STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: 2006 Impreza 2.0R A/F Sensör Problemi
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Merhaba arkadaslar, benim Subaru’nun A/F (hava-yakıt) sensörü meselesi beni dert sahibi yaptı ama sonunda olayı çözdüm, mevzu tamamen 'beyinde' (ECU) bitiyor olabilir.

Başta araba P0032 hatası veriyordu ve diagnostikte değer 2.155V’da çakılı kalmıştı, hiç oynamıyordu. Ben de başladım kurcalamaya:

Tesisat ve Şaseler: Önce şaselerden şüphelendim. Aküden gövdeye, motordan şaseye ne kadar kablo varsa hepsini söktüm, zımparaladım, geri taktım. Hatta yetmedi, aküden motora ek şase kablosu çektim. Ama baktım ki voltaj hala olması gerekenin altında kalıyor.

Röle ve Sigorta: SBF-5 sigortasını ve ısıtıcı rölesini kontrol ettim. Röleyi söküp köprü yaptım ama sensöre giden voltaj hala düşüktü.
Sensör Değişimi: 'Sensör kesin bozuk' dedim, gittim orijinal Denso marka yeni sensör aldım, taktım. Ama yine aynı; 2.155V sabit, hata kodu P0032 gitmiyor.

Bypass Testi: İşin en can alıcı noktası burasıydı. Sensörün ısıtıcı eksi ucunu ECU’dan ayırıp doğrudan aküye bağladım (bypass ettim). Yani sensörün ısınması için gereken 14V'u kendi ellerimle verdim. Multimetreyle ölçtüm, elektrik cayır cayır gidiyor ama gel gör ki bilgisayardaki o 2.155V değeri milim oynamadı!

Sonuç olarak durum şu: Sensör yeni, tesisat sağlam, ısıtıcıya tam güç veriyorum ama arabanın beyni (ECU) bu sinyali okumuyor. Muhtemelen eski sensör bozulurken sinyal hattına yüksek voltaj gönderdi ve ECU’nun içindeki o hassas sinyal işleme katını (dirençleri veya o meşhur Op-Amp entegresini) yakmış olabilir.

Boyle bir problemle karşılaşan, duyan, gören, çözümü bilen varsa yorumlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
Çok ilginç bir durum. Çözümü varsa ben de merak ettim.
[Resim: MG-20260308-134737-edit-1915846609036.jpg]

Ecu'daki bir kaç direnç ve çip üzerinde multimetre ile yaptığım ölçümlerde bu arkadaş kusurlu görünüyor. Önce orta ayakla sağdakini ölçtüm 1573 gösteriyor, olması gerekenden yüksek bir değer, sonra kırmızı ile siyah uçları yer değiştirip aynı ayaklardan ölçtüm 854 gösteriyor ki normalde sağlıklı çalışıyor olsa değer göstermemesi gerekiyor. Zaten fotoğrafta da belli üzerindeki koruyucu vernik baloncuk yapmış muhtemelen bir sebepten çok ısındı ve içerisinde yalıtkanlığı bozuldu iki yönlü akım geçiyor. Şimdi bir beyinciye gidip sağlamasını yaptırmam, bu ve bunun gibi daha varsa sorunlu parçaları değiştirmem gerekiyor. Inşallah elim cebime giderken üzmeyecek şekilde çözülür. Durumun gidişatına göre burada güncellemeler yaparım, belki bir başkasının başına gelirse benim yaşadıklarımdan görsün.
Resim görüntülenmiyor, bir problem var galiba
[Resim: IMG-20260308-134737-edit-1915846609036.jpg]

Fotoğraf silinmiş. Tekrar yükledim. Bu sorunla uğraşırken kazaya karıştım, bunu çözmek vakit alacak.
Çok geçmiş olsun
(12-03-2026, Saat: 09:54)madanadam demiş ki: [ -> ]Çok geçmiş olsun

Teşekkürler

[Resim: IMG-20260309-184423.jpg]
Stoplar hasarlı değil galiba
[Resim: IMG-20260310-124029.jpg]

Sol stop camı kırık, iki tarafın ayaklarında kırık var. Bagaj kapağı alt sağ köşesinde içeri doğru yamulma var. Büyük göçüğü içeriden dokunarak düzelttim ama tampon ve diğer yerlere dokunmadım karşı tarafın hasarı karşılamasını bekliyorum uğraşmaya gerek yok. Kamera kayitlarim vardı ancak ertesi gün baktığımda eski kayıtların üzerine çoktan yeni kayıt yazilmisti. O anda o kayitlari kilitlemek aklıma gelmedi. Fotoğraflarla ve tutanakla idare edeceğim.