STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Hangi Motor Yağı? (Motul, Petronas, Liqui Moly...)
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2 3
Son bakımda Motul yerine çok daha ekonomik olan Lukoil 5w30 Premium SN/CF yağı kullanmıştım. Dizel partikül filtreli araçlar için de tüm teknik özellikleri karşılayan bu yağın eksiltme, yakıt tüketimi, çalışma karakteristiği ve emisyon açısından bir değerlendirmesini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle eksiltme ile başlayalım. Bu görüntüyü tam 1.000 km'de aldım. Motor stop ettikten 10 dk sonraki ölçümdür bu.

[Resim: IMG_20180326_171700.jpg]

image uploader

Yağ üst çizgiden de biraz taşmış çünkü bakım yapan usta 6 lt yerine 6.25 gibi bir miktar koymuş araca. O seviyesini halen koruyor. Yani eksiltme söz konusu değil.

Motorun ilk çalışma sesinde Motul ya da Mobil1'e göre hiçbir fark göremedim. Bunu anlamak için zaten bariz fark olması gerekir ancak şunu söyleyebilirim ki motor çalışma sıcaklığına biraz daha erken ulaşıyor ama bu da kesinlikle subjektif bir gözlem olur. Bunu hiç dikkate almamak en iyisi. Yani ses anlamında ne soğukken ne de motor ısındıktan sonra bir fark yok.

Yakıt tüketimi (uzun dönemli) ilk 1.000 km için 6.4 lt/100 km. Bu tüketimin 800 km.si tamamen şehir içi. Bence Motul'e göre bir tık daha iyi. Ayrıca her zaman test ettiğim bir 100 km.lik parkurum var. Rize'ye gidiş dönüş istikametinde. Bu da zaten bir defa denk geldi ve 4.0 lt/100 km değerini elde etmiştim. Daha önce Motul ya da Mobil1.le en düşük elde ettiğim değer 4.2 lt idi. 

Emisyon açısından bir fark göremedim. Benim partikül filtresi iptal. 2. vites dipgaz yaptığımda her ne kadar kazan içine tel filtre bile koymuş olsam arkadan siyah duman atıyor ama yoğun değil. Her iki yağla da bu dumanın gözlemi açısından bir fark yok. Tamamen kesilmesi gibi bir durum söz konusu değil. 

Son olarak fiyat karşılaştırması yaparsak: 
6 lt Motul X-Clean FE  (5lt + 1 lt şeklinde) = 195 TL iken
6 lt Lukoil 5w30 Premium SN/CF (5 lt+ 1 lt) = 130 TL'ye geliyor.

Aradaki 65 TL'ye değer bir fark kesinlikle yok. Ben elimdeki imkanlarla maalesef OBD'den yağ sıcaklığı ölçümü yapamıyorum. Citroen'de bu yağı kullanan arkadaşlar yağ sıcaklığında özellikle performanslı kullanımlarda Mobil1 ve Total'e göre belirgin bir fark olduğundan bahsediyorlar. Citroen C5 II araçlarda göstergede yağ sıcaklığı bilgisi yer alıyor. 

Bu başlık altında her 1.000 km'de bir eksiltme bilgisini ve diğer gözlemlerimi paylaşacağım. Mobil1 ESP 5w30 10.000 km'de 0,5 lt kadar eksiltme yapmıştı. Bu Motul'de daha azdı mesela. Bakalım uzun dönemde Lukoil nasıl bir performans gösterecek.  

Olay sadece Lukoil ile de ilgili değil bu arada. Yine Subaru facebook sayfasında yazan arkadaşlardan Japon Eneos yağın da oldukça dayanımlı bir yağ olduğu dönütleri var.
Güzel tesbitler @"YAVUZ BAHÇEKAPILI" hocam eline sağlık
Dizeller için yeni bir yağ daha keşfedilmiş oldu Gülücük
Güzel tespitler eline saglik. Devamını bekliyoruz
Bu arada Hava akış metreyi de söküp özel spreyi ile temizledim. Gerçi ışık tutup bakınca çok kirli olmadığını da gördüm. Artık bir 50.000 km temizlemeye ihtiyaç duymaz. Aslında benden önce de kimsenin söküp temizlediğini düşünmüyorum. Temizlik sonrası OBD ile hava akış metre rölanti değeri değişmedi.

