STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Lpg Hilesi Nasıl Yapılır, Nasıl Kandırılıyoruz!!
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sayfa: 1 2
Evet arkadaslar bu konuda uzman bir arkadașın ülkemizde lpg konusundaki indirimlerin aslında caktırmadan nasıl cebimizden çıkıyor anlatmıș  duzenledim paylasayim dedim, hepimiz dikkat ederiz artik. 

Arac yakıtları icerisinde en fazla hileye Lpg de basvurulur. Yani Likit Petrol Gazına diger adıyla. 
Lpg Turkiyede %70 butan ve %30 propan gazinin karısımı olarak standartlandırılmıștır. Bütan gazı 15 c sıcaklikta yaklasık 0,8 bar basincta sivi hale gelir ve kalorisi propandan biraz daha ucuz ve butandan hacim olarak daha agır dir. 

Propan ise 15c de 8.8 bar basincta sıvı hale gelir. Kalorisi butandan hada yüksektir ve daha pahalı bir gazdır. Butandan daha hafifdir. 

Hile 1: Butan sivilasma 0.8, propan 8.8 bar oldugundan   yakıt alirken alt ibredeki basınc 9 bardan asagidaysa sivi gaz yerine kopuren soda kivaminda yakit aliyoruz demektir. Yani aldigimiz 1 lt reel de 1 lt degil.Benzinlikde bar basıncı 9 dan asagidaysa bilinki hileli pompadayız. Fakat yaz aylarında sicaklik fazla olacagindan dolayı bu sefer bar basıncı en az 12 olmali.Yakıt indirimleride genelde yazın olmasina sasmamali.

Hile 2: %70-%30 propan ve butan karısımıdir ki butan oranını artırıp propan oranı dusurulerek yapılıyor boylece siz ucuza gaz aldim zannediyorsunuz ya da zannediyoruz  Hatta diyorizki gaz burda pahalı ama ucuz gazdan 50 km daha fazla mesafe kat etti. Buda bu sebebden dolayı oluyor. Paramız farketmeden cebimizden çalınıyor.
Bu durumda yakıt kalitesinin de en çok etkilendiği yakıt türü lpg olmuş oluyor.
Bilgi için teşekkürler. Eskiden basınç derlerdi ama ayrıntısını yeni öğrenmiş olduk.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Biz benzinciyiz Gülücük
Hiç bu kadar teknik bilgim olmasa bile LPG kullanım tecrübelerimle akaryakıttaki en büyük hilenin LPG'de döndüğünü anlayabiliyorum. Daha önce de yazmıştım hatta, bu kadar dalaverenin üzerine devletimiz en çok zammı LPG'ye yaptı. Hem tutar hem oran olarak geçen yıldan bu yana en büyük zammı LPG yedi.
Artık bar basıncına dikkat ederiz gibime geliyor Gülücük
Yakın zamana kadar dizel tüketiyordum, Forester'a geçince LPG almaya başladım. Yakıtımı yıllardır iş ev arasındaki iki "yakıtı kaliteli olarak bilinen" bir firmanın yakıt istasyonundan alıyorum. Geçenlerde bu istasyonlardan biri özel işletmeciden ana firmanın kendisine geçti. (Aynı işletmeci yolun karşısına yine "yakıtı kaliteli olarak bilinen" bir diğer markanın istasyonunu açıyor bu arada...) Akaryakıt istasyonundaki bütün personel de değişti. Bu el değiştirmeden hemen sonra bir gün LPG alırken pompacıya, bu istasyonun pompaları yeniydi, niye değiştirdiniz, diye sordum. Abi önceki pompalarda, özellikle de LPG pompalarında hile varmış; ondan değiştirdiler, deyiverdi.  Şaştım kaldım. Doğru söylüyor ve el değiştime bundan kaynaklanıyorsa ben 5-6 yıldır her hafta kazıklanmışım ve asla karşı istasyona gitmemeliyim. Yalan da söylüyor olabilir tabii. (Saf, temiz bir insana benziyordu.) Bu istasyonlar şehrin kalburüstü semtlerindeler ve ülkenin en tanınan markalarının istasyonları. Kime güveneceğiz biz?
Her türlü yakıtı alırken havanın serin olduğu saatlerde almaya çalışıyor genleşme olayından dolayı. Fark eder etmez bilmiyorum ama dikkat ediyorum buna. Bir de bu basınç olayı konusuna dikkat ediyorum da hiç bir yerde basınç saati göremiyorum.
Evet bu basıncı pompanin neresinde göreceğiz ki?
(31-10-2018, Saat: 01:31)Bougoss demiş ki: [ -> ]Evet bu basıncı pompanin neresinde göreceğiz ki?

Normal sartlarda benzinin litre fiyatı yazan yerin yanında olması gerekiyormus, ben de hic dikkat etmemistim, bakalim gercekten orda mi Gülücük
Sayfa: 1 2