STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Subaru Dizel Euro4-5-6 Motorlar Hakkında
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2 3
Geçenlerde Facebook ta okudum. Bir usta dizel motorların Euro 5 te olsa euro 6 da olsa 200000km civarlarında blok kırmasının kaçınılmaz olduğunu yazmış. Hatta bir Facebook grubu kurup baya detaylandırmış. Mutlaka tanıyanınız vardır.

Bu durum hakkında bilgim yok ne kadar doğru bilmiyorum ama İleride yeni kasa dizel forester alma düşüncem vardı. Biraz tedirgin oldum açıkçası.

https://www.facebook.com/groups/10520211...?ref=share
(18-08-2021, Saat: 20:21)Denizci demiş ki: [ -> ]Geçenlerde Facebook ta okudum. Bir usta dizel motorların Euro 5 te olsa euro 6 da olsa 200000km civarlarında blok kırmasının kaçınılmaz olduğunu yazmış. Hatta bir Facebook grubu kurup baya detaylandırmış. Mutlaka tanıyanınız vardır.

Bu durum hakkında bilgim yok ne kadar doğru bilmiyorum ama İleride yeni kasa dizel forester alma düşüncem vardı. Biraz tedirgin oldum açıkçası.

Facebook gibi mecralarda her duyduğunuza inanmayın. Hyundai'nin 20 yıl önce ürettiği dandik dizeller bile 250bin km gidiyordu. Bakımları aksatılmadığı ve aşırı zorlanmadığı sürece en az 500bin km gideceğini düşünüyorum.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
(18-08-2021, Saat: 20:34)furtherquiterdeeper demiş ki: [ -> ]
(18-08-2021, Saat: 20:21)Denizci demiş ki: [ -> ]Geçenlerde Facebook ta okudum. Bir usta dizel motorların Euro 5 te olsa euro 6 da olsa 200000km civarlarında blok kırmasının kaçınılmaz olduğunu yazmış. Hatta bir Facebook grubu kurup baya detaylandırmış. Mutlaka tanıyanınız vardır.

Facebook gibi mecralarda her duyduğunuza inanmayın. Hyundai'nin 20 yıl önce ürettiği dandik dizeller bile 250bin km gidiyordu. Bakımları aksatılmadığı ve aşırı zorlanmadığı sürece en az 500bin km gideceğini düşünüyorum.

SM-A750F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Açıkçası bende aynı düşüncedeyim ama insanoğlu işte inanmasada içine bir kurt düşürüyor. Gülücük
Facebook grup sayfasında Yavuz beyin gönderileri var. Yavuz bey, o arkadaşın böyle 200 K blok revizyonu gibi iddiaları var mı?

Tapatalk kullanarak iPad aracılığıyla gönderildi
(18-08-2021, Saat: 21:31)Nuri_Kongur demiş ki: [ -> ]Facebook grup sayfasında Yavuz beyin gönderileri var. Yavuz bey, o arkadaşın böyle 200 K blok revizyonu gibi iddiaları var mı?

Öncelikle şunu belirteyim söz konusu arkadaş Sedat Polatkan bey sanırım. Verilen facebook bağlantısından öyle anlaşılıyor. Kendisiyle bizzat tanıştım çok hoş sohbet birisi. Bu konuları da tabi ki konuştuk kendisiyle. Ancak sohbetimiz esnasında bana xxx km diyerek özellikle de 200k belirtip illa motor kırar demedi. Hatta şu kadar söyleyeyim kendisinin de Türkiye.de tek olan bir Impreza WRX dizel aracı var 230 hp yanlış hatırlamıyorsam. İşi dolayısıyla sadece dizel subaru motorlarına baktığı için kendisine bugüne kadar hep sorunlu dizeller gelmiş ve gelmeye devam ediyor ancak öte yandan Türkiye.de binlerce subaru dizel sorunsuzca yollarda bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.
[mention]Denizci [/mention] beyin mesajıyla haberim oldu kişilerden. Hatta şurada da EE20 motorlarının rektefiyesi ile ilgili başka yazışmalar da okudum.

