STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: 2005 Subaru Forester XT LPG İptal mi Edeyim? Yardım!
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2 3 4 5
Merhaba arkadaşlar. 2005 forester xt aracım 225.000 km.de. 180k da forged ile beraber LPG takılmış. Bana söylenen afr ayarı yapılmış. Bu arada LPG mtm kit ve keihin enjektörlü. Aracı kasım ayında aldığımda Bursa’dan Rize’ye gelirken ortalama LPG tüketimi 50 kuruş idi. Araçta simit tüp var. En fazla 30 litre aliyor. 100 liralık gaz ile 200 km civarı uzun yol yapıyor. @nitro37 ile görüşmemizde oranın yüksek olduğunu yeniden afr yaptırıp denememi söyledi. Ben zaten LPG ye çok sıcak bakmıyorum.

Gelelim esas konuya. LPG siz xt kullanan arkadaşlar uzun yolda ne yakar? Eğer çok fark yok ise kesinlikle LPG den kurtulacağım.

LPG Li xt kullanan arkadaşlar. Sizlerin uzun yol tüketimi nedir? Ben gerçekten çok mu yakıyorum? 2012 Polo GTI 1.4 TSİ 180hp araç benzinle 50 kuruş yakardı.

Aracı şu an benzine aldım. LPG yi kapattım. Aracın gaza verdiği tepki çok iyileşti. Özellikle turbo daha alt devirlerde canlanıyor.

Genelde uzun yolda km yapan biriyim. Rize merkez baştan sona 4km olduğu için burada km yapılmıyor. Zaten mesafenin kısalığı sebebiyle eğer yukarı rakıma çıkılmayacaksa motor sağlığı icin de araç kullanmak mantıksız. Siz olsanız bu bulgular ışığında ne yaparsınız?
Yıllık km hesabin 7-8 binden az ise hiç düşünmeden LPG yı iptal et bence. Ama LPG olunca daha fazla araç kullanırım diyorsan güzel bir Afr ayarı ile ortalama 40-45 kuruş şehir içi yakıtın olur ve subap sorunu yaşayana kadar hatırı sayılır bir ekonomi yapmış olursun.
(18-12-2019, Saat: 08:39)nitro37 demiş ki: [ -> ]Yıllık km hesabin 7-8 binden az ise hiç düşünmeden LPG yı iptal et bence. Ama LPG olunca daha fazla araç kullanırım diyorsan güzel bir Afr ayarı ile ortalama 40-45 kuruş şehir içi yakıtın olur ve subap sorunu yaşayana kadar hatırı sayılır bir ekonomi yapmış olursun.

Son cümle yüzünden LPG canımı sıkıyor. Yıllık 10.000 km civarında kullanımım oluyor. Ve subap arızası beni çok üzer (madden). Peki benzin ile şehir içi durum nedir? Çok fazla ekonomik araç kullanan bir sürüşüm yoktur.
XT de şehir içi benzinde çok üzülürsün. Hele hele kısa mesafelerde km de 1 lira yaktığı bile oluyor bu motorun. Gülücük
(18-12-2019, Saat: 08:46)nitro37 demiş ki: [ -> ]XT de şehir içi benzinde çok üzülürsün. Hele hele kısa mesafelerde km de 1 lira yaktığı bile oluyor bu motorun. Gülücük

Abi onu Polo da yakıyordu onda sorun yok . Öncelikler sıramda yakıt ekonomisi ilk sırada olaydı Honda CR-X Polo GTI gibi araçlar almazdım. Benim derdim 2.0 turbo olmasından dolayı ne kadar fark oluşur onu çözemiyorum. Ama forumda sıkça LPG nin zararları anlatılınca uzak durasın geliyor. Bu arada araca LPG montajı Kayra otogaz da yapılmış.
(18-12-2019, Saat: 08:49)Barış Çağlar demiş ki: [ -> ]
(18-12-2019, Saat: 08:46)nitro37 demiş ki: [ -> ]XT de şehir içi benzinde çok üzülürsün. Hele hele kısa mesafelerde km de 1 lira yaktığı bile oluyor bu motorun. Gülücük

Abi onu Polo da yakıyordu onda sorun yok . Öncelikler sıramda yakıt ekonomisi ilk sırada olaydı Honda CR-X Polo GTI gibi araçlar almazdım. Benim derdim 2.0 turbo olmasından dolayı ne kadar fark oluşur onu çözemiyorum. Ama forumda sıkça LPG nin zararları anlatılınca uzak durasın geliyor. Bu arada araca LPG montajı Kayra otogaz da yapılmış.

Senin hesaplaman gereken LPG ile benzin karşısında yapacağın ekonominin ileride subap sorunu yaşandığı vakit bu masrafı karşılayıp üzerine birde kara geçirip geçirmediği olmali, XT de km şehir içi benzinde 75 kuruştan aşağı yakamazsin onu net olarak ortaya koyayim. LPG de 50 kuruş yaktığını söylüyorsun, bu tutardan yola çıkarsak 
LPG de 0.50×10.000 km = 5000tl 
Benzinde 75× 10.000km = 7500 TL
LPG de iki depo benzin yesen= 650tl 
Senin 10.000 km LPG ile kârın 1850 TL 
Subap sorunu ayar masrafı= 1500 tl
Subap sorunu değişim masrafı= 5000 TL 

Handikap 1. LPG sende iken takılmadigi için subap sorunu ne zaman başlar km cinsinden tahmin yürütülemiyor,
Handikap 2. Olası subap sorunu yaşandığında servise git gel yol masrafın ne kadar olacak ?
Handikap 3. LPG ayarın bozulsa yada ayar gerekse nerede kime yaptıracaksin 
Handikap 4. LPG kaynaklı oksijen sensör arızası ne zaman yaşanacak belli değil. 

