Merhaba, 2014 forester benzinli aracımı bu hafta aldım. 150 binde lpg siz, ilk sahibinden aldım. Uzun zamandır istediğim bir araçtı. Beklediğimden biraz farklı deneyimlemelerim oldu, şehir içinde 10-11 litre yakıtı var. Şehir dışında ise İstanbul Antalya arası 8 litre yaktı. 100-120 hızlarda sakin kullanımda. Birincisi bu fazla geldi biraz bana. Diğeri ise, Özellikle yokuş çıkışında araç 4500-5000 devire vurup bağırarak hızını artırıyorki bu garip geldi bana, korumaya çalıştığım hız 120 130 max. Mesela 150 ile giderken rahatsız edici bir motor sesi ve rüzgar sesi var. Daha önce 2010 legacy kullanmıştım. Onda böyle bir şey yaşamadım. Bu araç pek asfalta uygun mu değil yoksa benim Aracım da mı sorun var. Alırken subaru ustasına göstermiştim, arabanın sorunsuz olduğunu söyledi.
Hayırlı olsun. Aracınız atmosferik mi (150 HP) yoksa turbo mu (240 HP)? 150 HP motor o kasaya biraz az geliyor sanki.
Yakıt olarak uzun yolda şu an sahip olduğum legacy ile aynı motor ve şanzımana sahip olan forester İn daha fazla yakması rüzgar direncinin yükseklikten dolayı fazla olmasındandır. Şehir içi aynı yakar zaten. Ama uzun yolda ben legacy de tek sürücü ve boş bagajla 5.6 lt yakalayabilir, 4 kişi ve full bagajla 6.4 lt ortalamam var kışlık lastikle dolu araç 7-8lt arası değişiyor. Forester için 8 lt çok makul çünkü bir alt kasası uzun yolda 8-9 hatta 10lt yi görüyor şehiriçi 13ten aşağı da düşmüyor. Ben şikayet edilecek bir yakıt tüketimi göremiyorum. Ama daha da düşürülebilir mi derseniz düşer düzgün lastik, doğru yağ, doğru kullanım mesela hız sabitleyiciyi yokuşlarda devre dışı bırakıp gazı ayakla sabit tutmak çok etkili, yavaşlatmak için fren yerine önce F1 kulakçıklarla motor freni yaptırmak da çok etkili ani hızlanmalardan kaçınmak da çok etkili bu motor ve şanzıman dip gazı pek sevmiyor tüketim arttığı gibi istediğiniz tepkiyi de vermez gazı yavaş yavaş ezmek daha iyi sonuç veriyor. Bunları da deneyin derim. Bu kasa forester la daha düşük tüketim yakalayabilenler var. Zaten sizin kadran da gördüğünüz 130 aslında 120 çünkü kadran sapması da var gps le ya da hız gösteren navigasyon ile takip edin anlarsınız.
Forester için 2.0 - 150hp son derece yetersiz bir motor malesef.
Yakıtınız normal, ses ve diğer sorunlar malesef bu aracın gerçeği...
2010 model 150hp Forester'ı sırf bu yüzden satmıştım. Tabiri caizse yaktığı kadar gitmiyordu
Şuanda hem şehir içi hem de şehir dışı ( ekstra gazlamamak kaydıyla

) 2010 model 2.5XT ile daha az yakıyorum.
@
tolcetinkaya neyle neyi kıyas yapıyoruz, 2.5 xt yle arasında 90 beygir var. Bizim camiada bu kıyasla araçların kullanıcı gözündeki değerini bitirdi. 1.5 impreza yı 2.0 xt yle kıyaslayan sti la kıyaslayan var. Biraz denklik gözetirsek bence mantıklı olur. Aynı motor aynı beygir farklı modellerde yorumlanabilir. Farklı şanzımanları da kıyaslayalım da elma armut kıyasıya girmesek bence iyi olur. Arkadaşın aracı normal de gayet atik pratik bir araç. Senin sattığın 2010 forester da çok değişken bir araç mesela. 5 ayrı kişinin aracını kullandım 2008 2010 arası 2.0 forester hepsi farklıydı. Kaynıma aldığımız forester hayvan gibi gidiyor, başka bir arkadaşta vardı dehşet yakıyordu yaktığı kadar gitse uçardı yani. Birinde alt devirler çok ölüydü. Bir tanesini 3-4 hafta önce düzelttik katalizörler gitmişti. Bence çoğunda katalizör sıkıntısı var bu araçların.
