STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Korona Virüs Nedir ? Alınacak Önlemler Ve Tedavi Şekli Nelerdir ?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2 3 4 5 6
Arkadaşlar tüm dünyada etkili olan ve son bir hafta içinde ülkemizde de görülmeye başlanan bu virüs belası hakkında sosyal medyada dolanan aslı astarı olmayan bir bilgi kirliliği mevcut. Hem bu kirlilikten kendimizi korumamız hemde gerçek bilgiye ulaşabilmemiz için bu konuyu sosyal forum sitesi olmamiz gereği açma geregi duydum. 

Her ne kadar ülkemizi yönetenlere ve konu hakkında gorevlendirilen bilim adamlarına ve açıklamalarina bir çoğumuz guvenmese de onların açıklamalarına inanmak zorundayız. Şuan için vaka sayısı 5 deniliyorsa yanına üç sıfır eklememeliyiz. Yayilma hizi çok fazla olan bu belanın ben saklanabilecek bir tarafının olmadığını düşünüyorum. Bu kapsamda yetkililerin açıklamaları yerine sağdan soldan duyduğumuz emmimizin dayısının damadinin doktor olan kardeşinin açıklamalarına itibar etmemeliyiz. Gerçegin böyle bir salgında çok geçmeden  eninde sonunda ortaya çıkacagini düşünerek sadece ve sadece yetkili kişilerin açıklamalarını dikkate almalıyız. Şuan vakanın en çok göründüğü ülke olan İtalya'da sirket çalışanlarımız mevcut onlar bile bizim kadar panik yapıp marketlere yiyecek vedezenfektan gibi malzemelere saldirmamis. 

Bu kapsamda Corona virus ile merak ettiğiniz ne  varsa aşağıdaki linkte yetkili kisilerce hazırlanan bilgi kütüphanesi linkini bırakıyorum. 

https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-h...rular.html

Sizlerden ricam bu paylaşımın altina sadece hükümet yetkililerince yapılmış açıklamaların linkini atmanızdir. Bunun dışında sagdan soldan aldığınız duyumlarinizi lütfen paylaşmayın. Gerçek verileri bu paylaşım altından öğrenelim ve birbirimize destek olalım. İçimizde doktor hemşire arkadaşlar mevcut bu arkadaslarda bizlere bu konuda öncü olup alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda ön ayak olsunlar. 
Allah yardımcımız olsun.
[Resim: 1a2c46df31484c478326aea8087920fd.jpg]
İtalya'da bulunan şirket çalışanımızın son hali. Hayat normal devam ediyor dedi.
Biz de burada aynıyız.
Kaçıranlar için Türkiye Koronavirus ile mücadele bilim kurulu başkanı Prof Dr Ateş Kara'nin açıklamaları. Mutlaka izleyin. 
https://www.cnnturk.com/turkiye/kolonya-...-yanitladi
Doktor değilim, ama mesleğim gereği insanlara analitik okuma ve yazma becerileri öğretiyorum. Son derece normal durumlarda bile insanların gördüklerini değil bildiklerini okuduklarını çok yakından biliyorum. Bu sebeple haber aldığınız kişiler her hangi bir sağlık kurumunda çalışıyor bile olsa söylediklerinin gerçekleri değil onların korkularıyla karışık zanları olabileceğini akıldan kesinlikle çıkarmamak gerekir. Daha dün bizim burada bir özel hastanede x pozisyonda çalışan birisinin iddialarını birinci ağıza teyid ettirdik , iddiaların tamamen boş laf ve zan olduğunu gördük. Devletin resmi kurumlarından ve yine açıklama yapmaya yetkili birisinin açıklaması olmadıkça söylenenlere "he" deyip geçmek lazım. Sosyal medyada atılan yalanlara kesinlikle inanmamak lazım. Dün ders arasında bir mesai arkadaşımız rastlanan covid 19 vakasının Kayseride olduğunu, öğrencilerin bunu twitterdan öğrendiği, hatta ambulansın plaka fotoğrafını dahi çektiklerini söyledi. Ona inanmamasını söyledim, ardından sınıfa geldim. Öğrenciler bana vakanın Umuttepe kampüsünde olduğunu yine fotoğraflı "delillerle" söylediler. Onlara 10 dakka önce vakanın Kayseride olduğuna yemin edenler olduğunu söyledim, güldük geçtik. 3. saatte başka bir sınıfa gittim oradada topluca vakanın Adanada olduğu iddia edildi.

