Aracınızın renginden sıkıldınız farklı renge boyatmak yada kaplatmak mı istiyorsunuz, aracınızda komple güneş yanığı var boyatacaksınız bari farklı renk mi olsun istiyorsunuz. Kaza yaptınız aracınız komple boyanacak bu arada rengini de değiştirmek mi istiyorsunuz? ne Olursaolsun aracın rengini değiştirmek çokta kolay bir durum değil.
Aracı olduğundan farklı bir renge boyattıysanız bu işi mutlaka fatura vb belgelendirin.Ek 1 diye tabir edilen formu doldurun yada aracı sigortacı vb doldurtun.
Aracın herhangi bir ceza veya borcu varsa ödeyin. (muayeneye borçsuz girebilirsiniz)
Aracınızı mauyene İstasyonuna götürüp rengi ile ilgili gerekli tespiti yaptırın. (ücretsizdir ve muayene sırasına gerek yoktur.Renk tespiti muayene değildir)
Kimlik fotokopiniz ve araç ruhsat fotokopinizi hazırlayın.
Muayene evrakları ile birlikte trafik tescil müdürlüğüne giderek ruhsat ücreti yatırdıktan sonra aracınızın yeni ruhsatını çıkarttırın.
Aracınızı kendi renginde az daha açık yada koyu renge boyatma durumunda ruhsata işletmeye gerek yoktur.
Aracın tamamının boyanmadığı durumlarda aracın ruhsatına işletme zorunluluğu yoktur. (tavan boya yada kaplama)
Aracınızın tescil işlemlerini kendi kaydınızın bulunduğu ilçede yaptırmalısınız.
Aracın kayıtlı olduğu ilçeye değilde ruhsat sahibinin bulunduğu emniyet trafik tescil birimine yapmalısınız
Bu konu güzel olmuş yol gösterici niteliğinde. Tabiki birde arabayı boyatacağınız kişinin konusunda uzman olması gerekiyor. İyi bir boya nasıl atılır bununla ilgili uzman kişilerden video formatında bilgi almayı planlıyorum. Gerçi @
Sermis üyemiz bu konuda uzman eminim gereken açıklamayı yapacaktır.
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler.
Çekme belgeli araç alımıyla ilgili teknik detaylarıda bekliyoruz

Özellikle sedefli boyalar cok onemli boya koduyla filan olmuyor.
Aracın renk değişimi nasıl yapılırdan önce aracın renk değişimi gerçekten gerekli mi bunu değerlendirebilmeniz için bazı konularda bilgilendirme yapmak istiyorum.
Araçlarımızın üzerinde 3 kat boya uygulaması bulunmaktadır bunlardan ilki ED boyasıdır (elektro deposition) Bu boya aracın sac yüzeyine aracın paslamasını engellemek için daldırma yöntemi ile uygulanan ilk kat boyadır. Bu boyayı uygulayabilmek için araca (-) voltaj boyaya ise (+) voltaj verilerek araç boyanın içine daldırılır aracın iç ve dış yüzeyinin tamamı bu boya ile kaplanır.Araç bu boya uygulamasından sonra 250 derecelik sıcaklığa sahip fırına girmektedir.Boya kuruduktan sonra aracın yüzeyine astar boya atılır.Astar boya araca uygulanacak olan son kat boyaya uygun renkte tercih edilmelidir.Astar boya da son kat boya ya nazaran daha visikositesi düşük tabiri caizse balçık kıvamındadır.Astar boya da uygulandıktan sonra araç tekrar boyanın kuruması için fırana girmelidir.fırında boya kuruduktan sonra son kat boya uygulaması yapılır ve tekrar araç fırına girer.
Bu bilgiler ışığında aracın rengini değiştirmek istediğimizde aracın yüzeyindeki boyayı zımparalarken eğer ed boyasını da zımparalarsanız dışarıda bu boyayı uygulama şansınız olmadığı için aracınız paslanma ve korozyona karşı savunmasız kalacaktır.
Ayrıca astar boyadan sonra ve son kat boyadan sonra aracın her uygulamadan sonra mutlaka fırında kurutulması gerekmektedir.Sanayide herhangi bir boyacı bu işlemleri yapamayacağı için aracın rengini boya ile değiştirmek yerine kaplama ile değiştirmek araç için bence daha güvenli bir seçenek.
