığım ve araç yüklü olduğu zaman en az 470 km yol gidebiliyordum. 4.8 lt ye kadar da yakıt düşüre bildiğim oldu ama tüm yolu değil 15-20 km lik bir kısmını 4.8 lt ile gittiğim zamanlardan bahsediyorum. Yine 41 lt lpg ile gidilmiş menzilden bahsediyorum tabi ki.
2. LPG
Gelecek ikinci soru da zaten LPG ye uyumlu mu sorusu olacaktır.
LPG işi için hep söylediğim bir söz var İyi usta kötü kiti vezir eder Kötü usta iyi kiti rezil eder. LPG kit markası seçmeyin usta seçin diye yıllarca söyledim.
Araç LPG ye gayet uyumludur bir kere bile arıza lambası yaktığını yakıt seçtiğini görmedim kullandığım kitin markası Romano'ydu. Son Subarum LPG li değil ama diğer ikisini özellikle benzinli alıp LPG yi ben taktırdım her ikisinde de Romano kullandım her ikisi de bir kere bile LPG kaynaklı arıza lambası yakmadı çok şükür. Çünkü ustam çok iyiydi ve sırf o ustaya LPG taktırmak için benzinli alıyorum araçlarımı. Çok gördüm ne idüğü belirsiz ustaların yaptıkları montajların çıkardığı sorunları o yüzden tavsiyem iyi bir usta bulun ona montaj yaptırın. Bulamayan varsa buyursun gelsin her türlü yardımcı olurum.
Bu arada LPG iyi bir doktor gibidir araçtaki en küçük sıkıntıya bile tölerans göstermez, benzin çok hatayı affeder töleransı geniştir. Bu yüzden LPG ustanızdan eminseniz her şey olması gereken gibi yapıldıysa LPG montajı sonrası aracınızda arıza lambası yanıyorsa zengin - fakir karışım hariç mutlaka gösterdiği arıza aslında benzinde de vardır LPG kaynaklı değildir. Sorunu giderdiğiniz takdirde herşey normale dönecektir. Bazısı LPG taktırdım da O2 sensörümü bozmuş vs gibi şeyler söylüyor takılır takılmaz bozamaz o sensör ya bozuktur ya arızanın eli kulağındadır. Sonuç olarak Subaru LPG ye gayet uyumludur.
Tavsiye etmeyeceğim kitler de var Teleflex'in bayisi yoksa bulunduğunuz şehirde uzak durun, Vialle sıvı sisteme karşı temkinli olun çünkü yakıt pompası 1500 lira ömrü de çok uzun değil, BRC yakıt seçer, Landi, LANDİRENZO (bu ikisi aynı kit değil LPG cile İbrahim'e İbo diyormuş gibi bir algı oluşturarak söylerler aman dikkat aldanmayın) Zavoli, Tartarini, Son dört tanesinin enjektör tetikleme hızı düşüktür dikkat edin , bunlar adı duyulan ama Subaru da sıkıntı çıkarması muhtemel kitler. Neyse LPG konusunu ayrıca ele alacağım zaten çok uzatmaya gerek yok.
3. PERFORMANS
Gelelim Performansı nasıldır üzer mi? sorusuna.
Öncelikle performans konusu beklentiye ve kıyasladığınız araçlara bağlı diyelim. Araç markası Subaru olunca beklenti direk olarak performansa yöneliyor çünkü STİ modelinin bu konuda bir otorite olarak kabul edilmesi Subaru markasının performansı yüksek araçlar ürettiği algısını beraberinde getiriyor. Ama kazın ayağı öyle değil. Araç AWD olunca daha yüksek performans sunacağını düşünen arabalar hakkında başlangıç seviyesinde bile bilgisi olmayan arkadaşları bu konuda düştükleri yanılgıdan da kurtarmak gerekiyor. Araç AWD diye daha kısa mesafede durmaz bu bir , araç AWD diye daha hızlı gitmez bu da iki yeni öğrenen arkadaşlar bu bilgileri kulaklarına küpe etsinler. Lafı uzatıyorum ama bu bilgilerin altını doldurayım da öyle gelelim sadede. AWD araçlarda 4 teker aynı anda güç ister bu da iki çekerin atikliğini her zaman vermez. 2 çeker bir araç için fabrika verisi ne ise gücü de aşağı yukarı odur. AWD araçlarda sistem gücün %20 sini çalabilmektedir yani 100hp fabrika verisi olan bir araç 80 hp olarak DYNO da sonuç verebilir şaşırmamak lazım.
İkinci konu ise AWD araç daha iyi durmaz. AWD nin durmaya katkısı yok normal araçlar nasıl duruyorsa o da onlar gibi duruyor. AWD sistemi bir fren sistemi değildir çekiş sistemidir yani aracı götürü ama durdurmaz. 2çeker araçlara kıyasla motor freni daha etkilidir sonuçta ön tekerleri değil 4 tekeri birden dizginliyorsunuz.
Evet performansı konusu şöyle diğer 1,4/1,5/1,6 araçlar nasılsa aşağı yukarı onlar kadar bir performansa sahip fabrika verisi 14 saniye ama 9 saniyeyi 10 saniyeyi yakalayabilenler oldu tamamen pilotaj diyelim bu işe. Kalkışlarda patinaja düşmediği için daha atak gidiyor ilk başlarda. HB kasalarda Manuel vites olması araca ekstra olarak Hi-Lo koluyla takviye imkanı sunuyor. Araç rahat bir şekilde 160 km ye kadar çıkabiliyor son hızı 210 ve o hızı da kadranda görmeden satsam çok üzülürdüm diyerekten otobanda test edip ulaştım tabi ki 210 km hıza. Araçta ara hızlanmalar kolu çekmedikçe iyi değil. Kısacası performans beklentinizi İmpreza 1.5 için yüksek tutmamanızı öneririm. Ha performansı iyi değil diye Tofaş tan tokat yiyecek kadar da değil. Araçtan performans beklerken aracın boş ağırlığının 1465 kg olduğunu 107hp ve 1,5 cc motor hacmine sahip olduğunu göz önünde bulundururken Turbo olmadığını da hesaba katsanız iyi edersiniz yoksa üzülürsünüz. İmpreza nın 1,5 ve 1,6 motorlu olanlarında en iyi performans HB Manuel olanlarındır.
Yokuşta üzer mi derseniz söz konusu aracım üzerinden konuşayım yine kolu çekip takviye yapmazsanız üzer.
Bu Hİ-Lo kolu nedir ne işe yarar diyenler de olacak illa ki; öncelikle Subaru da bu kolun bulunduğu araçları sayayım; zaten bu kolun olması için Manuel olması ilk şart Turbosuz olması diğer bir şart benzinli olması üçüncü şart SUV , SW ve ya HB kasa olması da son şart. 1) Subaru Forester 2008/2011 2.0 Manuel 2) İmpreza 1.5/2.0 SW Manuel 3) İmpreza 1.5/2.0 HB Manuel. Bu üç araçta ilanlarda da defalarca denk gelmişliğim var.