Rölanti devrinde hava akış değeri 10-12 g/sn
Lukoil hariç yukarıda adı geçen tüm yağları kullanmıştım. Mobil1 ESP 5/30 a Göre Motul 5/30 Ecoclean da bariz menzil farkı vardı bir depo LPG de 45 km kadar bu konuda Motulu test ettim. Mobil ve motul arasında herhangi bir ses farkı bende duymadım çalışma her daim aynıydı İmprezada.
Eneos zaten eski Nippon dur ve Honda'nın fabrika dolum yağıdır (değişmediyse tabi) Onu da Mazda da kullandım bariz performans farkı vardı Mazdaya önceden koyulan yağlara göre. Subaru için bir şey diyemeyeceğim. Motul'u Castrol'le de karşılaştırdık arkadaşın 1.4 TSİ Jettasında Motul yine yakıt ekonomisi bakımından bariz farkını hissettirmişti daha sonra yine Castrol kullandı ama Motul çok iyiydi deyip bu sene tekrar Motul aldı Jetta sahibi arkadaşım.
Lukoil in Temsilcisi geçenlerde Ustamla otururken geldi dükkana raflarınızda görmek isteriz dedi. Ustam Petronas la anlaşmalı aslında kota ve tüketim anlaşması falan yok sadece Dükkanda Petronas satıyor isteyen müşteri istediği yağı getirirse de onu kullanıyor. Lukoil'i kabul etmedi çünkü Sivas'ta şöyle bir zihniyet var hani derler ya "falana göre kargadan başka kuş yok" diye o tip bir zihniyet var Castrol den Mobil'den başka yağ yok gibi bir yaklaşım var anlayacağınız. Ben dahil sabit müşterileri Petronas'a itiraz etmiyor kullanıyoruz ama herkes öyle değil maalesef. Lukoil'in kalitesini de biliyor ustam ama bir de yağ pazarlamakla uğraşamam diyerekten almadı.
Ben Petronas kullanıyorum bende ondan memnunum Motul'a göre kıyasladığımız da oldu Motulun eksiltme yaptığı araçta Petronas gram eksiltme yapmadı mesela. Benim aracın eski sahibi de arkadaşımdı Liqui Moly alıp koymuştu aracı aldığında onda ciddi eksiltme vardı bende tekrar Petronasa dönmek zorunda kaldım.
Sanırım yağların belli vizkozitede olanları belli marka yağlarda çok kaliteli oluyor. Eneos un 5/30 u Mobil ve Petronas'ın 10/60 ı gibi düşüncem bu yönde.
Eski Citroen'ci arkadaşlarımızdan bir geri dönüş geldi bugün. Kendisi 2006 model C5-II kullanıcısı. Göstergesinde yağ ısısı olanlardan. Aynen şöyle yazmış :

"Castrol 5 30 edge kullaniyorum. Yag yogun trafikte cok isiniyor. Petronas 5 30 kullananlarin yağ gostergesi ceyreği gecmiyor. Bir dahaki yag degisimde bende petronas kullanicam."
Yavuz Petronas çok bilinmese de Mercedes in Formula yağ geliştiricisi ve üreticisidir. Hatta Mercedes'in Petronas Edition diye ürettiği modeli bile var. MErcedes önceden Mobil ile anlaşmıştı Formula için ancak Mobil Mercedesin istediği özelliklerde yağı üretemedi daha sonra işi Petronas a devrettiler ve Petronas o problemlerin üstesinden geldi. Mercedes yıllarca Mobil ile çalıştığı halde Mobil Edition diye bir serisi yok ama Petronas tan oldukça memnun kalmış olmalı ki A45 AMG Petronas Edition diye bir seri üretti.
Konusunu da açmayı düşünmüyor değilim belgeseli çekildi Petronas fabrikasının dünyanın en büyük yağ üreticisidir yanlış hatırlamıyorsam 35 kilometre kare büyüklüğünde bir fabrikası var.
Bizim test ettiğimiz İmpreza da Motulun eksilttiği yağı Petronas gram bile eksiltmemişti. Lukoil kadar ciddiye alınması gereken bir marka da bence Petronastır.
Kesinlikle Özgür Hocam. Hatta Petronas çok daha büyük bir firma. Formula 1 ile oldukça ilgiliyim. Bu yüzden Petronas hep aklımın ucundadır. Lukoil ile Petronası birbirinden ayırt etmiyorum. Bir sonraki bakıma da onu kullanırız Gülücük
Formu araştırdım fakat motor yağları ile ilgili açılan bir konunun olmadığını gördüm. Eğer varsa lütfen yöneticiler konuyu silsin.

Şimdiye kadar neredeyse tüm araçlarımda Motul motor yağı kullandım ve herhangi bir sorun yaşamadım açıkcası. Sadece son aracımda zorunlu olarak Petronas marka motor yağı kullandım. Zaten kısa vadede motorda bir sorun yoksa farklarını hissetmek oldukça zor. Esas farklar yani kullanıcı gözüyle olanlar ekonomi, sessizlik ve performans olarak kendini gösterir ki birçok kullanıcı bunlarıda fark edemez. Benim için en başta gelen şey ise motorun uzun vadede ömrüdür. Yaklaşık 2 yıl aradan sonra tekrar Subaru sahibi olunca tüm Subaru sahipleri gibi aracım için en uygun ve en koruyucu yağı tekrar gözden geçirmek istedim. 

Bu konuda şuan Motulden sonra dikkatimi çeken iki marka mevcut bunlardan birisi Mercedes in yarişmalarda motorların ısı dayanımı ile ilgili problemini çözen ve hale neredeyse tüm servislerinde kullandığı Petronas, diğeri ise özellikleri oldukça etkileyici olan ve çok olumlu geri bildirimler alan Alman teknoloji ürünü Liqui Moly. Burada özelliklerinden ve kullanıcı yorumlarından dolayı Liqui Moly bana daha cazip gelmekte. 

Bu yağları kullanan ve tecrübe eden arkadaşlar yorumlarını yazarlarsa çok sevinirim. Teşekkürler.
Sayfa: 1 2 3