STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: 2015-2017 Dizel Forester - Alınır mı? Tavsiyeye ihtiyacım var.
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Herkese merhaba ve bilgi paylaşımı için şimdiden teşekkürler.

Karavan çekmek için aracımı değiştiriyorum. Almak istediğim araç 2.0 TD Otomatik Forester.
Aracı incelemeye başladıktan sonra tek kelime ile hayran oldum. İhtiyacım olan yüksek TORK ve yakıt ekonomisi. bu nedenle benzinli yerine dizel daha doğru bir seçim benim için.

Birkaç sorum olacak.
1.Genelde ilanda yer alan ve benim bütçeme uygun araçlar 140-150 bin km civarında. Bu beni tedirgin ediyor. Tedirgin olmalı mıyım? bu km'deki araçlarda ne gibi sorunlar yaşanıyor. ve bu km'de Dizel Forester alınır mı?

2. Normal kullanımda; günlük araç sabah 3 km, akşam 3 km yol yapacak. hafta sonları da 50-50 : 100 km civarı yol yapacak. Bu kullanım şeklinde DPF sorunları yaşanır mı? (sabah-akşam kullanımında yaşanır ama hafta sonu kullanımı bunu telafi eder mi?)
Karavan seyahatlerinde zaten DPF yakımını yapacaktır araç.

3. Olası DPF iptali sonrasında herhangi bir sorun yaşanıyor mu?

4. karavan çeken Subaru sahipleri de eksta bilgi paylaşırsa çok memnun olurum.
Merhaba Hakan Bey. Tüm sorularınızın cevapları ve fazlası aşağıdaki linkte mevcuttur.
http://subaruturkiyeforum.com/forum-suba...eller.html
(10-07-2025, Saat: 16:23)furtherquiterdeeper demiş ki: [ -> ]Merhaba Hakan Bey. Tüm sorularınızın cevapları ve fazlası aşağıdaki linkte mevcuttur.
http://subaruturkiyeforum.com/forum-suba...eller.html

teşekkür ederim.
1. Daha önceki dizel Forester'larda krank kırma olayı sıklıkla yaşandı. Yenilerinde sorun olmadığını söyleyen de var sorun olduğunu söyleyen de var. Sonuç olarak sık şehir içi kullanımında fazla sayıda rejenerasyon yapması, bazen de yarıda kalması dolayısı ile yağa mazot karışıyor bu da yağlanmanın sağlıklı olmamasına neden oluyor, yeni modellerde bu sorun çözülmüş değil.
2. Türkiye'de benim katılmadığım yaygın bir görüş var; otobanda yarım saat yüksek devirde kullanırsanız Dpf temizlenir. Bir yıldır aracın kurum seviyesini OBD cihazı ile takip ederek kullanıyorum, araç rejenerasyon işlemi yapmadığı sürece kurum yüzdesinin düştüğünü hiç görmedim. Bu konuda şu video ile aynı fikirdeyim. https://www.youtube.com/watch?v=-Za44EJUS4c . Araç yüzde 65 kurum seviyesine geldiği zaman rejenerasyona başlıyor ve bu işlem 12.5 dakika sürüyor. Eğer sizin yüzde 65'e geldiğiniz an şehirlerarası yola denk gelirse evet temizlenir, ancak zaten yüzde 10'da idi hafta sonu 50-100 km yaptınız, yüzde 40'a çıktı, size hiçbir faydası olmaz. Bir keresinde 300 km yol yaptıktan sonra evin kapısında rejenerasyon başladı, mecburen bi 10 km daha dolaşmıştım.

Bu arada ben şehir içi kısa mesafe kullanırsam 60 km.'de veya bazen daha az kmde yüzde 65'e kadar partikül filtresini dolduruyorum.

Belki diğer markalar yazılımsal olarak uzun süre uzun yol yapıldığını algılayıp DPF dolmasa dahi rejenerasyona başlatıyor olabilir ama benim kullandığım Subaru'da böyle değil.
(18-07-2025, Saat: 12:09)sereze demiş ki: [ -> ]1. Daha önceki dizel Forester'larda krank kırma olayı sıklıkla yaşandı. Yenilerinde sorun olmadığını söyleyen de var sorun olduğunu söyleyen de var. Sonuç olarak sık şehir içi kullanımında fazla sayıda rejenerasyon yapması, bazen de yarıda kalması dolayısı ile yağa mazot karışıyor bu da yağlanmanın sağlıklı olmamasına neden oluyor, yeni modellerde bu sorun çözülmüş değil.
2. Türkiye'de benim katılmadığım yaygın bir görüş var; otobanda yarım saat yüksek devirde kullanırsanız Dpf temizlenir. Bir yıldır aracın kurum seviyesini OBD cihazı ile takip ederek kullanıyorum, araç rejenerasyon işlemi yapmadığı sürece kurum yüzdesinin düştüğünü hiç görmedim. Bu konuda şu video ile aynı fikirdeyim. https://www.youtube.com/watch?v=-Za44EJUS4c . Araç yüzde 65 kurum seviyesine geldiği zaman rejenerasyona başlıyor ve bu işlem 12.5 dakika sürüyor. Eğer sizin yüzde 65'e geldiğiniz an şehirlerarası yola denk gelirse evet temizlenir, ancak zaten yüzde 10'da idi hafta sonu 50-100 km yaptınız, yüzde 40'a çıktı, size hiçbir faydası olmaz. Bir keresinde 300 km yol yaptıktan sonra evin kapısında rejenerasyon başladı, mecburen bi 10 km daha dolaşmıştım.