4) DONANIM
Bu araçlarda AWD, Comfort ve Elegance olmak üzere 3 donanım mevcut. Ama güzel yanı ekleme yapmak mümkün hemen hemen tüm donanımlar için alt yapı mevcut.
Benim aracım Elegance donanımlıydı ancak Elegance larda koltuk ısıtma olan var olmayan var. Sebebi demeyeyim de açıklaması şöyle 2008 in ilk yarısında gelen araçlarda Koltuk Isıtma konulmamış. Koltuk ısıtma olanlar Ruhsata 1.5 AWD RK olarak işlenmiş (hepsi aynı şekilde işli mi bilemiyorum tescildeki memurun keyfiyeti söz konusu olabilir.) Ama Katlanır ayna varsa kesinlikle Elegance diyebiliriz.
Araçta 8 Airbag, Katlanan Ayna, Sis Farı, Cruise Control, Ön cam silecek ısıtma, bazı modellerde direksiyondan müzik kumandası (ben kendim Amerika'dan getirtip takmıştım sonradan uygulayan çok kişi oldu) Ortalama yakıt gösteren yol bilgisayarı (2010 sonrasında anlık yakıt göstereni de geldi) Aux girişi, Aksesuar ve Çakmalık girişi iki tane olmak üzere gayet yeterli donanımları vardı. 2010 Sonrasında ön harita lambaları da eklenmişti. 4 disk fren (2008 öncesi imprezalar kampanadır). Bunlar gibi bir çok donanım mevcuttu koltuk ısıtmanın yokluğunu çok hissetmedim zaten koltuk ısıtma olmayan araçtan geçtiğim için onun da etkisi var diyeceğim ama kumaş döşemesi gereçekten çok kaliteliydi leke tutmayan bir yapısı vardı. Kadifemsi bir dokusu olan kumaşı sayesinde koltukları hava ne kadar soğuk olursa olsun ciddi anlamda buz gibi olmuyordu hemen ısınıyordu.
5) KONFOR
Araç sınıfındaki araçlara göre oldukça konforlu bir araçtı. Şöyle örnek vereyim. Benim C+ ü ve başka bir arkadaşımın Megane aracını aynı zamanlarda satışa koyduk Megane hemen satıldı biz de arkadaşlar Trabzon a gidip bir Honda Civic Elegance 2007 model araç aldık. Trabzon / Sivas arası 450 km gibi bir mesafe yol geldik gelirken 2şer kere şoför değiştirdik. Ben C4 ü sattım 1-2 hafta sonra Antalyadan benim İmprezayı almaya gitti dönüş yolu yaklaşık 800 kmydi. Konyaya kadar arkadaşım kulandı Konyadan Sivasa kadar da ben kullandım. Demem o ki uzun yol konforu İmpreza da tartışmasız Hondadan üstündü. Ve Sadece Honda değil bindiğim kullandığım hemen hemen tüm araçlardan daha kaliteli kullanımı vardı. Kesinlikle aralıksız 1000 km kullansanız büyük bir yorgunluk yaşatmaz. Direksiyon hissiyatını çok kararında ayarlamışlar ne çok sert ne elinizden kayıp gidecekmişçesine yumuşak. Yüksek hızlarda sertleşen şehir içi zorlamayan ve kıvrak bir kullanımı var direksiyonun.
Araç çok fazla yol sesi almıyor sağındna solundan gelen bir kaç tıkırtı vardı kronik olarak ön direklerin göğüsle birleşim noktasındaki boşluk tıkırtı yapıyordu hemen keçe ile susturmuştum ekstra torpido amortisörü var ondaki boşlukları bantla gidermiştim. Beni çok uğraştıran tek tıkırtı vardı onu bulmak uzun sürdü ama o da konsolu sökünce ortaya çıktı çünkü Klima düğmelerinin arkasındaki kablo demetini saran kablo toplayıcı plastikten geliyordu böyle lavabo hortumu gibi kıkırdaklı olan boru sallanıyordu ve çıtır çıtır ses yapıyordu onu da bantladıktan sonra araçtan tıkırtı bir daha gelmedi. Bagaj içini de yalıtmıştım HB, SW ve SUV araçlarda bagaj içi yalıtımı çok etkiilidir Bagaj perdesinin yuvasında da boşluk vardı basit iki tane mobilya keçesiyle onu kesmiştim. Ama Forester da son bir yıldır bagaj perdesini kullanmıyordum zaten ses kestiği yok ve perdeyi geri toplayan makara mekanizmasındaki sesi ne yaparsanız yapın kesemezsiniz bu tip perdeli araç kullananlar bence o perdeyi hiç takmayın. Tüm bu işlemlerden sonra aracın konforuna diyecek yoktu tabi. Hele de uzun yol kullanımının tadı halen damağımdadır. Forester da o güveni alamadım İmprezadan sonra hiç bir marka bana güven vermedi zaten. Süspansiyonları çok yumuşak değildi ama sert de değildi yol tutuş bakımından biraz da sert olması gerekiyor ama konfor ve süspansiyon dengesini 195/65/15 ebatlarındaki lastiklerle gayet yakalamışlardı. Her ne kadar 15" jantlar aracın heybetini törpülese de konforuna çok diyecek bir şey yok. 17" jantlı olanını da kullandım gerçekten viraj dönerken düz yoldaymışçasına dönüş yapıyordu esneme çok azdı ancak konfor düşüktü tabi.
Araçta park sıkıntısı yaşamadım bu konuya değinmemin sebebi araç HB olmasına rağmen hiç de küçük bir araç değil VW Bora dan 4 cm daha uzun ve Bora Sedan bir araç. Almayı düşünenler aracın HB olmasına, fotolarda küçük görünmesine çok aldanmasın kesinlikle küçük bir araç değil.
6) İÇ HACİM
Aracın iç hacmine diyecek yok HB olması dar bir araç izlenmi uyandırsa da araçta 5 kişi bunlamadan yolculuk yapabilir. Uzun boylu olanları şaşırtan bir özelliği de 1.90 boyundaki arkadaşım binmişti soför koltuğuna tavana kafam değmiyor binek araçlarda çok az var değmeyen diye hayret etmişti. Bunda Şoför koltuğunun spor oturumunun etkili olduğunu söyleyebilirim. Aracın iç hacminden çalmamışlar ama sıkıntı aslında bagaj hacmine yansımış bunu da tüm kullanıcılar bilir zaten. Citroen C Elysse ile yolculuk yapmıştık Aracın uzunluğu 4,42 İmprezanın uzunluğu da 4,41 dir yani aynı boyutlarda bir araç kendisi. Diyoruz ki bu kadar bagaj var ama ön arka diz mesafesi çok iyi falan diye Citroen e şaşırıyoruz. Gerçi İmpreza da Kaput çok uzun ama içi de dar değil. Sonra dan farkettiğim olay İmpreza nın arka koltuklarda oturduğunuzda koltuğun baldırlarımıza kadar geliyor ama Citroen de koltuğun ucuyla baldırımız arasında 5 parmak kalıyordu yani Citroende koltukların oturma kısmı daraltılmış arka diz mesafesi geniş gösterilmiş bir ilüzyon yapılmıştı.