https://m.facebook.com/groups/4924664297...4492574298
Buradan anladığım, rektefiyesi olmadığını düşündüğüm olsa bile randıman vermez dediğim motorun rektefiyesi ile ilgili gelişmeler baya ilerlemiş.
200K civarında motor rektefiyesinin aslı şu olmalı: zaten bir çok kez DPF’nin motorda problem çıkardığını okudum, burada da yazdık. 150-200 K DPF’nin ömrünün bittiği kullanım sonucunda ortaya çıkan bir gerçek. DPF arızasının motora etkileri başta yağ seyrelmesi olduğu aşikar. Bu yağ seyrelmesi sadece Subaru markasının derdi değil bütün yeni nesillerin derdi.
Bu tamirci arkadaşlara sadece bozuk motorlar geldiği ve ortalama 200K civarında geldiğinden, “bütün Subaru dizeller 200K da motor ister” diye bir yargı oluşması normal. Halbuki dışarda 200K’yı geçip sıkıntı yaşamayan tonla dizel Subaru var. Kaldı ki, dizel Subaru sadece Türkiye’de satılmadı. ABD hariç her yerde satıldı. Oralarda kusur bloğa değil, DPF’de görülmekte. Dizeli sadece Subaru terk etmedi , nerede ise bütün üreticiler terk etti. Yani “EE20 motorları adam edemedi” yanlış bir yargı. Bir motor rektefiye edilince kötü ise , Subaru bu sebepten kötü ise, sanayideki rektefiyeciler hangi markaları topluyor. Saçma bu çıkarımlar.
Özetle, yağını doğru şekilde değiştir. 10 bin km’yi aşmayın yağ değişimi aralığında. Yağı kaliteli kullan, yağ filtresini orijinal ya da iyi bir markadan kullan, bakımlarını zamanında yaptır. Ne aracın üzülsün ne de sen üzül. Subaru araçların en hassas olduğu konu bu, yağ.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
(18-08-2021, Saat: 23:35)Nuri_Kongur demiş ki: [ -> ][mention]Denizci [/mention] beyin mesajıyla haberim oldu kişilerden.  Hatta şurada da EE20 motorlarının rektefiyesi ile ilgili başka yazışmalar da okudum.

Buradan anladığım, rektefiyesi olmadığını düşündüğüm olsa bile randıman vermez dediğim motorun rektefiyesi ile ilgili gelişmeler baya ilerlemiş.
200K civarında motor rektefiyesinin aslı şu olmalı: zaten bir çok kez DPF’nin motorda problem çıkardığını okudum, burada da yazdık. 150-200 K DPF’nin ömrünün bittiği kullanım sonucunda ortaya çıkan bir gerçek. DPF arızasının motora etkileri başta yağ seyrelmesi olduğu aşikar.  Bu yağ seyrelmesi sadece Subaru markasının derdi değil bütün yeni nesillerin derdi.
Bu tamirci arkadaşlara sadece bozuk motorlar geldiği ve ortalama 200K civarında geldiğinden, “bütün Subaru dizeller 200K da motor ister” diye bir yargı oluşması normal. Halbuki dışarda 200K’yı geçip sıkıntı yaşamayan tonla dizel Subaru var. Kaldı ki, dizel Subaru sadece Türkiye’de satılmadı. ABD hariç her yerde satıldı. Oralarda kusur bloğa değil, DPF’de görülmekte. Dizeli sadece Subaru terk etmedi , nerede ise bütün üreticiler terk etti. Yani “EE20 motorları adam edemedi” yanlış bir yargı. Bir motor rektefiye edilince kötü ise , Subaru bu sebepten kötü ise, sanayideki rektefiyeciler hangi markaları topluyor. Saçma bu çıkarımlar.
Özetle, yağını doğru şekilde değiştir. 10 bin km’yi aşmayın yağ değişimi aralığında. Yağı kaliteli kullan, yağ filtresini orijinal ya da iyi bir markadan kullan, bakımlarını zamanında yaptır. Ne aracın üzülsün ne de sen üzül. Subaru araçların en hassas olduğu konu bu, yağ.

