STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Kredi Kartı ile Alınan Benzin Daha mı Pahalı OLacak?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
[/url]

[Resim: 228497.jpg]

[url=http://www.egeninsesi.com/haber/228497-kredi-karti-ile-alinan-benzin-daha-mi-pahali-olacak]Tweet

Kredi kartı ile alınan benzin daha mı pahalı olacak?
12 Kasım 2018 15:13
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), akaryakıt sektöründe nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi talebini EPDK’ya sundu. Talebe göre kredi kartı ile alınan benzin, nakit alınan benzine göre daha pahalı olacak.
PÜİS, nakit ödeme yapan tüketicilerin bir avantaja sahip olabilmeleri için akaryakıt sektöründe nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi talebini EPDK'ya sundu.
Konuya ilişkin bir açıklama yapan PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, yürürlükte bulunan mevzuat uyarınca kredi kartı ile yapılan akaryakıt alımlarında tüketicilerin herhangi bir komisyon ödemediklerini hatırlattı.
“BAYİLER DEVAMLI FİNANSMAN İHTİYACI İÇİNDE”
Akaryakıt bayilerinin yüksek tutarlarda işletme sermayesi gerektiren bir alanda faaliyet gösterdiklerini belirten Okumuş, “Bayiler devamlı finansman ihtiyacı içinde bulunmaktadırlar. Bu nedenle de bayiler kredi kartı ile yapılan satışlarda 40-45 günü bulan vadeleri bekleyememekte ve bankalara yüzde 3'lere varan kredi kartı komisyonu ödeyerek finansman ihtiyacını karşılamaya çalışmaktadırlar.” dedi.
“KAMU BANKALARI İLE GÖRÜŞTÜK”
Kredi kartı komisyonları nedeniyle bayilerin taşıdığı finansman yükünü bir nebze de olsa hafifletmek için PÜİS olarak Türkiye Bankalar Birliği nezdinde kamu bankaları ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini söyleyen Okumuş, “İlk protokolü Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile imzaladık. 15 Ekim 2018 tarihinde başlayan Ziraat Bankası'nın uygulaması bayilerimizi az da olsa rahatlattı. Diğer kamu bankaları ve özel bankalar ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ziraat Bankasına sektörümüze verdiği destekten dolayı şükranlarımı sunuyorum. Ziraat Bankası'nın bizlere verdiği desteğin, diğer bankalar için de örnek teşkil etmesini diliyorum.” dedi.
“KÂRLI ÇIKAN SADECE BANKALAR"
Kredi kartı ile yapılan satışların bayilere zarar verirken, tüketicilere borç erteleme dışında bir şey kazandırmadığı söyleyen Okumuş, “Bayiler brüt yüzde 5 kar paylarının yarısından fazlasını kredi kartı komisyonu olarak bankalara vermektedirler. Dolayısıyla kredi kartı ile yapılan satışlarda kârlı çıkanlar sadece bankalar olmaktadır. Sektöre zararı olan, tüketiciye ise faydası bulunmayan, sadece bankalara para kazandıran bu sistemin değişmesi gerektiğine inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“NAKİT ÖDEYENE İNDİRİM YAPILABİLİR”
İmran Okumuş sözlerini şöyle noktaladı:
Gelişmiş ülkelerde, örneğin Amerika'da nakit alımlarda pompa satış fiyatları daha düşükken, kredi kartı ile yapılan alımlarda ise daha yüksektir. Bunun doğru bir uygulama olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüzde dağıtıcı bayi ilişkisinde hali hazırda bu sistem uygulanıyor. Dağıtıcılar, aldığı yakıtın bedelini peşin ödeyen bayilere, vadeli olarak ödeyen bayilerden daha indirimli fiyat uyguluyor. Aynı şekilde nakit ödeme yapan tüketicilere de, kredi kartı ile ödeme yapanlara göre bir indirim uygulanabilir.
Akaryakıt sektörünün en önemli halkası olan ve yılın 365 günü, günün 24 saati tüketiciye en üst düzeyde hizmet veren akaryakıt bayilerinin faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri ve tüketicilerin de nakit ödeme yaptıklarında bir avantaja sahip olabilmeleri için nakit ve kredi kartı olmak üzere iki ayrı fiyat belirlenmesi önerimizi EPDK'ya sunduk. Finansal promosyonların da kaldırılması halinde, akaryakıtı nakit olarak alacak tüketicinin önemli bir avantaja sahip olacağına inandığımız bu sistemin yapılandırılmasını EPDK'dan talep ettik. Bu sistem yapılandırıldığı takdirde, hem sektörün, hem de tüketicilerin kazanacağına inanıyorum.”
FOREKS
Herşey güzel olacak Gülücük

Subaru & Xiaomi
Kimsenin 1 kuruş daha ucuza alacağım diye elindeki nakdi depoya bağlayacağını sanmıyorum. EPDK'nın raporlarına bakarsanız akaryakıt alımlarının %76'sı kredi kartı ve filo alımlarından oluşuyor.