Arabada boya takıntısı olan ülkemin güzel insanları araçlar fabrika üretim koşullarındaki bazı aksamalar nedeniyle tekrar parça olarak veya komple tekrar boyanabiliyor. Hatalı parçalar üretim esnasında değişebiliyor. Hal böyleyken boya ve değişen takıntısı aşılması gereken yanlış bir düşünce.
Aynen salim katılıyorum sana. Güzel bilgi paylaşımı olmuş eline sağlık.
Üretim esnasında tekrar işlem gören kısım alıcısına bildiriliyor mu peki
(09-02-2018, Saat: 18:44)GURBENÇ demiş ki: [ -> ]Üretim esnasında tekrar işlem gören kısım alıcısına bildiriliyor mu peki
Hayır tabiki bildirilmiyor bu imkansız. Araçla ilgili üretim esnasında yapılan tüm onarım bilgisi 10 yıl boyunca kayıt altında tutuluyor. Müşteri araçla ilgili servise şikayette bulunursa servis fabrikdan araçla ilgi bilgi alıp sorun kullanım hatası mı fabrika kaynaklimi anlayabiliyor.
(10-02-2018, Saat: 01:42)Sermis demiş ki: [ -> ] (09-02-2018, Saat: 18:44)GURBENÇ demiş ki: [ -> ]Üretim esnasında tekrar işlem gören kısım alıcısına bildiriliyor mu peki
Hayır tabiki bildirilmiyor bu imkansız. Araçla ilgili üretim esnasında yapılan tüm onarım bilgisi 10 yıl boyunca kayıt altında tutuluyor. Müşteri araçla ilgili servise şikayette bulunursa servis fabrikdan araçla ilgi bilgi alıp sorun kullanım hatası mı fabrika kaynaklimi anlayabiliyor.
Kisi araci boyatmasa bile cihazla bakinca boyali gorunuyor dogrumu anladim. Araci satarken bunu sattigi adama nasil anlatacak servis kaydi istese yinede alan buna inanirmi
SS4G7 Sole cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
(10-02-2018, Saat: 01:45)GURBENÇ demiş ki: [ -> ] (10-02-2018, Saat: 01:42)Sermis demiş ki: [ -> ]Hayır tabiki bildirilmiyor bu imkansız. Araçla ilgili üretim esnasında yapılan tüm onarım bilgisi 10 yıl boyunca kayıt altında tutuluyor. Müşteri araçla ilgili servise şikayette bulunursa servis fabrikdan araçla ilgi bilgi alıp sorun kullanım hatası mı fabrika kaynaklimi anlayabiliyor.
Kisi araci boyatmasa bile cihazla bakinca boyali gorunuyor dogrumu anladim. Araci satarken bunu sattigi adama nasil anlatacak servis kaydi istese yinede alan buna inanirmi
SS4G7 Sole cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Bir yanlış anlaşılma olmuş yeni alınan bir araçta o araca fabrikada ikinciye boya da atılsa cihazla bakıldığında araç boyalı çıkmaz. Kaliteye ve müşteri memnuniyetine önem veren bir marka aracı ikinciye boyadığında bile boya film kalınlık değerleri standart dışında çıkmaz. Çıkarsa da o aracı müşteriye satmaz. Normalde araca yapılan her standart işlemden sonra bile araca kalite kontrolu yapılıyorken onarımlar dan sonra cihazlarla extra ölçümler yapılıyor. Bu durumun gözden kaçması neredeyse imkansız. Bir şekilde araçta kalın boya varsa müşteri bu durumu servise bildirirse servis fabrikadan aracın ikinciye boyandığını öğrenebilir müşterinin mağduriyetini giderebilir. Benim şahsi fikrim eğer bir marka müşterisine aracı boyalı dedirtecek halde satıyorsa bu fabrikada yapılan işlemler ile ilgili müşteriye doğru bilgiyi söylemeyedebilir. Durum tamamen markanın kalite ve müşteri memnuniyeti anlayışı ile ilgili. Sizlerde bayilere gittiğinizde uygun ışık altında hangi markanın kaliteye ne kadar önem verdiğini çok rahat anlayabilirsiniz. Ben haberlerde yeni araçta boya var diye şikayet edilen x markanın bayisinde gözle çok rahat tampon çamurluk ve bagaj kapağında renk ayrimi olduğunu gördüm. Gelde bu markadan araba al. Hadi bir şekilde araba aldın gelde mağduriyetini gidermesini bekle