Merhaba arkadaşlar bildiğiniz üzere xv aracımı yeni aldım. Genel olarak araçtan memnunum. Tek sıkıntı çukur geçişlerinde ve köprü geçişlerinde köprü ayakları biraz derin olduğunda arka teker geçerken arkayı aşırı derece de sallıyor bazen esp devreye giriyor (Hızım 110km falan). Bu normal mi? Bu sıkıntıyı istanbul park subaru özel servisindeki ustaya söyledim test sürüşü yaptı arka alt takıma baktı bişey yok dedi. Ama çok rahatsız ediyor hatta arabanın dengesi bozuluyor. Xv araçlarda böyle bir problemle karşılaşan yada neden kaynaklanabileceğini bilen arkadaşların yardımını bekliyorum.
Süspansiyon sistemi çok yumuşak olmadığı için veya çok salınım yapmadığı için tümseklerden geçerken arkalar bir anda zıplıyor ve esp de devreye giriyor ama 100-110 gibi hızlarda yaşamadım hiç. Sizin geçtiğiniz yerdeki çukurlar çok mu derin?
(21-02-2020, Saat: 19:41)serkankucuk demiş ki: [ -> ]Süspansiyon sistemi çok yumuşak olmadığı için veya çok salınım yapmadığı için tümseklerden geçerken arkalar bir anda zıplıyor ve esp de devreye giriyor ama 100-110 gibi hızlarda yaşamadım hiç. Sizin geçtiğiniz yerdeki çukurlar çok mu derin?
Yani o kadar derin değil köprülerden geçerken ayakların olduğu yerler çukurlaşıyor ya onlarda süspansiyon hiç devreye girmiyor gibi his veriyor tak tak vuruyor ve arka savruluyor
Lastik basıncı fazladır. Önce fabrika ayarlarına göre lastik basıncını ayarlayın. Sonra güzel bir rot-balans ayarı yaptırın. Sorun çözülecektir.
Not: Subaruların süspansiyonu diğer markalara göre biraz daha serttir.
(21-02-2020, Saat: 20:49)Ferhat23 demiş ki: [ -> ]Lastik basıncı fazladır. Önce fabrika ayarlarına göre lastik basıncını ayarlayın. Sonra güzel bir rot-balans ayarı yaptırın. Sorun çözülecektir.
Lastik basıncı kaç olmalı rot ayarı için de bulunduğum yerde iyi usta yok maalesef (Ardahan da) yaza anca yaptırabilirim
Sert kasisten (Farketmeyip) hızlı geçince arka koltuklar ve bagaj arabadan ayrılıyor gibi hissediyorum, arka tekerlerde de daimi güç olduğu için milimetrik olarak yerle temas azalsa dahi VDC devreye giriyor (Patinaj hissi sanırım)
(21-02-2020, Saat: 21:39)Recep05 demiş ki: [ -> ] (21-02-2020, Saat: 20:49)Ferhat23 demiş ki: [ -> ]Lastik basıncı fazladır. Önce fabrika ayarlarına göre lastik basıncını ayarlayın. Sonra güzel bir rot-balans ayarı yaptırın. Sorun çözülecektir.
Lastik basıncı kaç olmalı rot ayarı için de bulunduğum yerde iyi usta yok maalesef (Ardahan da) yaza anca yaptırabilirim
Lastik basınç ayarı sürücü kapısının orada yazar. Rot ayarını bilgisayarlı yapan bir yer mutlaka vardır. Yoksa Kars'ta vardır, bir ara uğrayıp yaptırmanızda fayda var.

bu mevzu bir tek XV de var aracın arkası bağımsız hareket ediyormuş gibi hafif bir yan atma durumu oluyor. Bunu bende farkettim ama virajlara gayet saglam girip çıkınca önemsemedim. Sonra farkettimki bu olayı sadece çukurlara girerken yapıyor

viraj sağlamsa gerisi önemli değil bence
Benim merak ettiğim bir konu var belki bu durumu da biraz hafifletir. Amortisörlere bakım yapılması gerekiyor mu acaba? Mesela benim aracım 6-7 yaşında artık tüm amortisörleri söktürüp yağlama/kontrol vs gibi bir şeyler yapılması faydalı mı olur yoksa orijinal amortisörleri bozabilir mi hiç bilmiyorum?
(21-02-2020, Saat: 23:15)serkankucuk demiş ki: [ -> ]Benim merak ettiğim bir konu var belki bu durumu da biraz hafifletir. Amortisörlere bakım yapılması gerekiyor mu acaba? Mesela benim aracım 6-7 yaşında artık tüm amortisörleri söktürüp yağlama/kontrol vs gibi bir şeyler yapılması faydalı mı olur yoksa orijinal amortisörleri bozabilir mi hiç bilmiyorum?
Bunu anlamak için yeni model XV ile denemek aynı tepkiyi veriyormu bakmak lazım. Ama ben ilk bu durumu yaşadığımda içimden " bu ne la şimdi " dedim

sonra viraja bir kaç defa çok hızlı girip aynı tepkiyi araç veriyormu baktım. Sınırları zorladığımi soyleyebilirim. Araç standart Subaru gibi girdi çıkti virajdan. Ama mesela o viraja girerken herhangi bir yarıktan yada bir tümsekten geçsem ( arka tekerler ) kesin girerdi. Bu da aslında tehlikeli bir durum oluşturuyor. Araç bir anda önü başka arka başka hareket edince dreksiyonu iyi olmayan hatta Subaru'ya ilk kez binen biri için ayağını gazdan kesme sebebi olabilir bu durum.