STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Şişirilmiş Hasar Kaydı gerçekten var mı?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2
Herkese merhaba,

İki ay önce ufak bir kaza yaşadım. Ara yoldan dikkatsizce çıkan bir kamyonete sağa kırarak kurtarmaya çalışsam da kamyonetin sürücüsünün panik yapıp yolun ortasında durması sebebiyle çarptım. Tamponun sol kenarı hasar aldı ve sol farın camı ve mercek etrafındaki plastik parça kırıldı.
[Resim: 4627cea0-4c74-437d-a29f-2b10bfb0173c.jpg]
Yaşadığım şehirde tanıdığımın tavsiyesi üzerine ve google yorumları çok yüksek bir özel servise aracı tamir için bıraktım. Değişecek parçaların sol far, sol davlumbaz ve tampon braketleri olduğunu, tamponu tamir ederek boyayacaklarını söylediler. 

Bir hafta sonra aracı teslim ettiler ve çıkan masrafı bana bildireceklerini söylediler. Servis herhangi bir geri dönüş yapmayınca 5664den kontrol ettiğimde hasar kaydının 4777 Tl olduğunu gördüm. Araç tamir edilmeden önce ben de biraz fiyat araştırmıştım. Sol far (yan sanayi) 1300-1500 TL, braketler 90 TL, sol davlumbaz (yan sanayi) 180 TL fiyatlarıyla bulunuyordu.

Servise detaylı fiyat ayrıntısı sorduğumda oyaladılar. Aldıkları malzemelerin faturalarını istedim faturasız aldıklarını söylediler. İşlemi onaylayan exper firmasıyla görüştüm. Exper firması servisin gönderdiği değişim onarım listesini gösterdi. 
Yaklaşık 7500 TL'lik bir tutar vardı ve araçta değişmeyen parçaları da eklemişler. Far beyni değişmediği halde değiştirdiklerini söylemişler, tampon tamiri ve boyamasına 2000 Tl civarı gibi fahiş bir rakam koymuşlar; ücretini ödeyerek yaptırdığım bir işi ayrıca sigorta şirketine de fatura etmişler. Exper firması da 7500 TL'lik tutarı 4777 TL'ye düşürdüğünü söyledi (Neye göre düşürdüğüne dair elinde hiç bir belge yok, sadece düşürmüş). Değişen parçaların fotolarını experden istedim, onlarda da yok.

Benim ısrarımla ve biraz da uğraştırarak bugün hasar kaydını 3007 TL'ye düşürdüler. Bu fiyatın sebebi ise farın şu anda 1850 TL'ye çıkmış olması. 