Nuri abi burada arızalı gelen dizel motorun arıza nedenine ve arızanın yol açtığı hasarın merkezine bakmak lazım. Her dizel araç bir şekilde arızalanıyor. Bu arızalanma ve hasar bölgeleri motorun hep aynı bölgesinde yaşanıyorsa o zaman bu arızaya tüm markalar için tipik dizel motor arızası diyerek genelleme yapamayız. Ama motorun farklı bölgelerinde arıza meydana geliyorsa o zaman genelleme kabul edilebilir. 
Söz konusu ustaya şu soruyu sormak lazım. Size gelen arızalı dizel boxer motorların arıza kaynağı ve yol açtığı motor hasarı genel olarak hep aynı bölgeler mi? Yoksa çoğunluk olark hasar bölgesi aynı olmakla beraber farklı bölgelerden hasar almış dizel motorlar da mevcut mu ?
(19-08-2021, Saat: 12:28)nitro37 demiş ki: [ -> ]
(18-08-2021, Saat: 23:35)Nuri_Kongur demiş ki: [ -> ][mention]Denizci [/mention] beyin mesajıyla haberim oldu kişilerden.  Hatta şurada da EE20 motorlarının rektefiyesi ile ilgili başka yazışmalar da okudum.

200K civarında motor rektefiyesinin aslı şu olmalı: zaten bir çok kez DPF’nin motorda problem çıkardığını okudum, burada da yazdık. 150-200 K DPF’nin ömrünün bittiği kullanım sonucunda ortaya çıkan bir gerçek. DPF arızasının motora etkileri başta yağ seyrelmesi olduğu aşikar.  Bu yağ seyrelmesi sadece Subaru markasının derdi değil bütün yeni nesillerin derdi.

Nuri abi burada arızalı gelen dizel motorun arıza nedenine ve arızanın yol açtığı hasarın merkezine bakmak lazım. Her dizel araç bir şekilde arızalanıyor. Bu arızalanma ve hasar bölgeleri motorun hep aynı bölgesinde yaşanıyorsa o zaman bu arızaya tüm markalar için tipik dizel motor arızası diyerek genelleme yapamayız. Ama motorun farklı bölgelerinde arıza meydana geliyorsa o zaman genelleme kabul edilebilir. 
Söz konusu ustaya şu soruyu sormak lazım. Size gelen arızalı dizel boxer motorların arıza kaynağı ve yol açtığı motor hasarı genel olarak hep aynı bölgeler mi? Yoksa çoğunluk olark hasar bölgesi aynı olmakla beraber farklı bölgelerden hasar almış dizel motorlar da mevcut mu ?

