Merhaba değerli forumdaşlarım. XV sahiplerinin çoğunun şikayetçi olduğu ve artırmak istediği motor gücü konusunda biraz araştırma yaptım. Türkiye'de önerilen KN kutu içi filtre, gaz tepkime cihazı ve az da olsa chip tuninge ilave olarak yurt dışındaki Subaru XV forumunda ilginç bilgilere rastladım. (Çok pahalı bir seçenek olan turbo konusuna girmiyorum)
XV'lerin fabrika çıkışı yakıt pompaları 170-210 LPH aralığında çalışıyormuş. Bunun sebebi muhtemelen yakıt ekonomisi. Ancak bir XV sahibi orijinal yakıt pompasını 320 LPH kapasiteli AEM pompa ile değiştirmiş. Bahse konu pompa diğerinin yerine tam oturuyormuş ve performansı oldukça etkilemiş. Bir başkası WALBRO GSS342 kit takmış. O da çok memnun kalmış. Demem o ki eğer performans sizin için yakıttan daha önemliyse yakıt pompanızı büyüterek ciddi bir ilerleme kaydedebiliyorsunuz. Bunu KN kutu içi filtre ve chip tuning ile birleştirdiğinizde daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz diye düşünüyorum. Eminim bu konuyu araştıran hatta deneyen başkaları da vardır. Onların da bilgi ve tecrübelerini alabilirsek mevcut ve müstakbel XV sahipleri için iyi bir seçenek yaratmış oluruz kanaatindeyim.
İngilizcesi olanlar için linki aşağıda:
https://www.subaruxvforum.com/threads/bi...mp.116554/
Elinize sağlık
Sadece ufak bir dipnot düşeyim, ilgili forumda gecen konu 2.0 xv'ler için, yani FB20B motorlar ( yada FB20D +18) icin.
Ulkemizde FB16 lar mevcut. LPH degerleri değisecektir, uygun kitler de.
Ancak aynı mantık uygulanabilir tabi ki, arastirilmasi denenmesi gerek.
(05-11-2020, Saat: 14:29)BerQue demiş ki: [ -> ]Elinize sağlık
Sadece ufak bir dipnot düşeyim, ilgili forumda gecen konu 2.0 xv'ler için, yani FB20B motorlar ( yada FB20D +18) icin.
Ulkemizde FB16 lar mevcut. LPH degerleri değisecektir, uygun kitler de.
Ancak aynı mantık uygulanabilir tabi ki, arastirilmasi denenmesi gerek.
Raci ustayla bu konuyu biraz irdelemek lazım. Bizim aklımıza gelmeyen şeyler söyler belki. Ben daha geçen gün görüştüm ama o zaman bu konu ortada yoktu. Yakında Arıcan'a giden olursa bir sorsun bakalım ne diyecek?
Yani bence de xv ciler artık ufak ufak motorla performansla oynamaya başlasınlar

sanayide sadece bakımdan bakıma görüyoruz arkadaşları
hayalleri yikmak istemem ama atlanilan nokta oldugunu dusunuyorum.
AFR - Air-Fuel Ratio.
Pompayi buyuterek, saatte pompalanmasi istenen yakit miktarini arttirabiliyorsunuz. Hatta biraz daha ugrasilirsa saatte 1000lt lik pompada uygulayabilirsin.
sorun surda. benzin miktarini arttirirken(istedigin kadar), hava miktarini nasil arttiracaksin?
Cevabi basit: Turbo / Supercharge.
Atmosferik motorda, motorun alacagi hava miktari belli. cunku hava basinci "dogal" yollarla motora giriyor. demem su ki, motoru deniz seviyesinde bir yerde bu sekilde ayarladiniz diyelim. Ankaraya gidince yani rakim yukselince ne yapacaksiniz? veya Erzurumda? bagaja birde oksijen tupu koymak gerekecek. nefes darligi cekecek araca mudahale icin.
Benim armosferik aracım olsa, garantisi de geçmişse, hiç vakit kaybetmeden Ankara Polatlı'da İmpreza Harun'a götürürüm (Speedgarage adında bir servisi vardı galiba). Adam 1.6 ve 2.0 Imprezaları turbolamaktan normal bakım yapmaya fırsat bulamıyor. Sosyal medya hesaplarını bir takip edin isterseniz

(05-11-2020, Saat: 16:10)nitro37 demiş ki: [ -> ]Yani bence de xv ciler artık ufak ufak motorla performansla oynamaya başlasınlar
sanayide sadece bakımdan bakıma görüyoruz arkadaşları
Abi öyle diyorsun ama hem bütçeyi hem arabacığımın motor aksamlarını çok yormayacak bir (amazon com muydu? Neydi...) susturucu vb (Flowmaster ya da benzeri) tavsiyesi istemiştim bir iki ay kadar önce (Amacım sadece birazcık homurdanmasını duymak(tı), ötmesin(di)!), 1,6 motorla ancak Kadıköy'e çarşı pazara gidersin (Abarttım) demiştin be yaa.
Yoksa biz de hevesliyiz az da olsa
(
KN kutu içi filtre, hangi modeli uyar acaba? Xv)
Ben aslında ironi yaptım. Yani XV sahipleri sorunsuz kullanıyor araçlarını modifiye işine girsinlerde başları ağrımaya başlasın. Başlasın ki sanayide daha sık görelim demek istedim.

Benzinli binenler in işine çok yarayan bir bilgi bu ama LPG de ne yapılacak orası karışık diye düşünmüştüm ama büyük regülatör 8lik borulara montaj yapıldıktan sonra uygun enjektör nozul çapıyla ve Afr ayarı ile çözülür gibi çünkü Afr ayarı araç hareket halinde iken yapılıyor aracın lpg performans ı benzin performansına eşitleniyor. Bence denemekte fayda var.
1.6 motora daha büyük benzin pompası takmakla performans artmaz, hatta beyin yazılımı şaşırtıp fazla yakıt geleceği için zengin karışım aracın daha fazla yakıp güç kaybetmesine sebep olur. Zaten Subaru'larda geri dönüş sistemli yakıt rayı var, benzinin fazlası geri depoya döner, siz boşu boşuna benzini borulardan döndürüp durursunuz...
Gaz tepkime cihazı diye satılan nanenin de performansa hiçbir katkısı yoktur, sadece siz gaza %30 basınca o kelebeği %50 açar, ve sizi kandırır. Bunun yerine siz gaza %50 bassanız zaten aynı efekti bedavaya yaparsınız

Dip gazda zaten kelebek %100 açık olduğu için net olarak hiçbir faydası yoktur, boşu boşuna paranızdan olursunuz.
Hep hayal kırmak gibi olsun istemem, ama 1.6 XV'ye performans olarak yapılabilecekler kısıtlı, daha iyi bir hava filtresi, peformans buji, kaliteli yağ, arada enjektör temizliği vs kafi bence...