Uygulamanın amacı bayileri finansman yükünden kurtarmak mı tüketiciyi kredi kartı borç batağından kurtarmak mı bunu da anlamak mümkün değil. Ulaşım zaruri bir ihtiyaçsa bundan hiçbir şekilde vazgeçemezsiniz, bir şekilde finanse etmek zorundasınız, kartla ya da borçla, bir şekilde almak zorundasınız.

Kaldı ki büyük akaryakıt firmaları nakit alımların tersine, kartlı alımları daha da artırmanın derdinde. Bireysel ölçekte otomatik yakıt alım sistemlerine katılım gitgide artıyor. Bu bayiler açısından da avantajlı, kasada büyük miktarda nakit tutmanın yaratacağı güvenlik zaafını düşünen var mı acaba?
Son 6 aydır kredi kartı ile benzin almayı bıraktım. Kredi kartını eşime verdim sen harca dedim ödemesini ben yaparım Gülücük daha sonra fark ettimki daha önceden gelen extralardan en az %35 az hesap gelmeye başlamış. Bunun yaninda ise ben daha az benzin almaya başlamışım. Hayatim aynen devam ediyor hobilerim vs. Peki nereden kaynaklanıyor bu benzin sarfiyat düşüşü ? Acaba cebimizde nakit para yerine kredi karti taşıdığımız için daha mi çok gereksiz yere araba kullaniyoruz. Bir başka ornek eskiden kredi karti ile her benzin alışımda doldur depoyu derken şimdi cüzdanımda ki nakite bakip bazen 75 tl lik benzin aldigim oluyor. Deponun göstergesinde yarim yada çeyrek benzin oldugunu gormek belki beni bazi şeyleri yapmamda frenliyor. O an gidecegim bir yer varsa ve acil değilse başka bir zamana erteliyorum. Butün bu deneyimler bana nakit benzin almanin daha dogru olduğunu gösterdi. Simdi egerki benim gibilere bir indirim yapilacaksa bunu memnuniyetle karşılarım Gülücük
Kredi karti, tuketiciyi para harcamaya tesvik eden bir sistemdir. Gorunurde bir para yoktur elinizde. plastik paradir. ne kadar harcadiginizi goremezsiniz farkedemezsiniz. ay sonunda acisi cikar.
Eger cebinizde nakit para tasirsaniz, o para daha bereketlidir. Ornegin, cebinize 50tl koyup disari cikin. gun sonunda eve geri dondugunuzde cebinizde mutlaka 3-5 kurus kalacaktir. Ama kredi kartiyla cikarsaniz, gun sonunda 50tl den daha fazlasini harcamis olacaksiniz.

Kredi kartinin tek sevdigim tarafi, vergi kacirilmasinin onune gecebilen bir sistem. yani hersey kayit altinda. Ama nakit satislarda kimse ne kazandigini beyan etmiyor. Yani sahtekarlik nakitte daha fazla.

Benzinde kredi karti daha pahali olmasi, musteriyi nakite yoneltmekten cok isletmenin vergi kacirmasina yardimci olacak. Nasil oldugunu da ozetle soyle soyleyeyim. Benzin, istasyona geldiginde faturayla geliyor. ona gore ne vergi verecegin az cok bellidir. ornegin 8 ton benzin geldi. ltsi 5 tl den, 40.000tl harcamis oluyorsun. satisin da 6tl olsa, 48.000tl toplamda kasaya girecek. 40 i rafineriye gidiyor, 8.000 i ise vergilendirilen kisim. gelir vergisi. yani her halukarda 3 asagi 5 yukari verecegin min vergi belli.