Subaru park İsmail usta da genellikle 250 bin üzeri sıkıntı yapmaya başladığını veya her an her şeye hazırlıklı olmak gerektiğini söylemişti. 
Ona araç danışanlara genelde bu şekilde bilgi veriyor. Ona göre bunu göz önüne alıp aracı alacaksın bozulursa yaptırıp 10
 yıl sorunsuz bineceksin. 
Sedat Polatkan ustayı blok hususunda İsmail ustanın oğlu referans vermişti.
Mehmet kardeşim, benim olaya bakış açım arıza çıkmadan tedbir almak. FB grubunda ustalar yaptıkları üzerinde aşıklar misali atışmışlar. Evet sonuçları inkar etmek nafile. Kimi araçlarda blok arıza vermiş. Ustaların kendince sebepleri var. Sebepler hep motorun içinde. Ben DPF’ye yani dışına bakıyorum. Sadece ben değil Dünyadaki kahır ekseriyet dizel subaru kullanıcıları da DPF’ye dikkat çekmiş.
Bir biri ile ilişkili durumlarda ardışıklık kimi zaman tercihtir, kimi zaman ise mecburi. Şöyle açayım, hava güzel olursa denizde yüzmek tercihtir. Cama çekiçle vurduğunda camın kırılması tercih değil mecburiyettir. Camı kıran şey camdaki yapım hatası mı, yoksa camın doğasından mı?
Burada meseleyi ele alırken motorun bozulması motordaki yapım hatası mı, yoksa malzemenin doğasından mı. Burada görünüşte aynı gibi görünse de iki farklı motor arızası durumu var.
Euro 4 motorların bir kısmındaki motordaki yapım hatası iken, euro 5 ve 6 daki motor bloğunun maruz kaldığı gereksiz baskı. Motor bu baskıya bağlı problemler yaşamakta. Camdan örnek verecek olursak, çekiçle cama vurma kardeşim demek lazım. DPF problem derken kastım “çekiçle vurma kardeşim” demek. Salt EE20 dizel motorların değil bütün Subaru motorları yağlama sıkıntısına karşı diğer araçlara göre daha hassas. Yani bir WV aracında yağ lambası ikaz lambası yandığında hemen stop etsen , yağı tamamlar devam edersin, Subaru’da motoru yersin. DPF kendi çalışma dinamiklerinden kaynaklı motordaki yağı kullanıyor. Bozulmağa başladığında, kullandığı bu yağ başa bela oluyor. Subaru anladığım kadarıyla metafordaki çekiç yerine gelen DPF’yi dengelemek için camı yani motor bloğunu kuvvetlendirmiş, motor içindeki basıncı düşürmeğe çalışmış ama sonuçta ne olursa olsun, yağ problem oldukça bunun önüne geçemezsin.
Biz sıradan kullanıcının yapabileceği şey parasını bastırıp yeni DPF taktırmak ya da iptal ettirmek.
Sen yazdıktan sonra Avustralyalı kullanıcıların deneyimlerini okudum, hepsi DPF’den şikayetçi. Bizimkiler niye şikayetçi değil onu bizimkilere sormak lazım.
Tekrar edeyim, çekiçle vurursan cam kırılır. DPF bozulursa mutlaka yağlamada problem çıkar. Bu problem kendini motorun en zayıf yerinden belli eder.
DPF ve yağlama probleminin konuşulmadığı çözümler, problemin tekrarını mecbur kılar.
Sihirli rakam 150-200 K DPF’nin ömrü ile alakalı. Aksi takdirde [mention]muuzoo [/mention] Mehmet beyin aracındaki 325000 km’yi doğa üstü sebeplere bağlamak gerek. Mehmet beyin aracında da 200K’larda kendini belli eden DPF çözüme kavuşturulmuş. Şimdi ise km 325K . Maşallah diyelim Ben de diyorum ki, “cama çekiçle vurma, kırarsın.’ Çözüm görüldüğü gibi daha kalın cam değil. Cama vurma.
Not: yapım hatalı Euro 4 motorlar da 150-200 K arasında kranktaki hata belli olmuş. Muhtemelen bu iki farklı sebepten ortaya çıkan 150-200 K km bir birine karışmakta.

Şimdi eski mesajlarıma baktım eski sahibinin temizlik yaptırdığı dpf 260K civarlarında iken tekrar sorun vermiş bende. Hatta şimdi hatırladım tekrar çok komik bir anda olmuştu Gülücük Kampüs içinden otostopçu almıştım 3-4 öğrenci arkadaş tam giderken çarşı bölgesinde otopark yakınında aracım yolda kaldı. Gençlerle itip otoparka bırakmıştım arabayı. Hatta piston aşağı indi galiba deyip şakalaşmıştık.

Benim yolda kalmama sebep dpf nin içindeki malzemenin tamamen eriyip gözenekli yapısını kaybetmesi yüzünden motoru boğması olmuştu. DPF yi iptal edince mutlu mesud devam ediyoruz Büyük Gülücük
Sayfa: 1 2 3