İnternet üzerinde bu konu ile alakalı pek çok başlık var aslında. Ben de dizel Forester (2011 Euro5 Motor) kullanıcısı olarak görüşlerimi paylaşmak istedim. Aracı aldığımdan beri OPET, BP, TECO ve son olarak TOTAL'den depoyu tam doldurarak kullandım.
Aracı ilk aldığımda Bursa-Niğde arası yapacağım için ilk olarak OPET'den yakıt alarak yola çıktım. Net olarak ölçmedim fakat o depo ile 900KM'den fazla yol yaptım (3 Kişi, dolu bagaj , 6.4 lt ortalama). Daha sonra arkadaşımın tavsiyesi ile bu sefer BP'den yakıt alarak Niğde-Konya-Afyonkarahisar-Kütahya-Bilecik güzergahında 750KM kadar kullandım (Tek kişi, 5.4 lt ortalama). Bir miktar şehir içi kullanımı da var ama kabaca depoda 10 lt kadar yakıt kaldı. Üzerine daha sonra TECO'dan tekrar doldurup Bilecik-Eskişehir-Ankara-Aksaray-Niğde güzergahında kullandım (Tek kişi, 5.8 lt ortalama). Açıkçası TECO çok aşına olmadığım bir marka fakat babam sürekli kendi 1.6 Doblosunda kullandığı ve bir sorun olmadığını söyleyince, bir de fiyatı diğer firmalara göre 30 kuruş daha ucuz olunca

gözü karartıp aldım. Aşağı yukarı yine 900 KM den fazla kullandıktan sonra yakıt ışığı yanınca bu sefer de TOTAL'den excellium dizel aldım.
Açıkçası performans kıyaslaması yapacak bir tecrübem yok (ilk aracım). Ayrıca da çoğunlukla uzun yol olduğu için, araç 2.0 olduğu için ve de yoldaki hız sınırlamaları olunca performans açısından farklı bir durum görmedim. Fakat konu sabah çalışmaları ve ses olunca gayet farkedilir bir durum var.
OPET ve BP arasında ses ve sabah ilk çalışma açısından çok bir fark görmedim. Ses olarak yaklaşık aynı seviyede idiler.
TECO ilk ikisine nazaran hem sabah ilk çalışmada hem de motor ısındıktan sonra daha gürültülü idi ama kullanım açısından bir fark yoktu (en azından ben farketmedim)
Gelelim TOTAL Excellium dizele. Arabanın çalışması değişti desem yalan olmaz. Bariz şekilde hem sabah çalıştırmalarında hem de daha sonrasında daha sessiz, homurtusuz bir araç haline geldi. Bildiğin tatlı tatlı çalışan bir araç oldu. Yakıtın bu kadar karakteristik bir değişim sağlayacağını düşünmezdim. Neticede tüm firmalar aynı rafineriden alıyor aşağı yukarı.
Özetle bundan sonra TOTAL kullanmaya devam ederim. Bir ara denk gelirse SHELL'i de denemeyi düşünüyorum.
Bence aracınıza TECOdan almayın eğer gürültülü çalışıyor ise. Uzun vadede motora büyük zararlar verebilir.
Faydalı bir konu olmuş@
muuzoo .Gittiğiniz yol mesafesi km/lt olarak gözleminiz nedir.Onu tam anlayamadım.Total en beğendiğiniz.Gittiğiniz mesafede fark ettimi
(03-03-2018, Saat: 15:15)Praxis demiş ki: [ -> ]Faydalı bir konu olmuş@muuzoo .Gittiğiniz yol mesafesi km/lt olarak gözleminiz nedir.Onu tam anlayamadım.Total en beğendiğiniz.Gittiğiniz mesafede fark ettimi
İlk yolculuk Bursa-Bilecik-Eskişehir-Ankara-Aksaray-Niğde yolculuğu 3 kişi ve dolu bagajla 6.2 ortalama ile alındı. Daha sonraki Niğde-Konya-Afyon-Kütahya-Bilecik yolculuğu 5.4 ortalama ile gidildi. 3. yolculuk Bilecik-Eskişehir-Ankara-Aksaray-Niğde ise 5.8 ortalama ile gelindi. TOTAL'i yeni aldım sayılır o yüzden net bir oran veremiyorum henüz.Sizin yorumunuz üzerine ilk mesaja ortalama yakıt tüketimlerini ekledim. Hız genelde 110-120 aralığında kullanıldı.
(03-03-2018, Saat: 15:14)adem61 demiş ki: [ -> ]Bence aracınıza TECOdan almayın eğer gürültülü çalışıyor ise. Uzun vadede motora büyük zararlar verebilir.
Ailem ufak bir ilçede fazla bir istasyon yok yakıt alınabilecek. Babam da bir sorun yok deyince (en azından onun doblo için