7) BAGAJ HACMİ
Aracın bagaj hacmi de ayrı bir merak konusu zaten. Ben çok sıkıntı yaşamadım yani yaşadım ama çok sıkıntı olmadı benim için. Bagaj hacmi gerçekten dar ama bu sorunu tatile falan giderken kumaş Valiz kulanarak çözebiliyorsunuz bir miktar. Dikdörtgen şeklindeki sert valizler esnemediği için sıkıntı çıkarıyor. Ben bagaj perdesini söküp tavana kadar yükleme yaparak ve esnek valizler kullanrak çözmüştüm. Ama bebek arabası taşımak sıkıntı yaratıyor bu sorunu da Baston pusetle çözmüştüm. Size çözüm sunmamın sebebi bagajın darlığını kamufle etmek değil bunu kabul ediyorum toz kondurmamaya çalışıyor gibi bir algı oluşmasın. LPG li araçlarda bir de stepne derdi çıkıyor o zaman gerçekten bagaj bayağı ölüyor. Ben Kayseri ye giderken Stepne almazdım uzun süre kalacaksam mesela yarıyıl tatilinde alırdım stepneyi. Bunun çözümü de İnce Stepne almak. 1.5 FWD lerde hem bagaj 5 parmak kadar derin hem stepnesi ince stepne onlar daha az sıkıntı yaşıyor. Bagajın tek avantajı tavana kadar yükleme imkanı sunması ki fabrika verisindeki bagaj hacmi sanırım tavana kadar olarak kabul ediliyor. 2 çocuklu aileye çocukların park yatağı ve bebek arabasına ihtiyaçları yoksa tavsiye ederim onun harici kesinlikle bagaj sıkıntısı yaşatır. 473 lt diye teknik verilerde görülen bagaj hacmi yanıltmasın yani. Bir yandan da diğer HB araçlardaki bagajlar aslında impreza bagajının dik hali çünkü impreza bagajı içe doğru bir derinlik sunarken C4 ün bagajı hem çukur hem yüksekti ama koltukla bagaj kapağı arasına stepneyi yatık sığdırmak bile meseleydi.
8) YOL TUTUŞ ve FREN
Aracın yol tutuşuna gerçekten diyecek yok zaten imprezadan sonra hiç bir araç o güveni veremedi bana demiştim. Ancak en azından jantlar 16" olabilirmiş yatma azalırdı bu sayede. Çoğu aracın fren yaparak girdiği virajlar çok yüksek hızlarla girdim geniş virajları 190 la döndüğümde oldu (Aracın performansına laf edecekler şaşırmıştır ama evet 190 la yanlış okumadınız) hatta 120 yle falan girdiğim virajlarda yavaş gidiyormuşum hissiyatına kapıldığım çok oldu o konuda tam bir viraj canavarıdır. Tabi bu biraz da aracı tanımayla ilgili bir durum sonra da pilotaj (Pilotaj derken iyi bir şoför olduğumu iddia etmiyorum sadece aracımı tanımaya sınırlarını öğrenmeye vakit harcadım o kadar) Yoksa aracı ilk aldığımda okuduklarıma istinaden bu araç yoldan çıkmaz falana yazıyorlardı hemen virajlı bir yolda 90 la daldım lastikler ciyak ciyak öttü sonra yanımdaki arkadaş öldürecen mi bizi dedi o an anlam vermemiştim ama Lastik öttürecek kadar sert viraja girmek profesyonellik istermiş meğer verilmiş sadakamız varmış. Başka bir olayda da araca aşırı güvenerek ucuz atlattığım oldu 120yle slalom yapmaya kalkmıştım araba aldı başını gidiyordu aracın yorumlarından aklımda kalan ilk şey gaz verince hemen toparlıyor oldu bende gaz verdi direksiyonu sağ saol yaparken araç bir tur etrafında döndü ve gittiğim istikamete doğru durdu yoldan çıkmamıştım ama gerçekten yaşadığım en zor saniyeleri yaşattı bana. Bu olaydan sonra arabalara fazla güvenmemek ve kendine hiç güvenmemek prensibimdir. Arabayı tanımıyorsam kesinlikle böyle atraksiyonlara girmem. Bu tip işlerde yolunda durumunu hesaba katmak lazım. Mesela Subaruyla gidebileceğiniz en keyifli yollardan biri Akseki dir çok tatlı virajları vardır ama yazın aslfat zifti kusar ve buz etkisi yaşatır size yani tehlikelidir, ikincisi Stabilize yollar yani yukarıda anlattığım olayı yaşamama sebep olan şey belediye kamyonlarının kasasından dökülen çakıl taşlarıydı yolu bir nevi stabilizeye çevirmişti o yüzden araç savrulmaya meyletmişti üçüncüsü de buzlu yollar zaten mümkünse araç kullanmayın buz üzerinde gerçekten çok tehlikelidir o yüzden yaptığım ucuz atlatılmış bir kazam da var. Tabi Subaru kullanıcılarına buzda araç kullanmayın demek kolay değil ama kastım yol buzluysa araç kullanmak elzem değilse kullanmayın yoksa Subarunun keyfi kış gelince ortaya çıkıyor. Ama boş bir alan bulun istediğiniz kadar araç dönderin keyfini çıkarın yolda ne kendinizi ne başkalarını tehlikeye atmanın alemi yok.
Fren meselesi zaten iyiydi ben bir sorun yaşamadım Legacy kadar olmasa da gayet yeterli fren performansı var. İlginçti 1.5 FWD nin frenleri daha diyeceksiniz ki ama onun arkası Kampana. Evet kampana ama hayvan gibi bir kampana öyle fiestalarınki gibi jant bijonlarının arkasında görünmeyen küçücük bir kampana değil diskin içini dolduran bir kampana. Ben kıyas yapmak gerekirse 1.5 Awd ye göre 1.5 FWD nin frenlerini daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
Yol tutuşu deyince kullanıcının bilmesi gereken çok önemli bir noktaya değineyim hayati önem taşıyor çünkü.
Araçlarımız her ne kadar AWD olsa da AWD yi panik anında devreden çıkarmak mümkün. Bunu isteyerek kimse yapmaz çünkü hayati tehlike arz eden bir durumdur ve kullanıcının farkında olmadan yaptığı bir hatadır.