Araçlarınız kafa tarafından kükrüyor da egzos sessiz ise korkun derim
Benzinde binenler daha da korksun çünkü pandemi diye başlayan süreçten bu yana benzinlerin oktan düştü paso egzos ve katalizör sıkıntısı yaşayanlara dolu sanayi. LPG de de performans sıkıntısı var ve çok yakıyor araçlar çünkü kışın %50-%50 kullanılan bütan propan karışımı önceden %70-%30 a dönerdi yazın. Artık dönmüyor sanki LPG eskisi kadar yazın yolyaptırmaz oldu. Ama benzin artık motoru rahatlatsada düşük performans ve katalizör sıkıntıları baş gösterdi. Egzoscum da diyor hocam eskiden katalizör için bu kadar gelen giden yoktu diye.
Selamlar,
Ben konuya basit şekilde bakıyorum. Kıyastan ziyade kısaca demek istediğim Forester'ların min. motor hakkı yılına göre 2.0 turbo veya 2.5 turbo.
Söylediğim konu tamamen ne verip aldığınız alakalı...
Misal dizel Forester'lar da verimlilik açısından çok başarılı ancak onda da diğer teknik / kronik sorunlar olabiliyor.
Hayırlı olsun yeni aracınız, kazasız belasız güzel günlerde kullanın.
Yakıt normal gibi. Uzun yolda daha düşük olabilirdi. Gidilen güzergaha göre değişiyor gerçi. Daha iki gün evvel Ankara-Samsun-Ankara yaptım, gidişte 7 litre yakan araba dönüşte 8,5 litre yaktı mesela.
Yalıtım konusunda ben de vasat buluyorum Foresterları. Japonlar yalıtımsızdır diyoruz eyvallah ama mühendisliğiniz de mi vasat arkadaş! Aynı model yılındaki Honda CRV'ler çok daha iyi bu konuda, Japonsa o da Japon

Sunrooftan ve ön cam kenarlarından iyi ses alıyor maalesef!
Aracınız hayırlı olsun. Kazasız belasız günlerde kullanmanızı dilerim.
Ben bu tip yakıt tüketimi sorularına cevap verirken uzun yıl ve km.lerce kullanmış ve istatistikleri düzgün tutmuş verileri referans almayı tercih ediyorum. Bu anlamda da hem kendi kullandığım hem de dünyada pek çok kullanıcısı olan
www.spritmonitor.de sitesindeki güvenilir kullanıcıların verilerine bakıyorum.
Bir örnek mesela:
https://www.spritmonitor.de/en/detail/627077.html
Burdaki veriler yol bilgisayarı değil gerçek depo ölçümleri olduğunu da eklemek isterim. Buradan gördüğüm kadarıyla uzun yolda da kullanmış bu arkadaşın 7.5'dan aşağı değer yok. Siz de 8 civarı elde etmişsiniz. Çok kassanız bile 7.5 uzun yolda görebileceğiniz en düşük değer gibi duruyor. Bu arkadaşın mesela 75.000 km.de elde ettiği ortalama yakıt tüketimi 8.76 lt ve bunun da %43'ü uzun yol (motor way olarak işaretlemiş)
Özetle yakıt verilerinize göre aracınızda anormal bir durum yok. Diğer Forester kullanıcılarının da ortalama yakıt değeri bu civarlarda bu sitedeki verilere baktığımızda gördüğüm bu.