Fakat surda bir nokta var. istasyonun market kismindan herseyi oynatabilirsiniz. Faturasiz urun alip satabilirsiniz. yasal olmasada yapilacak. akaryakittan kazanilan nakit, ay sonunda marketten satilan kredi karti islemiyle dengelenecek. yani 3.000tl lik nakit satis varsa, marketteki 3.000tl lik kredili satis akaryakit gosterilecek. boylece 3.000tl lik nakit cebe girecek.
(13-11-2018, Saat: 16:41)sarpworks demiş ki: [ -> ]Kredi karti, tuketiciyi para harcamaya tesvik eden bir sistemdir. Gorunurde bir para yoktur elinizde. plastik paradir. ne kadar harcadiginizi goremezsiniz farkedemezsiniz. ay sonunda acisi cikar.
Eger cebinizde nakit para tasirsaniz, o para daha bereketlidir. Ornegin, cebinize 50tl koyup disari cikin. gun sonunda eve geri dondugunuzde cebinizde mutlaka 3-5 kurus kalacaktir. Ama kredi kartiyla cikarsaniz, gun sonunda 50tl den daha fazlasini harcamis olacaksiniz.

Kredi kartinin tek sevdigim tarafi, vergi kacirilmasinin onune gecebilen bir sistem. yani hersey kayit altinda. Ama nakit satislarda kimse ne kazandigini beyan etmiyor. Yani sahtekarlik nakitte daha fazla.

Benzinde kredi karti daha pahali olmasi, musteriyi nakite yoneltmekten cok isletmenin vergi kacirmasina yardimci olacak. Nasil oldugunu da ozetle soyle soyleyeyim. Benzin, istasyona geldiginde faturayla geliyor. ona gore ne vergi verecegin az cok bellidir. ornegin 8 ton benzin geldi. ltsi 5 tl den, 40.000tl harcamis oluyorsun. satisin da 6tl olsa, 48.000tl toplamda kasaya girecek. 40 i rafineriye gidiyor, 8.000 i ise vergilendirilen kisim. gelir vergisi. yani her halukarda 3 asagi 5 yukari verecegin min vergi belli.

Fakat surda bir nokta var. istasyonun market kismindan herseyi oynatabilirsiniz. Faturasiz urun alip satabilirsiniz. yasal olmasada yapilacak. akaryakittan kazanilan nakit, ay sonunda marketten satilan kredi karti islemiyle dengelenecek. yani 3.000tl lik nakit satis varsa, marketteki 3.000tl lik kredili satis akaryakit gosterilecek. boylece 3.000tl lik nakit cebe girecek.

Ama pompaya  yanaşan her aracin plakasi sisteme giriliyor. Girilmeden benzin veremiyorlar. Plaka sisteme girildiği anda bir nevi fatura duzenliniyor, biz dolum sonrası fişimizi istesekte istemesek te sistem otomatik fişi kesiyor. Demem o ki pompalardan gunluk çıkan yakitin cinsi ve miktari sistemde belli. Başka bir ürünü satip yakıt yerine nasil sayacaklar. Sonucta aldığı sattığı litre kalem kalem plaka plaka sistemde belli.
(13-11-2018, Saat: 17:05)nitro37 demiş ki: [ -> ]
(13-11-2018, Saat: 16:41)sarpworks demiş ki: [ -> ]Kredi karti, tuketiciyi para harcamaya tesvik eden bir sistemdir. Gorunurde bir para yoktur elinizde. plastik paradir. ne kadar harcadiginizi goremezsiniz farkedemezsiniz. ay sonunda acisi cikar.

Ama pompaya  yanaşan her aracin plakasi sisteme giriliyor. Girilmeden benzin veremiyorlar. Plaka sisteme girildiği anda bir nevi fatura duzenliniyor, biz dolum sonrası fişimizi istesekte istemesek te sistem otomatik fişi kesiyor. Demem o ki pompalardan gunluk çıkan yakitin cinsi ve miktari sistemde belli. Başka bir ürünü satip yakıt yerine nasil sayacaklar. Sonucta aldığı sattığı litre kalem kalem plaka plaka sistemde belli.

boyle soylememdeki neden. 1.5 yil kadar benzin istasyonunda calistim. gece 12 de gun sonu aliyordum. 24 saatte kac galon hangi benzinden satildigi, ne kadari nakit ne kadari kredi karti yaziyordu. herbir islemi kaydeden baska bir sistem vardi ama onun raporunu kimse dikkate almiyor. Gun sonunda marketten satilan kredi karti satisi, nakit satilan akaryakittan dusuluyor. Cunku istasyonda kullandigin kredi karti makinesinde benzin satisi diye ekstreye cikmiyor. ABC benzin istayonundan 50tl alisveris yaptigin gozukuyor. detay gozukmuyor.

plaka sisteminin alt yapisini bilmiyorum. Ama tahminimce, gun sonunda sistem nakit ve kredi karti satisini toplu gosteriyordur ve ona gore oynama yapilmasi mumkundur.
Demin x bi kanalda izledim haber aynen șu șekilde nakit al indirimi kap Büyük Gülücük