Evet şişirilmiş hasar kaydı denilince çok da ciddiye alınmıyor fakat eğer nasıl olsa sigorta ödüyor diye kontrol etmeseydim gerçek tutarın iki katı hasar kaydı olarak arabaya işlenecekti.
benzerini honda jazz ımda yaşadım. 5664 e göre araçta tüm çamurluklar, tüm kapılar, bagaj ve kaput değişen gözüküyordu. kaporta eksperinde sadece arka çamurluklar değişen çıktı. diğerlerini söküp tamir edip boyayıp takmışlar. dışardan hafif yamukluk belli oluyor ama servisten parayı almışlar. bunu yapıyorlar fakat bu şişirme olayını ağzına alıp , ilanlarına yazıp dümen çevirende çok.
Şişirilmiş hasar kaydı kesinlikle var. Daha önce sahibi olduğum Mitsubishi Colt aracımda 13bin TL hasar kaydı görünüyordu. Eksperde araçta değişen olmadığı sadece arka çamurlukların ve bagaj kapağının kötü bir şekilde boyandığı ortaya çıktı. Tramer sorgusunda bagaj kapağı ve çamurluklar değişmiş gözüküyordu. Hatta bazı parçalar ikişer kere değişmiş gözüküyordu. Sigorta Şirketini aradım ve tamir yapanla eksperin anlaşıp böyle bir şey yapmış olabileceğini söyledim ama yapacak bir şey yok dediler.
Diğer yandan tam tersi durumlar da yok değil. Araç tramer sorgusunda hasarsız çıkıyor ama ciddi kazalı olabiliyor. Bunun sebebi de sahibinin kasko bozulmasın diye cepten yaptırması.
Bu sahtekarlık sebebiyle gerek zorunlu trafik sigortası gerek ise kasko Türkiye şartları için çok pahalı. Ben bu konuya sigorta şirketlerinin önem vermediğini düşünüyorum. Bu sayede sigorta ücretlerini bu kadar kazık hale getirip karlarına kar katıyorlar.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Servis faturasız parça alabiliyor, exper faturasız beyanı kabul ediyor ve fotoğraf istemiyor. Sigorta şirketi dediğiniz gibi yüksek meblağlar ile poliçe satabildikleri için önemsemiyorlar. Bu durumda zarara uğrayan fatura olmadığı için vergi alamayan devlet, hasar kaydı yüksek olduğu için aracının değeri düşen araç sahibi ve yüksek sigorta bedelleri ile poliçe alan diğer araç sahipleri oluyor.
Az çok değil, 1990'lardan beri araba, sanayi vb kavramları ile ilgiliyim. Kuzenim Nissan Pulsar ile arkadan 60 km hız ile başka araca çarptı. Radyatör, tampon, far ve hava yastığı değişimi olabilecekken, yetkili servis ve sigorta kesinlikle geri adım atmayarak ağır hasardan perte çıkarttılar.
Gözlerime, kulaklarıma inanamadım...
Şimdi o arabanın, direkleri, şasi, rot, rotil, vb heryeri sağlamdı, havayastığı açtı diye, ki 53'le kaldırıma vursanız yastık açıyor, bana göre ağır hasar ya da pert demek ekonomik olarak sağlıklı bir yaklaşım değil, diye düşünüyorum.
Alan hayrıyla kullansın. Denk gelsem gözümü kapatıp öyle bir araba alırım. Usta çok önemli böyle bir kararda...
Yukarıda bahsettiğiniz gibi bir araç almıştım bende.Dacia duster sol önden vurmuş,direksiyon pompası parçalanmış,tampon yırtılmış,teker 8 cm gerideydi.Tek hasar kaydı vardı o da bedelsiz ağır kayıtlı aldım tamiri o zaman 2ooo tl tutmuştu.Nasıl neden ağır hasar kayıtlı hala bilmiyorum.
Ben soldan gelen var mı diye bakarken şahin önümde durmuş, hiç frene bile basamadan 10km hızla vurdum. Tampon birazcık içe girdi, far dış plastik cam kırıldı o kadar.
Şahinin tampon ve arka stop kırıldı, sanayiye gittik tampon ve arka stop ver dedim, (2013 yılı) buyrun 50 lira dedi,
Ben bi an ne 50 lira mı dedim,
Abi peşin 30a bırakırım, biz de kazanalım dedi Gülücük ben 50ye şaşırdım, o tepki ile şahinin masraf 30A indi. ( son anda farkettim, o kadar ılımlı olma sebebi meğer alkollüymüş çakal) Gülücük
Neyse, kendi aracımı yetkili servise bıraktım ki o zaman araç garantili idi.
5 gün sonra almaya gittim ; farın yedi sülalesini değiştirmişler, tampon alttan vurunca düzelmiş.
Amaaaa.... Sağ çamurluğu değiştirmişler. Yahu, bişey yoktu niye değişti diyorum, hasarlı diyo, ya fotoğraf burada, far kırık tampon ezik, niye değişti parça diyorum yine cevap yok.
Durup dururken değişti ve 1300 lira hasar kaydı oldu.
2013 için büyük bir kayıt çünkü aracın sıfırı 35.000 liraydı.
Maalesef fırsatını bulunca her türlü şerefsizliği yapanlar var.
Sigorta pirimlerini hep bu haksız kazanç yapanlar yüzünden yüksek ödüyoruz. Sizin yaptığınız gibi servislerde yapılan tüm işlemler müşteri onayı ve denetimi olmadan faturalandırılmamalı. Bu işler yasal olarak düzenlenmediği sürece daha çok insan zarar görecek.
denetim olmadığından malesef experde bitiyor iş
Sayfa: 1 2