AWD sistemimiz araç viteste olduğu sürece devrededir bu nokta önemli çünkü panik anında istemsiz olarak yaptığımız hareket frene basmaktır manuel araçlarda frene debriyajla birlikte basılır bu durumda aracın arka tekerlere ilettiği güç kesilir hemen olmasa da araç awd yi devre dışı bırakır, A/T araçlarda ise fren aynı zamanda aracın stop etmemesi için debriyaj görevini de üstlenmiştir bu durumda onlar da arka tekerlere giden gücü keser. Yukarıda anlattığım slalom olayında "Gaz verince araç arkasını toplar" diye okuduğum yazı aklıma gelmeseydi belki şu an bu yazıyı kaleme alıyor olamayacaktım. Panik halinde ayağınızı gazdan çekin güvenli bir mesafede durabilecekseniz önünüzde engel yoksa frene davranmayın direksiyonu kontrol etmeye çalışın tabi frene basmayın derken gidip duvara girin demiyorum panik hali dediğim olay bir viraja girdiniz ve ne kadar keskin olduğunu kestiremediniz o gibi bir durumda yani bunu belirlemek sizin elinizde. Subaru viraj canavarıdır falan diyoruz ama güvenliği tehlikeye atmadan aracı tanıyarak yolu bilerek girilen virajların canavarı yoksa alayım önüme ilk gelen viraja 180 le dalayım arabası değil. Emin olun AWD olmayıp Subaru dan çok daha iyi viraj performansı olan araçlar mevcut. Viraj olayı AWD yle ağırlık merkezinin yola yakınlığıyla bir miktar alakalıdır yani Subaru diğer araçlara göre 10 puan önde olabilir ama asıl olay süspansiyondur. Subaru nun virajlarda kafadan kayma olayını çözememesi WRC de bir çok kez yarış kaybetmesine sebebiyet vermiştir. Sonradan bu sıkıntıyı çözdüler ama bu sefer de Subaru WRC den çekilme kararından vaz geçmedi. Tabi bunda yarış kaybetmekten ziyade WRC nin yarış araçları için belirlediği kriterlerin çıkardığı sıkıntılar da var o ayrı konudur. Subaru dönüşlerde önce kafadan kayar sonra toplar bunu test etmek mümkün özellikle de impreza da daha iyi test ediliyor. Neyse bundan sonrası benim alanım değil gerisi ileri sürüş tekniklerine giriyor ben direksiyon şoförüyüm
9) ARTILARI VE EKSİLERİ
Aracın artılarından bahsedersek günümüzde 100 lira bandını devrimiş çoğu araçta olmayan koltuk ısıtma 8 Airbag Ön cam silecek ısıtma gibi özellikleri var araç donanımlarıyla çoğu başka marka kullanıcısını hayretler içinde bırakmayı hatta bazen ezmeyi başarmış bir araçtır.
Tasarımı için kimse 2008 olduğuna inanmıyordu daha yüksek model söylesem inanılacak bir dizayna da sahip mesela arka stopların Led olması güzel bir özellik benim kulandığım zamanlarda çoğu araçta yoktu hatta bazılarında halen yok.
Yakıtı emsal AWD lerden düşük zaten benden çok daha iyi yakıt değerlerini yakalayan arkadaşlarımız mevcut.
Mercekli far kullanılmış olması da güzel bir özellik çünkü halen halojen farlı yüksek modelli fiyatı da çok yüksek olan araçlar var.
Yol tutuşuna zaten diyecek şey yok bir çok lüks markaya ayar vermişliğim var virajlarda.
Aracın en büyük artısı ise 1,5 İmprezalar Subaru nun çöpsüz üzümüdür bence ben sadece baskı balata ön disk ve fren balatası değiştirdim. Başka bir kuruş masraf açmadı bana.
Eksilerin başında performansın türpülenmiş olması ve bagajın küçüklüğü geliyor. Tasarım olarak 15" jantın görüntüyü hafifletmesini de sayabiliriz.
10) Hİ - LO KOLU NEDİR NE İŞE YARAR
Bu kol aracınızı 10 vitese çevirir diyebiliriz. Ağır arazi taşıtlarında da bulunan bu kol aracınızda Karavan varsa Römork varsa kulanılır. Onun harici çok dik yokuşlarda kalkış yapabilmeniz için şanzımanınızı kısa oran şanzımana çevirerek daha rahat kalkış yapabilmenizi sağlar. Aslında buçuk vites yapar bir nevi aracınızı. Yani aynı viteste yüksek devirlere çok daha rahat çıkartabilirsiniz aracınızı. Vitesler arasında ara oranları yakalamanıza imkan tanır. Yani 0,5-1-1,5-2-2,5-3,3,5-4-4,5-5 gibi bir oranlama yapılır aynı viteste kol çekiliyken daha güçlü bir devirlenme ve tork elde edersiniz. Bir diğer özelliği yokuş inerken kolu çektiğinizde aracınız devirlenip akmaz hızınız neyse yokuş çok dik olmadıkça o hızda iniş yapmanıza da yardımcı olur.
Hi-Lo Kolu Nasıl Kulanılır?
Bu da bu mekanizma için gelecek bir diğer soruydu cevaplayalım. Aynı vites değiştirir gibi debriyaja basarak çekilip debriyaja basarak indirilir.
Hi-Lo Kolunun Performansa Katkısı Var Mıdır?
Evet bariz bir şekilde katkısı vardır aracınız daha rahat devirlendiği için kalkışlarda sizi koltuğa yaslayarak kalkış yapmanızı sağlar yalnız son hızı düşürür bunun bilinmesi lazım. Şöyle ki 3000 devirde ulaştığınız 60 km hıza sizi 7000 devirde ulaştırır yani devir saati sona dayandığı için 3. viteste 60 yapmak istiyorsanız sizi çok daha düşük hızda 3000 devre ulaştıracağı için kolu 0-100 denemelerinde Lo1, Lo2, Lo3-3 şeklinde devam ederek çok seri bir şekilde kullanmanız gerekiyor ben 10 Sn yakalayabildim 9 saniye yakaladığını iddia edene de rastladım.
Zararı var mıdır derseniz kol çekiliyken 6500 devirde kalkarak 0-100 denerseniz baskı balatanın ömründen yersiniz. Onun harici normal kullanımda Subaru Türkiye ye de sormuştum verdikleri cevap her viteste her koşulda kullanabilirsiniz sadece yakıtı artırır oldu.
Karda kalkış yapmak için kullanmayın çünkü patinaj yaparak sizin zemini buza çevirmenize ve yolda kalmanıza sebep olabilir.
Zaten karda kalkışlarda 2. vitesin kullanılacağını çoğunuz biliyorsunuzdur.
devam edeceğim...
Subaru'nun beginner aracı olan İmpreza 1.5 incelemesi forumda en çok lazım olan konuların başında geliyor. Her Subaru'ya niyetlenen kişinin gelip 1.5 ne yakar , Lpg ile uyumlu mu? gibi soruları sormadan önce burayı okuması elzemdir.
1.5 İmpreza da ilk merak edilen konuyla giriş yapayım.
1. YAKIT
Evet 1.5 İmpreza ne yakar? sorusuyla muhatap olayım ilk önce.
