STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Onarımdan Sonra 5 yıldız Korunuyor mu??
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
http://www.met-teknik.com/haber.php?detay=5

"EuroNCAP'da 5 yıldız almış bir araca sahipsiniz... Varsayalım ki kaza yaptınız ve aracınızın güvenli oluşu sayesinde kazadan yara almadan kurtuldunuz. Aracınızı yetkili servisinizde yada özel bir hasar onarım merkezinde onarttınız. ARACINIZIN ONARIMDAN SONRA DA 5 YILDIZ KORUMA SAĞLAYACAĞINA İNANIYOR MUSUNUZ" şeklinde faydalı bir konu...

Xiaomi & Subaru
Olması gereken şekilde onarım yapan veya bu bilinçte olan kaç insan var acaba? Ülkemizde yapılan onarımların bu seviye ve bilinçte olduğunu sanmıyorum açıkçası.
Sanayide sanayi usulü toplanirsa en az 2 yildiz düşer. Ama orjinal malzeme ile hava yastigi vs adam gibi usulune uygun toplanirsa belki bir yarim yildiz ancak düşer.
Daha önce 5 yıldız almış olan bir araç son düzenlemelerle kaza yapmasa dahi 5 yıldızın altına düşebilir. Her sene yeni bir güvenlik isteri çıkıyor çünkü.
Diğer yandan NCAP 5 yıldız verirken arkadan alınan darbeleri dikkate almaz. Bu yüzden arkadan alınan darbelerin 5 yıldıza bir etkisi yoktur. (Belki ileride 6 yıldız falan çıkarırlarsa o zaman olur)
Son olarak, Türkiye'de hava yastığı patlayan araçlar çoğunlukla ağır hasarlı, bazen de pert olduklarından yalap şalap araba toplanırken maliyetten kaçmak için hava yastıkları takılmamaktadır. O yüzden bırakın 5 yıldızı bu tip araçların satın alınması bile potansiyel olarak tehlikelidir.

https://www.nhtsa.gov/ratings
Gözünüzden kaçan bir nokta var arkadaşlar. Türkiyede kullanılan araçların %90ı ithal %10 uda demonte olarak gelip bizde birleştiriliyor. Biz daha kendi aracımızı üretemedik. Bunun konuyla alakası nedir derseniz ülkemiz araç satışlarında araç üreticisinden çok daha fazla para kazanmaktadır. Bunun hesabını şöyle yapalım 100 bin liralık bir aracı vergisi ödendiğinde 171 bin liraya - 1.6-2.0 cc arası 100 bin liralık bir aracı 224 bin liraya - 2.0 cc bir aracı ise 289 bin liraya alıyoruz (!) daha doğrusu gücü yeten alıyor diyelim. Bu durumda bu araç fiyatlarının vergisinin Avrupa Amerika ve Japonya gibi boyutlarını düşünmüyoruz. Yurtdışında araçların yıldızına bakılmaksızın bu araçlar hurdaya gidiyor. İkinci el araç alırken lüks araçlara ödenen fiyatlara bizde Tofaş alıyorsunuz. Genellikle adamların araçlarla aralarında duygusal bir bağ yoksa bizdeki gibi hurda kıvamına gelmiş araçların gözünün yaşına bakılmıyor. Bu durumlar bizde geçerli ben çok gördüm sanayide kendi kaportacımın iki araçtan bir araç yaptığını gördüm bir ara bir Corolla almıştı önü vardı sadece sonra bir ara bagaj kısmını aldı birleştirdi topladı sattı. Hatay Antep gibi yerlerde 3-4 araçtan bir araç yaptıkları da bilinen bir gerçek.
Ha bu kadar laftan sonra dış kaporta hasarıyla aracın yıldızı düşmemeli şasi direk tavan taban eğildiyse o zaman yıldızın dayanıklılığı tamamen yapılan işçilikle alakalı bence.
Hatta bu konu ancak bizim gibi otomobil konusunda dışa bağımlı ülkelerde tartışılır daha da kimse tartışmayı bırak düşünmez gibime geliyor.
@Cherkess ozgur abi olaya noktayi koymus
Hep merak ettiğim bir konuydu.. Teşekkürler.