STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Bagaj Amortisoru - Made in Turkey
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Herkese merhabalar,

Gectigimiz haftalarda araci cx9 u yikarken bagaj kapagini tutan 2 tane(sag-sol) amortisorlerin curumeye basladigini gordum. Internetten siparis ile araca uyumlu 2 amortisor siparis gectim. Marka hakkinda hicbir bilgim yok. Cumartesi takmayi dusunuyordum sonrasinda baktim kapak baglanti vidasi da paslamis ve servisten siparis geceyim dedim. Stokta olmadigi icin beklemem gerekiyormus. Dun aksam aklima takildi ve paketin icine baktim. Belki icinde vardir diye. Maalesef yokmus. Fakat bu sure icerisinde amortisorlere de yuzeysel olarak baktim. Artik herseyin uzerinde "Made in China" yazdigi icin nere uretimi olduguna bakmaz olduk. Fakat bu urunde dikkatimi ceken "Made in Turkey" yaziyor olmasi.

Ornek Parca numaralari:

Forester 03-05 : StrongArm 6219L - 6219R (Bagaj)
Legacy SW -09  :StrongArm 6222L-6222R (Bagaj)
Legacy SW 10- 13:StrongArm 6837 (motor kaputu)
Legacy SW 10-13 :StrongArm 6843 (Bagaj)

Arastirmalarim sonucunda amerikada bir distributor araciligiyla satisi yapiliyor. Firmanin adi AVM Industries ve sanirim butun markalara uretim yapiyor. Hatta google da arayinca Tesla forumunda bile hakkinda konusma olmus.

Markanin Turkiye ureticisini bulabilirsek, ileride motor kaput amortisoru, bagaj kapak amortisorleri ihtiyaci olan kisiler icin yerli bir alternatif olusur diye dusunuyorum.
Ben bunu araştırayım Sarp teşekkürler güzel bilgi oldu bu
Vay be.guzel bir duygu olmali Gülücük
Turk mali bagaj amortisorlerini nihayet takmis bulunmaktayim. Cumartesi gunu evimin yakinindaki yetkili serviste baglanti toplari(pasli) stokta olmadigini ogrendigimde, isyerimin yakinindaki yetkili servisi pazartesi sabahi telefonla siparis verdim dun teslim aldim. Dun aksam da yaklasik 30dk kadar bir surede amortisorleri degistirdim.

Amortisorlerin bagaj kapagina ve sasedeki yerlerine takildigi top seklindeki baglantilarina bastirarak nerdeyse guc harcamadan geciriyorsunuz. sonrasinda ise celik kelepcesini yuvasina oturtuyorsunuz ve montaj tamamlaniyor. celik kelepceleri cikartip takmak icin de duz agizli tornavida kullanmak gerekiyor. Diger bir nokta ise, sase uzerinde takilan kisimda calismak zor oldugu icin, baglanti kismini sokmek gerekebiliyor. Bu haftasonu kaynana gelecek, onun forester dan unutmazsam bakar nasil degistigini yazarim.

********DIKKAT ......!*************

Aracta otomatik kaldirma motoru var. Yani toplamda 3 tane kol gozukuyor. Ben bu islemi tek basima yaptim ve biraz acili tecrube edindim. Otomatik kaldirma kolu, bagaji tutabilecek kadar kuvvetli degil. Yani ben amortisorlerden sadece 1 tanesini yerinden cikartmam ile bagaj kapagi basima dustu Gülücük))) Bu islemi yaparken ya yeterli uzunlukta bir tahta kullanarak kapagi acik duracak sekilde destekleyin, yada yaninizda birisi kapagi tutsun. mumkunse birazcik kol kaslari guclu olsunGülücük bagaj kapagi oyle 1 parmakla kaldirildigi gibi hafif birsey degilmis Gülücük

Kullandigim aletler:
10mm soket (sase baglanti kolunu sokmek icin)
13mm anahtar ( pasli toplari yerinden sokmek icin)
1 adet duz agiz tornavida(celik kelepceleri cikartmak icin)

Hazir degisim yapmisken, otomatik kaldirma motorunun rayina da lityum gres surdum. Kapagi 3-4 defa ac kapa yaparak yagin raylara iyice bulasmasini sagladim. Turk mali amortisorleri degistikten sonra bagajin daha rahat acildigini gozlemledim.

Yaptigim kucuk arastirma sayesinde, Turkiye de amortisor uretimi yapan epey firma mevcut. Otomobil gruplari da var.

https://www.google.com/search?q=yerli+am...e&ie=UTF-8