1.5 İmpreza benim kullandığım güzergahta hiçbir zaman 10lt altına düşüremediğim bir araçtır 5 tane trafik ışığına fix takılarak 2,3km yolu her gün katetmek zorunda olduğum işe gidiş geliş güzergahım var. Bu yolda 1 depo LPG 41 lt ile yazın 350 kışın 310 km yol yapıyordum. Şehiriçi yakıtım bu değerlerdeydi.
Şehirlerarası yolda ise ulaşabildiğim en uzun menzil 560 km dir. Hız sabitleyici ile 120 yi ara ara sollama yaparken geçerek Sivas Antalya güzergahında bu menzile ulaşmıştım.
Genelde sakin kullanmadığım ve araç yüklü olduğu zaman en az 470 km yol gidebiliyordum. 4.8 lt ye kadar da yakıt düşüre bildiğim oldu ama tüm yolu değil 15-20 km lik bir kısmını 4.8 lt ile gittiğim zamanlardan bahsediyorum. Yine 41 lt lpg ile gidilmiş menzilden bahsediyorum tabi ki.
2. LPG
Gelecek ikinci soru da zaten LPG ye uyumlu mu sorusu olacaktır.
LPG işi için hep söylediğim bir söz var İyi usta kötü kiti vezir eder Kötü usta iyi kiti rezil eder. LPG kit markası seçmeyin usta seçin diye yıllarca söyledim.
Araç LPG ye gayet uyumludur bir kere bile arıza lambası yaktığını yakıt seçtiğini görmedim kullandığım kitin markası Romano'ydu. Son Subarum LPG li değil ama diğer ikisini özellikle benzinli alıp LPG yi ben taktırdım her ikisinde de Romano kullandım her ikisi de bir kere bile LPG kaynaklı arıza lambası yakmadı çok şükür. Çünkü ustam çok iyiydi ve sırf o ustaya LPG taktırmak için benzinli alıyorum araçlarımı. Çok gördüm ne idüğü belirsiz ustaların yaptıkları montajların çıkardığı sorunları o yüzden tavsiyem iyi bir usta bulun ona montaj yaptırın. Bulamayan varsa buyursun gelsin her türlü yardımcı olurum.
Bu arada LPG iyi bir doktor gibidir araçtaki en küçük sıkıntıya bile tölerans göstermez, benzin çok hatayı affeder töleransı geniştir. Bu yüzden LPG ustanızdan eminseniz her şey olması gereken gibi yapıldıysa LPG montajı sonrası aracınızda arıza lambası yanıyorsa zengin - fakir karışım hariç mutlaka gösterdiği arıza aslında benzinde de vardır LPG kaynaklı değildir. Sorunu giderdiğiniz takdirde herşey normale dönecektir. Bazısı LPG taktırdım da O2 sensörümü bozmuş vs gibi şeyler söylüyor takılır takılmaz bozamaz o sensör ya bozuktur ya arızanın eli kulağındadır. Sonuç olarak Subaru LPG ye gayet uyumludur.
Tavsiye etmeyeceğim kitler de var Teleflex'in bayisi yoksa bulunduğunuz şehirde uzak durun, Vialle sıvı sisteme karşı temkinli olun çünkü yakıt pompası 1500 lira ömrü de çok uzun değil, BRC yakıt seçer, Landi, LANDİRENZO (bu ikisi aynı kit değil LPG cile İbrahim'e İbo diyormuş gibi bir algı oluşturarak söylerler aman dikkat aldanmayın) Zavoli, Tartarini, Son dört tanesinin enjektör tetikleme hızı düşüktür dikkat edin , bunlar adı duyulan ama Subaru da sıkıntı çıkarması muhtemel kitler. Neyse LPG konusunu ayrıca ele alacağım zaten çok uzatmaya gerek yok.
3. PERFORMANS
Gelelim Performansı nasıldır üzer mi? sorusuna.
Öncelikle performans konusu beklentiye ve kıyasladığınız araçlara bağlı diyelim. Araç markası Subaru olunca beklenti direk olarak performansa yöneliyor çünkü STİ modelinin bu konuda bir otorite olarak kabul edilmesi Subaru markasının performansı yüksek araçlar ürettiği algısını beraberinde getiriyor. Ama kazın ayağı öyle değil. Araç AWD olunca daha yüksek performans sunacağını düşünen arabalar hakkında başlangıç seviyesinde bile bilgisi olmayan arkadaşları bu konuda düştükleri yanılgıdan da kurtarmak gerekiyor. Araç AWD diye daha kısa mesafede durmaz bu bir , araç AWD diye daha hızlı gitmez bu da iki yeni öğrenen arkadaşlar bu bilgileri kulaklarına küpe etsinler. Lafı uzatıyorum ama bu bilgilerin altını doldurayım da öyle gelelim sadede. AWD araçlarda 4 teker aynı anda güç ister bu da iki çekerin atikliğini her zaman vermez. 2 çeker bir araç için fabrika verisi ne ise gücü de aşağı yukarı odur. AWD araçlarda sistem gücün %20 sini çalabilmektedir yani 100hp fabrika verisi olan bir araç 80 hp olarak DYNO da sonuç verebilir şaşırmamak lazım.
İkinci konu ise AWD araç daha iyi durmaz. AWD nin durmaya katkısı yok normal araçlar nasıl duruyorsa o da onlar gibi duruyor. AWD sistemi bir fren sistemi değildir çekiş sistemidir yani aracı götürü ama durdurmaz. 2çeker araçlara kıyasla motor freni daha etkilidir sonuçta ön tekerleri değil 4 tekeri birden dizginliyorsunuz.
Evet performansı konusu şöyle diğer 1,4/1,5/1,6 araçlar nasılsa aşağı yukarı onlar kadar bir performansa sahip fabrika verisi 14 saniye ama 9 saniyeyi 10 saniyeyi yakalayabilenler oldu tamamen pilotaj diyelim bu işe. Kalkışlarda patinaja düşmediği için daha atak gidiyor ilk başlarda. HB kasalarda Manuel vites olması araca ekstra olarak Hi-Lo koluyla takviye imkanı sunuyor. Araç rahat bir şekilde 160 km ye kadar çıkabiliyor son hızı 210 ve o hızı da kadranda görmeden satsam çok üzülürdüm diyerekten otobanda test edip ulaştım tabi ki 210 km hıza. Araçta ara hızlanmalar kolu çekmedikçe iyi değil. Kısacası performans beklentinizi İmpreza 1.5 için yüksek tutmamanızı öneririm. Ha performansı iyi değil diye Tofaş tan tokat yiyecek kadar da değil. Araçtan performans beklerken aracın boş ağırlığının 1465 kg olduğunu 107hp ve 1,5 cc motor hacmine sahip olduğunu göz önünde bulundururken Turbo olmadığını da hesaba katsanız iyi edersiniz yoksa üzülürsünüz. İmpreza nın 1,5 ve 1,6 motorlu olanlarında en iyi performans HB Manuel olanlarındır.
Yokuşta üzer mi derseniz söz konusu aracım üzerinden konuşayım yine kolu çekip takviye yapmazsanız üzer.