Bir taraftan durum böyle iken, bugün ben gitmedim ama gidenler AVM'lerin dolu olduğunu haber verdi. Yanlış anlaşılmasın alış veriş için değil vakit geçirmek için oradalar. Biz biraz D vitamini alalılm diye ailecek kırda bayırda dolaşıp döndük. Dönerken BİM'e uğradık bir kaç şey alalılm diye, baktım içerde ilköğretim çocukları 5-6 tane dondurma dolabının başında hangi dondurmayı alacaklarına karar vermeye çalışıyorlar. Ben çocukları uyardım , çocuklar MEB siz hasta olmayın diye tatil etti okulları siz burada dondurma alıyorsunuz diye. Çocuklar "dondurma da mu yemiyek" havasındalar. Kimisi sanki savaş çıkmış gibi eve yığınak yapar, kimisi hiç bir şey yokmuş gibi hayata "tatil" havasında devam eder.

Tedbir iyidir, Panik kötüdür. Ecel ölüme engeldir. Ecel gelmedikçe ölmez, ecel de geldiyse yapacak bir şey yok. Tedbir bizden, Takdir Allah'tan. Herkese tüm sevdikleriyle birlikte sağlık dilerim. Allah devletimize, milletimize zeval vermesin.
(14-03-2020, Saat: 20:28)nitro37 demiş ki: [ -> ]İtalya'da bulunan şirket çalışanımızın son hali. Hayat normal devam ediyor dedi.

Bu tip maskeler toz maskesi oldugumdan isg önermiyor Gülücük
Milletin asıl hastalığı devletine hiçbir şeyde inanmamak olmuş, hoş sosyal medya denen herzedende bu enjekte ediliyor zaten. Ondan sonra kaygı, şüphe, endişe. Nuri Bey Hocam güzel demiş; tedbir bizden takdir Allah'tan. Allah(c.c) cümlemizi ıslah etsin, belalardan, musibetlerden korusun inşallah. İnanmayan tedbirini alsın, inanan üstüne sadakasını versin tamam zihniyetindeyim şahsen...
Cuma günü sağlık müdürlüğünce mecbur kalmadıkça kalabalık ortamlara girilmemesi önerildi. Bize de @nitro37 Mehmet Beyin mesajda yazdığı linkten gelişmeleri değişiklikleri takip etmemiz önerildi.
Kalabalık ortam olmaması için okullar tatil edildi. Ama Özellikle İstanbul ve Ankara'dan öğrencilerin memleketlerine dönmeleri aslında istenenin tam tersi bir durum oluşturdu.
Kişisel hijyene özellikle el yıkamaya dikkat etmek lazım. Şu anda risk grubu 14 gün içinde yurtdışı seyahati yapmış, nefes darlığı bulguları olan insanlar. Çocuk yaş grubunda hastalığa çok rastlanmıyor, en riskli grup 40-50 yaş üstü.
Belirgin bir tanı ve tedavisi olmadığı için bulaşmasını önlemek en önemli tedbir.
Bunun için de kalabalık ortamlardan uzak durmak lazım.

Yapılacaklar aslında basit:
- Hastalık bulgu ve belirtileri yoksa (Sağlıklı isek)
 - El temizliği :
   - Sabun yeterli : En az 20 saniye ellerimizi yıkamak lazım. Eve döndüğümüzde, bilgisayar klavyesi , kapı kolları gibi herkesin dokunduğu yerlere dokunduktan sonra. Ne olur ne olmaz diye günde birkaç defa yıkamak lazım.
  - Sabuna ulaşılamayacak bir ortamda çalışıyorsak: Alkol bazlı el dezenfektanları veya kolonya da temizliği yapar.
  - Elimizi ağız, burun veya gözlerimize dokundurmamak lazım.
  - İnsanlarla tokalaşmadan, öpüşmeden uzaktan selamlaşmak lazım.
- İnsanlarla aramıza 1 metre kadar mesafe koymak öksürük veya hapşırıkla bulaşabilecek damlacıklara karşı korur. Ama zaten öksürük ve hapşırığı olanların başkasına bulaştırmaması için maske takması gerekiyor. Maske yoksa bile hapşırık ve öksürükte kağıt mendille ağzımızı kapatıp hemen çöpe atmalıyız. Kağıt mendil yoksa dirseğin iç kısmı kullanılabilir.
- Kalabalık yerlere mümkün olduğunca girmemek, girmek zorunda kalırsak da elimizi hiçbir yere dokundurmadan işimizi halletmek gerekiyor. (Mesela kapıları dirsek veya ayak ucuyla açmak, para çekerken QR kodu ile kartsız işlem yapmak gibi)
- Ağız ve burunu da günde birkaç defa su ile temizlemenin faydası olabilir.
- Özel bir tanısı ve tedavisi yok. O nedenle önlem almak en önemlisi