Bu arada ben şehir içi kısa mesafe kullanırsam 60 km.'de veya bazen daha az kmde yüzde 65'e kadar partikül filtresini dolduruyorum.

Belki diğer markalar yazılımsal olarak uzun süre uzun yol yapıldığını algılayıp DPF dolmasa dahi rejenerasyona başlatıyor olabilir ama benim kullandığım Subaru'da böyle değil.

2. maddede belirttiğiniz görüşe katılıyorum ancak bir ekleme yapmak istiyorum. Araç sadece aktif rejenerasyon yaparak kurumları temizlemez, yeterli egzoz sıcaklığına ulaştığında (400 derece ve üstü) ve bu sıcaklığı koruduğunuz sürece pasif rejenerasyon yaparakta kurumları temizleyebilir ancak bu tabi ki aktif rejenerasyon kadar hızlı olmaz. Egzoz sıcaklığını 400+ üstünde tutmak için otobanda 130 km ve üstü ve sürekli yükte (hafif rampa aşağı bile görse araç yükden düşüp sıcaklık hemen düşer) sürmeniz gerekir. Bu şekilde 1 saat sürüş yaparsanız %65 seviyesinden %15 seviyelerine rahatlıkla iner. Aksii taktirde dediğiniz gibi otobana çıkıp 90-100 km sabit sürmek ancak zamanı gelen aktif rejenerasyon işlemini tetiklemeye yarar.

Bir başka yazıda belirtmiştim yine belirteyim Japon ve Alman grubu dizeller ek katkı maddesi deposu olmayan sistemle sadece post enjeksiyon yaparak egzoz sıcaklığını yükseltip aktif rejenerasyon yapıyor. Bu da 10-15 dk süre 15-20 km.de mesafe alıyor. Fransız grubu araçlarda ek katkı maddesi kullanımı sayesinde aktif rejenerasyon işlemi 7-8 dk içinde bitiyor çünkü bu katkı 450 derecelerde bile partiküllerin yanmasını sağlıyor. Bu yüzden dpf koruyucu olarak satılan markalı (Liqui Moly, Tunap hatta PSA grubun kullandığı EOLYS sıvısı) katkısını haricen yakıt deposuna dozlayarak kullanırsanız sizde de uzun yolda özellikle pasif rejenerasyon erken başlar, kurumlar düşük sıcaklıklarda bile yakılır ve aktif rejenerasyon işlemi erken tamamlanır.

Yukarda bahsettiğim otoyolda pasif rejenerasyon işlemini ben Citroen aracımda çok kez şahit oldum. 130 km hızda yarım saat sürüş yapmak aktif rejenerasyon döngüsüne gerek kalmadan %50 seviyelerinden tamamen %0 seviyesine indirmeye yetiyor. Bunun avantajı şu araç ne kadar az aktif rejenerasyon yaparsa partikül filtresinin ömrü o kadar uzun olur. Ayrıca yağ seyrelmesi yaşanmaz.

Eğer dizel partikül filtreniz var ve uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız bir OBD cihazınız ve dpf durumunu takip edebilecek bir yazılımınız olması şart. Aksi halde başlayan aktif rejeneasyonları takip etmek, yarıda kesmemek çok zor.
Ben de çekme karavan ve çok km yapma planımdan dolayı aracımı satmaya ve dizel Forester almaya yöneldim. Foruma da bayağıdır uğramıyordum. Eminim ki önceden de konuşulmuştur, fakat tabi bir yandan da forumdaki dizel konulu içeriklere göz atacağım.
Sorum şu; ben günde şehir içi ama sabah akan trafik, akşam belki arada yoğunluk olmak üzere git / gel şeklinde 25-30 km yapacağım. Haziran ve sonrasında tatil nedeniyle en az 2 bin km yol ve çekme karavan planım var. Yaz sonrası da haftaiçi yine işe git gel ile haftasonları kamp, piknik vs nedenlerle en az 1-2 saatlik uzun yol planlarımız var.
Benim bu şekilde kullanımımda -inşallah temiz bir dizel denk gelirse- ve arada manuel moda alıp yüksek devirde 90-110 km gibi bir hız yaparsam, ki DPF, EGR, Turbo sağlığı için nette bir çok yerde bu tarz kullanım tavsiyeleri gördüm, bu şekilde sorun yaşama ihtimalim minimum olur diyebilir miyim?
Neden dizel? Çekme karavan planımız, benzinlilere oranla uygun ve çok olması, tork gereksinimi, XT'nin gözümü korkutması diyeyim gerekçe olarak...