Bu Hİ-Lo kolu nedir ne işe yarar diyenler de olacak illa ki; öncelikle Subaru da bu kolun bulunduğu araçları sayayım; zaten bu kolun olması için Manuel olması ilk şart Turbosuz olması diğer bir şart benzinli olması üçüncü şart SUV , SW ve ya HB kasa olması da son şart. 1) Subaru Forester 2008/2011 2.0 Manuel 2) İmpreza 1.5/2.0 SW Manuel 3) İmpreza 1.5/2.0 HB Manuel. Bu üç araçta ilanlarda da defalarca denk gelmişliğim var.
4) DONANIM
Bu araçlarda AWD, Comfort ve Elegance olmak üzere 3 donanım mevcut. Ama güzel yanı ekleme yapmak mümkün hemen hemen tüm donanımlar için alt yapı mevcut.
Benim aracım Elegance donanımlıydı ancak Elegance larda koltuk ısıtma olan var olmayan var. Sebebi demeyeyim de açıklaması şöyle 2008 in ilk yarısında gelen araçlarda Koltuk Isıtma konulmamış. Koltuk ısıtma olanlar Ruhsata 1.5 AWD RK olarak işlenmiş (hepsi aynı şekilde işli mi bilemiyorum tescildeki memurun keyfiyeti söz konusu olabilir.) Ama Katlanır ayna varsa kesinlikle Elegance diyebiliriz.
Araçta 8 Airbag, Katlanan Ayna, Sis Farı, Cruise Control, Ön cam silecek ısıtma, bazı modellerde direksiyondan müzik kumandası (ben kendim Amerika'dan getirtip takmıştım sonradan uygulayan çok kişi oldu) Ortalama yakıt gösteren yol bilgisayarı (2010 sonrasında anlık yakıt göstereni de geldi) Aux girişi, Aksesuar ve Çakmalık girişi iki tane olmak üzere gayet yeterli donanımları vardı. 2010 Sonrasında ön harita lambaları da eklenmişti. 4 disk fren (2008 öncesi imprezalar kampanadır). Bunlar gibi bir çok donanım mevcuttu koltuk ısıtmanın yokluğunu çok hissetmedim zaten koltuk ısıtma olmayan araçtan geçtiğim için onun da etkisi var diyeceğim ama kumaş döşemesi gereçekten çok kaliteliydi leke tutmayan bir yapısı vardı. Kadifemsi bir dokusu olan kumaşı sayesinde koltukları hava ne kadar soğuk olursa olsun ciddi anlamda buz gibi olmuyordu hemen ısınıyordu.
5) KONFOR
Araç sınıfındaki araçlara göre oldukça konforlu bir araçtı. Şöyle örnek vereyim. Benim C+ ü ve başka bir arkadaşımın Megane aracını aynı zamanlarda satışa koyduk Megane hemen satıldı biz de arkadaşlar Trabzon a gidip bir Honda Civic Elegance 2007 model araç aldık. Trabzon / Sivas arası 450 km gibi bir mesafe yol geldik gelirken 2şer kere şoför değiştirdik. Ben C4 ü sattım 1-2 hafta sonra Antalyadan benim İmprezayı almaya gitti dönüş yolu yaklaşık 800 kmydi. Konyaya kadar arkadaşım kulandı Konyadan Sivasa kadar da ben kullandım. Demem o ki uzun yol konforu İmpreza da tartışmasız Hondadan üstündü. Ve Sadece Honda değil bindiğim kullandığım hemen hemen tüm araçlardan daha kaliteli kullanımı vardı. Kesinlikle aralıksız 1000 km kullansanız büyük bir yorgunluk yaşatmaz. Direksiyon hissiyatını çok kararında ayarlamışlar ne çok sert ne elinizden kayıp gidecekmişçesine yumuşak. Yüksek hızlarda sertleşen şehir içi zorlamayan ve kıvrak bir kullanımı var direksiyonun.
Araç çok fazla yol sesi almıyor sağındna solundan gelen bir kaç tıkırtı vardı kronik olarak ön direklerin göğüsle birleşim noktasındaki boşluk tıkırtı yapıyordu hemen keçe ile susturmuştum ekstra torpido amortisörü var ondaki boşlukları bantla gidermiştim. Beni çok uğraştıran tek tıkırtı vardı onu bulmak uzun sürdü ama o da konsolu sökünce ortaya çıktı çünkü Klima düğmelerinin arkasındaki kablo demetini saran kablo toplayıcı plastikten geliyordu böyle lavabo hortumu gibi kıkırdaklı olan boru sallanıyordu ve çıtır çıtır ses yapıyordu onu da bantladıktan sonra araçtan tıkırtı bir daha gelmedi. Bagaj içini de yalıtmıştım HB, SW ve SUV araçlarda bagaj içi yalıtımı çok etkiilidir Bagaj perdesinin yuvasında da boşluk vardı basit iki tane mobilya keçesiyle onu kesmiştim. Ama Forester da son bir yıldır bagaj perdesini kullanmıyordum zaten ses kestiği yok ve perdeyi geri toplayan makara mekanizmasındaki sesi ne yaparsanız yapın kesemezsiniz bu tip perdeli araç kullananlar bence o perdeyi hiç takmayın. Tüm bu işlemlerden sonra aracın konforuna diyecek yoktu tabi. Hele de uzun yol kullanımının tadı halen damağımdadır. Forester da o güveni alamadım İmprezadan sonra hiç bir marka bana güven vermedi zaten. Süspansiyonları çok yumuşak değildi ama sert de değildi yol tutuş bakımından biraz da sert olması gerekiyor ama konfor ve süspansiyon dengesini 195/65/15 ebatlarındaki lastiklerle gayet yakalamışlardı. Her ne kadar 15" jantlar aracın heybetini törpülese de konforuna çok diyecek bir şey yok. 17" jantlı olanını da kullandım gerçekten viraj dönerken düz yoldaymışçasına dönüş yapıyordu esneme çok azdı ancak konfor düşüktü tabi.
Araçta park sıkıntısı yaşamadım bu konuya değinmemin sebebi araç HB olmasına rağmen hiç de küçük bir araç değil VW Bora dan 4 cm daha uzun ve Bora Sedan bir araç. Almayı düşünenler aracın HB olmasına, fotolarda küçük görünmesine çok aldanmasın kesinlikle küçük bir araç değil.
