STF - SUBARU TÜRKİYE FORUM

Tam Versiyon: Sigortalılık Süresi Nedir ?
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Sigortalılık süresi vatandaşın herhangi bir şekilde Sosyal Güvenlik Sistemine ( Emekli Sandığı 4c, SSK 4a, Bağkur 4b ) Giriş tarihinden itibaren sayılmaya başlanan süredir. Burada 18 yaş öncesi çalışma hayatına başlamış ve dolayısı ile sisteme kayıt olmuş vatandaşların primleri bu tarihten itibaren toplanmaya başlanırken, sigortalılık süreleri 18 yaşlarını doldurduğu tarihten itibaren sayılmaktadır. 

Örnek verecek olursak; A isimli şahıs 01,01,1980 tarihinde doğmuş olsun. Çalışma hayatına 01,01,1996 tarihinde daha 16 yaşında iken başlamış olduğunu kabul edelim. Bu şahsın 4a ( ssk ) kapsamında 10 yıl çalışıp 01,01,2006 yılında işinden ayrıldığını düşünürsek, Sigortalılık süresi 18 yaşını doldurduğu tarih olan 01,01,1998 yılından itibaren başlayacağı için toplam 8 senedir. Fakat primleri hesaplanırken bu tarih ilk priminin yattığı 01,01,1996 itibaren toplanmaya başlar.
Benim şafak bayaa bi karanlık o zaman Gülücük
Abi bizim nesil hiç emekli olamayacak gibi o yüzden emekli olma üzerine bir hayat kurmayı düşünmüyorum bilmem haksızmıyım Gülücük
Arkadaşlar biliyorum şafak karanlık ama bu ülkede heran her şey değişebilir. O yüzden siz işinizi sağlam tutun çocuklarınıza da tutturun.
Diğer konularida bu gece yazicam nasip olursa.
Parasiz emekli olursak kafi insallah diger turlu normal beklersem 11 yil calisrsam 9 yil daha calismam gerek, babam da  hala  bekliyor emekli olmak için  yas coktan gecti prim gunu epey eksik,yas ilerleyince problem oluyor artik
Sigortalılık süresinde kurumlara göre devamlılilik arz etme ve etmeme kuralllari vardir. Ornegin ssk 4c kapsaminda çalışan bir işçi sigorta baslangic tarihinden sonra calismaya ara verdigi surelerde sigortalilik suresine eklenir. Yani ornek ile açıklarsak. 01.01.2000 yılında ssk kapsamına girmiş bir işçi 2005 yilina kadar bir fiil çalışmış olsun. 2005 yılında isten ayrılmış ve 2007 yılına kadar ise çalışmadan beklemis yada is bulamamis kabul edelim.  2007 yilinda tekrar ise başlamış ve yine 2010 yilinda issiz kalmış. Bu süre  çalış -  ara ver şeklinde emekli olacagi atıyorum 2035 yilina kadar devam etsin. Bu kisinin sigortalilik süresi ssk 4 c kapsaminda yine 2035-2000 = 35 senedir.  Fakat 4a emekli sandığı ve 4b bagkur kapsami altinda olanlar hic ara vermeden emeklilik tablosunda ki sigortalilik süresi kadar çalışmak zorundadir.