STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: EE20 Subaru Dizel Motorlarda Isıtma Buji Arıza Çözümü P1380 P1382
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Şükür henüz karşılaşmadım ama olaki birisinin ihtiyacı olur diye test edilmiş çözümü buraya not düşüyorum.
Aşağıdaki videoda çözümü görebilirsiniz.

https://youtu.be/FgbWdXcbmn4

Yapılan işlem sırasıyla şöyle:
1-Bujilerin kablosu sökülüp dirençleri ölçülür.

2-Hangi buji arızalıysa onun kablosu takılmaz. Sağlam bujilerin kabloları takılır.

3- Videoda görülen buji sigortası yenilenir.

4- Arıza kodu silinir. Silmek için gerekli OBD2 yoksa, akü sökülüp 30 dakika beklenir. Akü takılır, arıza kodu bu sürede silinmiş olur.

İlgili arıza kodları P1380 ve P1382 ’dir. Bu kodlarla birlikte P0219 arıza kodu verse de, buji sorunu çözümü ardından problem çıkmayacaktır.
Elbette bu çözüm arızalı bujiyi söküp yenilemek değil. Ne var ki, bujiyi sökmek riskli bir işlem ve ustalar sökmeğe pek yanaşmıyor. Bujinin kırılıp yanma haznesine düşme riski var ki çözümü yoğun emek, zaman ve doğaldır işçilik maliyeti var.
Kullanıcı yorumlarında çok soğuk olmayan iklimlerde bujinin o kadar da gerekli olmadığı şekilde. Ayrıca 4 tane buji olduğundan sağlam olanlar yeterli olmakta.
Umarım kimsenin ihtiyacı olmaz ama ihtiyaç olursa denenmiş çözümü bu.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Olaki ısıtma bujisini sökmek zorunda kaldınız, aşağıdaki gönderide yazar bujileri nasıl söktüğünü anlatmış.

Yazılana göre 25 Nm ve ötesi kuvvetin bujileri kırabileceği, bu sebeple 20Nm’ye ayarlı bir tork anahtarı ile açılmağa çalışılmalı. Açılmıyor ise buji diplerine çözücü yağ sıkıp 20Nm’de açılasıya kadar çözücü yağa devam etmeli imiş. Öneren kişi, çözücü yağ olarak aseton ve fren hidroliği yağı kullanmış. Bu karışımı günde iki kez buji kenarlarına damlatarak bir hafta kullanmış. (Süreyi belirleyen şey, bujinin 20 Nm kuvvetinde sökülebileceği vakte gelmesi, daha erken veya daha geç gelebilir. Sıkışan bujiye yağ karışımı ne kadar sürede etki edebilirse artık)

Başka bir yerde çözücü olara ATF yağı ve selülozik tiner karışımı okumuştum. Buji için değil genel amaçlı. Bu karışımı wd40’dan daha iyi diye önermişti öneren paslı somunları sökme konusunda.

[Resim: 943c099a7d12fddd0470a1989c253fbd.png]

Teşekkürler Nuri hocam. İnşallah gerek duymayız ama duyarsakta işlemin nasıl yapılacağı belli
Teşekkür ederiz Subaru dizel işlerine bayağı hakim oluyoruz sayenizde.
Yardımcı olabiliyorsak ne mutlu bize.

Şuan bu sorun bende var. Usta sökersem kırılabilir, araba 1 hafta yatar, sökmezsem ışık yanar sürersin dedi. Şans işi deneyelim mi dedi yok dedim. 2 gün sonra Dalyan'a gideceğim. Bakımları yaptırdım, artık bujilere bir çözüm bulacağım. 4 gün önce yeni teyp taktım. Akü kutup başını sökmüstüm. Çok beklemeden taktım. Çok kısa bir süre sonra ışık yandı. Şimdi yine söktüm ve sabaha kadar bekleyeceğim. Umarım ışık söner ve dönene kadar yanmazGülücük
(10-04-2022, Saat: 14:33)muallim54 demiş ki: [ -> ]Teşekkürler Nuri hocam. İnşallah gerek duymayız ama duyarsakta işlemin nasıl yapılacağı belli

Evet forumdaşlar her ne kadar gerek duymayız diye niyazımız olsa da p1380 hata kodlu ısıtma bujisi uyarısını aldım. Tabi bu uyarıyı alalı bir yılı geçmişti. Yaşadığımız coğrafi iklim gereği ısıtma bujisine gerek duymadığım için obd cihazından hata kodunu sile sile devam ettim. Zira buji maliyetli olmasa da olası çıkarırken kırılması sonucu motor açmaya kadar giden maliyet korkusu ile devam ettim. 

Bu başlık altındaki çözüm yolunu tabiki ustalarımız pek olası bulmadı. Buji arızalı ise o lamba yine yanar dediler. Geçen hafta viskoz bakımı yaptırırken İzmit oto teknikte orijinal cihazla bakınca hangi bujide hata olduğunu göstermeyince - Orijinal  cihazda bakınca bozuk buji 1. , 2. diye yazıyormuş -ustalar hiç sökmeden sigortayı kontrol ettiler ve sigortayı değiştirdiler. 10 gün geçti ve şu ana kadar hata vermedi. İnşallah bir sigorta ile atlattık. 
Her zaman çözüme en kolay yoldan başlamak gerek.
Herkese arızasız sıkıntısız sürüşler dilerim. 
Not: Bu arada subaru yetkili servislerinde bakım kampanyası var. Bakımda 1 litrelik yağ hediye. Yine boyun yastığı hediyesi de var.
Bu kadar ucuza atlatmışsın, çok geçmiş olsun Mesut hocam.