6) İÇ HACİM
Aracın iç hacmine diyecek yok HB olması dar bir araç izlenmi uyandırsa da araçta 5 kişi bunlamadan yolculuk yapabilir. Uzun boylu olanları şaşırtan bir özelliği de 1.90 boyundaki arkadaşım binmişti soför koltuğuna tavana kafam değmiyor binek araçlarda çok az var değmeyen diye hayret etmişti. Bunda Şoför koltuğunun spor oturumunun etkili olduğunu söyleyebilirim. Aracın iç hacminden çalmamışlar ama sıkıntı aslında bagaj hacmine yansımış bunu da tüm kullanıcılar bilir zaten. Citroen C Elysse ile yolculuk yapmıştık Aracın uzunluğu 4,42 İmprezanın uzunluğu da 4,41 dir yani aynı boyutlarda bir araç kendisi. Diyoruz ki bu kadar bagaj var ama ön arka diz mesafesi çok iyi falan diye Citroen e şaşırıyoruz. Gerçi İmpreza da Kaput çok uzun ama içi de dar değil. Sonra dan farkettiğim olay İmpreza nın arka koltuklarda oturduğunuzda koltuğun baldırlarımıza kadar geliyor ama Citroen de koltuğun ucuyla baldırımız arasında 5 parmak kalıyordu yani Citroende koltukların oturma kısmı daraltılmış arka diz mesafesi geniş gösterilmiş bir ilüzyon yapılmıştı.
7) BAGAJ HACMİ
Aracın bagaj hacmi de ayrı bir merak konusu zaten. Ben çok sıkıntı yaşamadım yani yaşadım ama çok sıkıntı olmadı benim için. Bagaj hacmi gerçekten dar ama bu sorunu tatile falan giderken kumaş Valiz kulanarak çözebiliyorsunuz bir miktar. Dikdörtgen şeklindeki sert valizler esnemediği için sıkıntı çıkarıyor. Ben bagaj perdesini söküp tavana kadar yükleme yaparak ve esnek valizler kullanrak çözmüştüm. Ama bebek arabası taşımak sıkıntı yaratıyor bu sorunu da Baston pusetle çözmüştüm. Size çözüm sunmamın sebebi bagajın darlığını kamufle etmek değil bunu kabul ediyorum toz kondurmamaya çalışıyor gibi bir algı oluşmasın. LPG li araçlarda bir de stepne derdi çıkıyor o zaman gerçekten bagaj bayağı ölüyor. Ben Kayseri ye giderken Stepne almazdım uzun süre kalacaksam mesela yarıyıl tatilinde alırdım stepneyi. Bunun çözümü de İnce Stepne almak. 1.5 FWD lerde hem bagaj 5 parmak kadar derin hem stepnesi ince stepne onlar daha az sıkıntı yaşıyor. Bagajın tek avantajı tavana kadar yükleme imkanı sunması ki fabrika verisindeki bagaj hacmi sanırım tavana kadar olarak kabul ediliyor. 2 çocuklu aileye çocukların park yatağı ve bebek arabasına ihtiyaçları yoksa tavsiye ederim onun harici kesinlikle bagaj sıkıntısı yaşatır. 473 lt diye teknik verilerde görülen bagaj hacmi yanıltmasın yani. Bir yandan da diğer HB araçlardaki bagajlar aslında impreza bagajının dik hali çünkü impreza bagajı içe doğru bir derinlik sunarken C4 ün bagajı hem çukur hem yüksekti ama koltukla bagaj kapağı arasına stepneyi yatık sığdırmak bile meseleydi.
8) YOL TUTUŞ ve FREN
Aracın yol tutuşuna gerçekten diyecek yok zaten imprezadan sonra hiç bir araç o güveni veremedi bana demiştim. Ancak en azından jantlar 16" olabilirmiş yatma azalırdı bu sayede. Çoğu aracın fren yaparak girdiği virajlar çok yüksek hızlarla girdim geniş virajları 190 la döndüğümde oldu (Aracın performansına laf edecekler şaşırmıştır ama evet 190 la yanlış okumadınız) hatta 120 yle falan girdiğim virajlarda yavaş gidiyormuşum hissiyatına kapıldığım çok oldu o konuda tam bir viraj canavarıdır. Tabi bu biraz da aracı tanımayla ilgili bir durum sonra da pilotaj (Pilotaj derken iyi bir şoför olduğumu iddia etmiyorum sadece aracımı tanımaya sınırlarını öğrenmeye vakit harcadım o kadar) Yoksa aracı ilk aldığımda okuduklarıma istinaden bu araç yoldan çıkmaz falana yazıyorlardı hemen virajlı bir yolda 90 la daldım lastikler ciyak ciyak öttü sonra yanımdaki arkadaş öldürecen mi bizi dedi o an anlam vermemiştim ama Lastik öttürecek kadar sert viraja girmek profesyonellik istermiş meğer verilmiş sadakamız varmış. Başka bir olayda da araca aşırı güvenerek ucuz atlattığım oldu 120yle slalom yapmaya kalkmıştım araba aldı başını gidiyordu aracın yorumlarından aklımda kalan ilk şey gaz verince hemen toparlıyor oldu bende gaz verdi direksiyonu sağ saol yaparken araç bir tur etrafında döndü ve gittiğim istikamete doğru durdu yoldan çıkmamıştım ama gerçekten yaşadığım en zor saniyeleri yaşattı bana. Bu olaydan sonra arabalara fazla güvenmemek ve kendine hiç güvenmemek prensibimdir. Arabayı tanımıyorsam kesinlikle böyle atraksiyonlara girmem. Bu tip işlerde yolunda durumunu hesaba katmak lazım. Mesela Subaruyla gidebileceğiniz en keyifli yollardan biri Akseki dir çok tatlı virajları vardır ama yazın aslfat zifti kusar ve buz etkisi yaşatır size yani tehlikelidir, ikincisi Stabilize yollar yani yukarıda anlattığım olayı yaşamama sebep olan şey belediye kamyonlarının kasasından dökülen çakıl taşlarıydı yolu bir nevi stabilizeye çevirmişti o yüzden araç savrulmaya meyletmişti üçüncüsü de buzlu yollar zaten mümkünse araç kullanmayın buz üzerinde gerçekten çok tehlikelidir o yüzden yaptığım ucuz atlatılmış bir kazam da var. Tabi Subaru kullanıcılarına buzda araç kullanmayın demek kolay değil ama kastım yol buzluysa araç kullanmak elzem değilse kullanmayın yoksa Subarunun keyfi kış gelince ortaya çıkıyor. Ama boş bir alan bulun istediğiniz kadar araç dönderin keyfini çıkarın yolda ne kendinizi ne başkalarını tehlikeye atmanın alemi yok.
Fren meselesi zaten iyiydi ben bir sorun yaşamadım Legacy kadar olmasa da gayet yeterli fren performansı var. İlginçti 1.5 FWD nin frenleri daha diyeceksiniz ki ama onun arkası Kampana. Evet kampana ama hayvan gibi bir kampana öyle fiestalarınki gibi jant bijonlarının arkasında görünmeyen küçücük bir kampana değil diskin içini dolduran bir kampana. Ben kıyas yapmak gerekirse 1.5 Awd ye göre 1.5 FWD nin frenlerini daha başarılı bulduğumu söyleyebilirim.
Yol tutuşu deyince kullanıcının bilmesi gereken çok önemli bir noktaya değineyim hayati önem taşıyor çünkü.