) uzun yolda çoğunu yakacağım için almıştım ama bir daha yakıtım azalırsa ilçeye 30-40 km kala bir total istasyonu var, oradan alıp devam ederim.
Eline saglık faydalı paylaşım olmuş
Sevgili Mehmet kardeşim faydalı bir paylaşım olmuş teşekkür ederim. Ben de sizinle birebir aynı motoru Subaru Outback aracımda kullanıyorum. Ne yalan söyleyeyim bırakın TECO'yu Aytemiz'den yakıt almaya bile çekiniyorum daha doğrusu indirimli yakıt gördüm mü o istasyona girmem. Ben ya Opet ya da Shellden yakıt alıyorum. Bariz olarak Shell yakıtı daha sessiz çalışıyor. Ayrıca benim aracımda DPF ve kat iptal olduğu için dipgaz bindirmede arkadan dumana bakarım genelde. Bariz şekilde Shell.de daha az özellikle motorun ısınması dışında yağ sıcaklığının da arttığı durumlarda duman hiç yok. Gerçi en son Ankaraya gittiğimde boş katalitik kazanı içine tel filtre koydurdum. Dumanı ve rölanti çalışma sesi epeyce kesildi. Total Trabzon'da çok yaygın değil ancak bir kez almıştım ve memnundum. Özellikle Citroen kullanırken alırdım ve bariz fark vardı OPET ile.
Not : Ben yakıt tüketimi verilerimi (hem yol bilgisayarı hem de reel tüketim olarak) şu adreste takip ediyorum.
https://www.spritmonitor.de/de/detailans...34928.html
Bu arada 2.0 boxer dizelin yakıt tüketimi olarak neler yapabileceğine dair bir görüntü ancak Maşallah demeyi unutmayalım lütfen.
![[Resim: tXT9M1q.jpg]](https://i.imgur.com/tXT9M1q.jpg)
Ben de görüşlerimi yazayım. Daha önce forumda da ifade etmiştim aslında. Opet'ten benzin aldım.Motor arıza ışığı yandı. Tesadüf müdür acaba dedim. Araştırdığım forumlarda da benzer şeyler çok olmuş. Sonrasında Shell'den benzin aldım. Üstüne 1000 km kadar gittim bir sıkıntı olmadı.Şu an benzini Shell'den LPG'yi PO'dan alıyorum. Bu arada Total Excellium'un methini ben de çokça duydum. Bir ara onu da deniyeceğim.
(03-03-2018, Saat: 18:26)YAVUZ BAHÇEKAPILI demiş ki: [ -> ]Sevgili Mehmet kardeşim faydalı bir paylaşım olmuş teşekkür ederim. Ben de sizinle birebir aynı motoru Subaru Outback aracımda kullanıyorum. Ne yalan söyleyeyim bırakın TECO'yu Aytemiz'den yakıt almaya bile çekiniyorum daha doğrusu indirimli yakıt gördüm mü o istasyona girmem. Ben ya Opet ya da Shellden yakıt alıyorum. Bariz olarak Shell yakıtı daha sessiz çalışıyor. Ayrıca benim aracımda DPF ve kat iptal olduğu için dipgaz bindirmede arkadan dumana bakarım genelde. Bariz şekilde Shell.de daha az özellikle motorun ısınması dışında yağ sıcaklığının da arttığı durumlarda duman hiç yok. Gerçi en son Ankaraya gittiğimde boş katalitik kazanı içine tel filtre koydurdum. Dumanı ve rölanti çalışma sesi epeyce kesildi. Total Trabzon'da çok yaygın değil ancak bir kez almıştım ve memnundum. Özellikle Citroen kullanırken alırdım ve bariz fark vardı OPET ile.
Not : Ben yakıt tüketimi verilerimi (hem yol bilgisayarı hem de reel tüketim olarak) şu adreste takip ediyorum.
Bu arada 2.0 boxer dizelin yakıt tüketimi olarak neler yapabileceğine dair bir görüntü ancak Maşallah demeyi unutmayalım lütfen.
Hocam gerçekten çok iyi değerlere ulaşmışsınız. Benim bu konuyu asıl açma nedenim tüketim değildi aslında. Netice de her halükarda biniyoruz araca

Beni şaşırtan yakıtın motor davranışını bu kadar değiştirmesi oldu. Hani deniyor ya aynı rafineriden alıyor firmalar temelde hepsi aynı yakıt diye. Demek ki işin içinde firmaların kendi katkıları olunca durum değişiyormuş.
(04-03-2018, Saat: 12:14)muuzoo demiş ki: [ -> ] (03-03-2018, Saat: 18:26)YAVUZ BAHÇEKAPILI demiş ki: [ -> ]Sevgili Mehmet kardeşim faydalı bir paylaşım olmuş teşekkür ederim. Ben de sizinle birebir aynı motoru Subaru Outback aracımda kullanıyorum. Ne yalan söyleyeyim bırakın TECO'yu Aytemiz'den yakıt almaya bile çekiniyorum daha doğrusu indirimli yakıt gördüm mü o istasyona girmem. Ben ya Opet ya da Shellden yakıt alıyorum. Bariz olarak Shell yakıtı daha sessiz çalışıyor. Ayrıca benim aracımda DPF ve kat iptal olduğu için dipgaz bindirmede arkadan dumana bakarım genelde. Bariz şekilde Shell.de daha az özellikle motorun ısınması dışında yağ sıcaklığının da arttığı durumlarda duman hiç yok. Gerçi en son Ankaraya gittiğimde boş katalitik kazanı içine tel filtre koydurdum. Dumanı ve rölanti çalışma sesi epeyce kesildi. Total Trabzon'da çok yaygın değil ancak bir kez almıştım ve memnundum. Özellikle Citroen kullanırken alırdım ve bariz fark vardı OPET ile.
Hocam gerçekten çok iyi değerlere ulaşmışsınız. Benim bu konuyu asıl açma nedenim tüketim değildi aslında. Netice de her halükarda biniyoruz araca
Beni şaşırtan yakıtın motor davranışını bu kadar değiştirmesi oldu. Hani deniyor ya aynı rafineriden alıyor firmalar temelde hepsi aynı yakıt diye. Demek ki işin içinde firmaların kendi katkıları olunca durum değişiyormuş.
Evet kesinlikle firmaların katkıları motorun davranışına etki ediyor.
MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Biz gemi isleri ile ugrastigimizdan biliyorum.poas ve aytemizin mallari ayni gemide ayni ambarda geliyor. dediginiz gibi katkilarda is degisiyor.hepsi farkli oranlarda farkli katkilar kullaniyor.sonuc? Ben aytemizden zorda kalmadikca yakit almam