- 14 gün içinde yurtdışı seyahati yapmış olmak + öksürük ve nefes darlığının olması en önemli risk faktörü.
  - Bu tarz şikayetleri olmasa da yurtdışından gelen kişilerin 14 gün evden çıkmaması, dışarıdan ziyarete gidilmemesi gerekiyor (Umre de yurtdışı sayılıyor. )
 - Olası vaka olarak değerlendirilen kişilerden sürüntü alınıp destek tedavisi başlanıyor. Yani vücutta sağlık olarak çalışan hangi organ varsa oraya müdahale ediliyor. Nefes darlığında O2 ve solunum desteği, kötüleşirse solunum cihazına bağlanma, veya böbrek fonksiyonları bozulursa diyaliz gibi)
 - Sürüntü sonucu 24-36 saatte çıkıyor. Negatif sonuç gelirse 2 gün sonra tekrar sürüntü alınıyor. O da negatif gelirse başka neden düşünülüyor.

- Çocukları çok tutmuyor ama onları da korumamız gerekiyor. Yaşlı ve hipertansiyon, KOAH, diyabet gibi ek rahatsızlığı olanlar riskli grupta. Onlara daha bir dikkat etmek lazım.

- Çevre temizliği olarak da cansız yüzeylerde uzun süre yaşayamıyor virus. Çamaşır suyuyla 1/100 sulandırılarak hazırlanmış solüsyon masa ve yer temizliği için yeterli, 
  - Ellerin çok temas ettiği kapı kolu, klavye - fare gibi yerleri de 1/10 sulandırılmış çamaşır suyuyla silinmesi yeterli.

Farkettiğiniz gibi aslında bütün önlemler normal hayatta da yapmamız gereken şeyler.
Arkadaşlar salgın ciddi.Ve maalesef  yayılmasını  önlemekte pek mümkün olamayacak gibi görünüyor. Bu noktada da ciddi bir hazırsızlık var.Hükümek görevlileri ciddi çaba sarf ediyor lakin yetersiz kalıyor.
Ne yazıkki bu hazır olmama durumuna bizimsağlık kuruluşlarımızda dahil. Ortada ciddi şüpheli  hasta olmamasına rağmen insanlar n95 maskeleri takmış dolaşıyorlar. Sağlık personelinde de yine virüs çııkalıdır  n 95 le gezen çalışanlar var.Ve biliyoruzki kısa süre sonra  vakalar artacak her yerde olacak ve o hastaya müdahale eden sağlık personeli  n95 bulamayacak.
Cuma gün 2 adet şüpheli hasta geldi.Klinikteki panik havasını görmek lazım.Polıklinik boşaltıldı,bütün hastalar yakınları çıkarıldı,hastaların öğlen sonu sonuçlarına bakılmadı,Bütün polıklinik labratuar vs dezenfekte edildi.Ortada bir şey yok.İki adet düşük ihtimal şüpheli hasta var eni sonu.Hastalara maske takıp ambulansla enfeksiyona gönderildi ve sonuçlar 8 saat sonra çıktı negatif.Hastaların geçtiği yerden geçmeyenlerimi  ararsınız yalan yanlış haber yayanımı. Demem o ki bizim bu işle imtihanımız zor olacak. Önlemlerimizi alıp bağışıklığımızı güçlendirmemizlazım.
Bir uyarıda maske bizi dışardan korumaya yetmez.Sadece enfekte kişinin başkalarına yaymasını engeller.
Konuyla ilgili Alpay Hocamızın açıklaması linkte.
 https://www.haberler.com/amp/bilim-kurul...97-haberi/
Sayfa: 1 2 3 4 5 6