Araçlarımız her ne kadar AWD olsa da AWD yi panik anında devreden çıkarmak mümkün. Bunu isteyerek kimse yapmaz çünkü hayati tehlike arz eden bir durumdur ve kullanıcının farkında olmadan yaptığı bir hatadır.
AWD sistemimiz araç viteste olduğu sürece devrededir bu nokta önemli çünkü panik anında istemsiz olarak yaptığımız hareket frene basmaktır manuel araçlarda frene debriyajla birlikte basılır bu durumda aracın arka tekerlere ilettiği güç kesilir hemen olmasa da araç awd yi devre dışı bırakır, A/T araçlarda ise fren aynı zamanda aracın stop etmemesi için debriyaj görevini de üstlenmiştir bu durumda onlar da arka tekerlere giden gücü keser. Yukarıda anlattığım slalom olayında "Gaz verince araç arkasını toplar" diye okuduğum yazı aklıma gelmeseydi belki şu an bu yazıyı kaleme alıyor olamayacaktım. Panik halinde ayağınızı gazdan çekin güvenli bir mesafede durabilecekseniz önünüzde engel yoksa frene davranmayın direksiyonu kontrol etmeye çalışın tabi frene basmayın derken gidip duvara girin demiyorum panik hali dediğim olay bir viraja girdiniz ve ne kadar keskin olduğunu kestiremediniz o gibi bir durumda yani bunu belirlemek sizin elinizde. Subaru viraj canavarıdır falan diyoruz ama güvenliği tehlikeye atmadan aracı tanıyarak yolu bilerek girilen virajların canavarı yoksa alayım önüme ilk gelen viraja 180 le dalayım arabası değil. Emin olun AWD olmayıp Subaru dan çok daha iyi viraj performansı olan araçlar mevcut. Viraj olayı AWD yle ağırlık merkezinin yola yakınlığıyla bir miktar alakalıdır yani Subaru diğer araçlara göre 10 puan önde olabilir ama asıl olay süspansiyondur. Subaru nun virajlarda kafadan kayma olayını çözememesi WRC de bir çok kez yarış kaybetmesine sebebiyet vermiştir. Sonradan bu sıkıntıyı çözdüler ama bu sefer de Subaru WRC den çekilme kararından vaz geçmedi. Tabi bunda yarış kaybetmekten ziyade WRC nin yarış araçları için belirlediği kriterlerin çıkardığı sıkıntılar da var o ayrı konudur. Subaru dönüşlerde önce kafadan kayar sonra toplar bunu test etmek mümkün özellikle de impreza da daha iyi test ediliyor. Neyse bundan sonrası benim alanım değil gerisi ileri sürüş tekniklerine giriyor ben direksiyon şoförüyüm

9) ARTILARI VE EKSİLERİ
Aracın artılarından bahsedersek günümüzde 100 lira bandını devrimiş çoğu araçta olmayan koltuk ısıtma 8 Airbag Ön cam silecek ısıtma gibi özellikleri var araç donanımlarıyla çoğu başka marka kullanıcısını hayretler içinde bırakmayı hatta bazen ezmeyi başarmış bir araçtır.
Tasarımı için kimse 2008 olduğuna inanmıyordu daha yüksek model söylesem inanılacak bir dizayna da sahip mesela arka stopların Led olması güzel bir özellik benim kulandığım zamanlarda çoğu araçta yoktu hatta bazılarında halen yok.
Yakıtı emsal AWD lerden düşük zaten benden çok daha iyi yakıt değerlerini yakalayan arkadaşlarımız mevcut.
Mercekli far kullanılmış olması da güzel bir özellik çünkü halen halojen farlı yüksek modelli fiyatı da çok yüksek olan araçlar var.
Yol tutuşuna zaten diyecek şey yok bir çok lüks markaya ayar vermişliğim var virajlarda.
Aracın en büyük artısı ise 1,5 İmprezalar Subaru nun çöpsüz üzümüdür bence ben sadece baskı balata ön disk ve fren balatası değiştirdim. Başka bir kuruş masraf açmadı bana.
Eksilerin başında performansın türpülenmiş olması ve bagajın küçüklüğü geliyor. Tasarım olarak 15" jantın görüntüyü hafifletmesini de sayabiliriz.
10) Hİ - LO KOLU NEDİR NE İŞE YARAR
Bu kol aracınızı 10 vitese çevirir diyebiliriz. Ağır arazi taşıtlarında da bulunan bu kol aracınızda Karavan varsa Römork varsa kulanılır. Onun harici çok dik yokuşlarda kalkış yapabilmeniz için şanzımanınızı kısa oran şanzımana çevirerek daha rahat kalkış yapabilmenizi sağlar. Aslında buçuk vites yapar bir nevi aracınızı. Yani aynı viteste yüksek devirlere çok daha rahat çıkartabilirsiniz aracınızı. Vitesler arasında ara oranları yakalamanıza imkan tanır. Yani 0,5-1-1,5-2-2,5-3,3,5-4-4,5-5 gibi bir oranlama yapılır aynı viteste kol çekiliyken daha güçlü bir devirlenme ve tork elde edersiniz. Bir diğer özelliği yokuş inerken kolu çektiğinizde aracınız devirlenip akmaz hızınız neyse yokuş çok dik olmadıkça o hızda iniş yapmanıza da yardımcı olur.
Hi-Lo Kolu Nasıl Kulanılır?
Bu da bu mekanizma için gelecek bir diğer soruydu cevaplayalım. Aynı vites değiştirir gibi debriyaja basarak çekilip debriyaja basarak indirilir.
Hi-Lo Kolunun Performansa Katkısı Var Mıdır?
Evet bariz bir şekilde katkısı vardır aracınız daha rahat devirlendiği için kalkışlarda sizi koltuğa yaslayarak kalkış yapmanızı sağlar yalnız son hızı düşürür bunun bilinmesi lazım. Şöyle ki 3000 devirde ulaştığınız 60 km hıza sizi 7000 devirde ulaştırır yani devir saati sona dayandığı için 3. viteste 60 yapmak istiyorsanız sizi çok daha düşük hızda 3000 devre ulaştıracağı için kolu 0-100 denemelerinde Lo1, Lo2, Lo3-3 şeklinde devam ederek çok seri bir şekilde kullanmanız gerekiyor ben 10 Sn yakalayabildim 9 saniye yakaladığını iddia edene de rastladım.
Zararı var mıdır derseniz kol çekiliyken 6500 devirde kalkarak 0-100 denerseniz baskı balatanın ömründen yersiniz. Onun harici normal kullanımda Subaru Türkiye ye de sormuştum verdikleri cevap her viteste her koşulda kullanabilirsiniz sadece yakıtı artırır oldu.
Karda kalkış yapmak için kullanmayın çünkü patinaj yaparak sizin zemini buza çevirmenize ve yolda kalmanıza sebep olabilir.
Zaten karda kalkışlarda 2. vitesin kullanılacağını çoğunuz biliyorsunuzdur.
devam edeceğim...