Sonuc olarak ben olsam benzinde devam ederim. LPG yı sadece uzun yolda kullanirim
(18-12-2019, Saat: 09:04)nitro37 demiş ki: [ -> ]
(18-12-2019, Saat: 08:49)Barış Çağlar demiş ki: [ -> ]Abi onu Polo da yakıyordu onda sorun yok . Öncelikler sıramda yakıt ekonomisi ilk sırada olaydı Honda CR-X Polo GTI gibi araçlar almazdım. Benim derdim 2.0 turbo olmasından dolayı ne kadar fark oluşur onu çözemiyorum. Ama forumda sıkça LPG nin zararları anlatılınca uzak durasın geliyor. Bu arada araca LPG montajı Kayra otogaz da yapılmış.

Senin hesaplaman gereken LPG ile benzin karşısında yapacağın ekonominin ileride subap sorunu yaşandığı vakit bu masrafı karşılayıp üzerine birde kara geçirip geçirmediği olmali, XT de km şehir içi benzinde 75 kuruştan aşağı yakamazsin onu net olarak ortaya koyayim. LPG de 50 kuruş yaktığını söylüyorsun, bu tutardan yola çıkarsak 
LPG de 0.50×10.000 km = 5000tl 
Benzinde 75× 10.000km = 7500 TL
LPG de iki depo benzin yesen= 650tl 
Senin 10.000 km LPG ile kârın 1850 TL 
Subap sorunu ayar masrafı= 1500 tl
Subap sorunu değişim masrafı= 5000 TL 

Handikap 1. LPG sende iken takılmadigi için subap sorunu ne zaman başlar km cinsinden tahmin yürütülemiyor,
Handikap 2. Olası subap sorunu yaşandığında servise git gel yol masrafın ne kadar olacak ?
Handikap 3. LPG ayarın bozulsa yada ayar gerekse nerede kime yaptıracaksin 
Handikap 4. LPG kaynaklı oksijen sensör arızası ne zaman yaşanacak belli değil. 

Sonuc olarak ben olsam benzinde devam ederim. LPG yı sadece uzun yolda kullanirim

Mudurnuya kadar benzine devam edeceğim. O zaman kadar yakıtın bana getireceği yükü takip edeceğim. Eğer masraf riskini almaya değmeyecek kadar fark oluşmaz ise LPG yi de söküp kafamdaki diğer sıkıntı olan stepnemi aracıma yerleştireceğim.

Sonuçta bir Türk atasözü der ki;
Aslan besleyen yemini düşünmez.
Benim Forester’dan beklediğim tek şey “sorunsuzluk “ önceliğim bu yönde.

Genel olarak insanlar polodan sonra bu su gibi içer diye düşünüyor ancak hesaba katmadıkları polonun Gti olması hem turbo hem supercharge olması ve 180 beygir olması sebebiyle çok ciddi yakıt tüketmesi. Yanı o aracı sorunsuz yürüttüysem ve o araçla sıkıntıyı yakıttan değil mekanik arızadan yaşadıysam, sanıyorum Forester için yakıt ekonomisi değilde motor ömrünü on plana almam daha doğru bir karar olacaktır.
Bende başta direndim. Ama aylık yakıt harcamam hatrı sayılır seviyeleri görmeye başlayınca artık dur demenin zamanı gelmişti. Bolu buluşmasını fırsat bilerek Ankarada LPG taktırdık Kayra Otogazda. Benzinde 100 liraya 150 km max yapabiliyordum. bir depo ile basmazsam ortalama 450 500 km yol yapıyor. Basarsan 350 kmyi çok zor geçer bir depo benzin ile. En kötüsü sabah çalışırken ibrenin aşağıya inişi insanı sinir ediyordu. Şimdi lpg var. ayda 100-150 lira benzin. ve 2 depo LPG yetiyor bana. 163+163 lpg + 200 tl benzin alıyorum ortalama. toplam maliyet 526 tl.
Benzinde 1000 lirayı aşağı düştüğü nadir olurdu aylık maliyetimin. Senede 10000 km demek en az 7-8bin liralık benzin demek. LPGde senelik 10000 km demek max 5000 lira demek.birinde en az olan diğerinde max oluyor buraya dikkat. yani uzun zaman binilecekse LPG mantıklı oluyor. zaten 2 senede yine sübap maliyetini çıkarıyor. burda düşünülmesi gereken konu sorun çıktığında Rizeden servislere ulaşabilmek. bunun için maddiyattan çok zaman lazım.

Sonuç olarak madem Mudurnu buluşmasına gideceksiniz. Giderken Ankaraya uğrayın. Hem aracın genel bir kontrolünü yaptırın. Hemde AFR ayarınızı güncelleyin. kafanız rahat olur.
İşte bu kararsızlık yedi bitirdi beni

(18-12-2019, Saat: 09:28)Adem61 demiş ki: [ -> ]Sonuç olarak madem Mudurnu buluşmasına gideceksiniz. Giderken Ankaraya uğrayın. Hem aracın genel bir kontrolünü yaptırın. Hemde AFR ayarınızı güncelleyin. kafanız rahat olur.

@nitro37 ile de konuştuk bunu. Eğer benim ve hanımın iznini ayarlayabilirsem Ankara’da abim var buluşma öncesi Ankara’ya geleceğim.
Kararsız kalacak bir durum yok. Bende XT de iki sene benzinde kullandım. Sonra ya LPG takacaktim yada satacaktim. Sonunda Satmaya karar verdim. Hahaha. Sende sat kurtul Gülücük
Sayfa: 1 2 3 4 5